Az egri fertálymesterség hagyományai

A Dobó István Gimnázium csapata nyerte a vetélkedőt

Egerben több mint háromszáz évvel ezelőtt választottak először fertálymestereket a város negyedeinek képviseletére. A tisztséghez kapcsolódó feladatok változtak az évszázadok során, de az új fertálymesterek eskütételére 1949-ig minden évben sor került. Betiltása miatt közel fél évszázadig szünetelt a fertálymesterek választása.  1995/96-ban került újjászervezésre és az elmúlt húsz évben több mint 250 egri polgárt választottak ki a feladatra.

WP_20160406_16_06_32_ProAz újjászervezés húszéves évfordulóján az Egri Fertálymesteri Testület és az Eszterházy Károly Főiskola Kulturális Örökség és Művelődéstörténet Tanszéke vetélkedőt hirdetett felső tagozatosok és kisgimnazisták részére. A jubileumi vetélkedő első fordulójából nyolc csapat jutott a döntőbe, melyre a Líceum dísztermében került sor. Az izgalmas versenyben a Dobó István Gimnázium 8. a osztályos csapata (Harsányi Katinka, Tietze Hanna, Turcsányi Lili) bizonyult a legjobbnak, felkészítő tanáruk Batári Antal volt.

Az első helyezett csapat több értékes díj mellett részt vehet a szentendrei skanzenben a Pünkösdi Örökség Fesztiválon. Itt mutatkoznak be a nemzeti jegyzéken szereplő szellemi kulturális örökségek. Az UNESCO egyezmény alapján létrehozott jegyzéken 2014-óta az egri fertálymesterség élő hagyománya is szerepel.