Válogatás az elmúlt hónap egri eseményeiből

Egerbe látogatott Pedro Agramunt

fotó: Nemes Róbert

fotó: Nemes Róbert

Egerrel ismerkedett az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének elnöke. Pedro Agramunt januári megválasztása óta első hivatalos külföldi látogatását teszi Magyarországon. Budapesten több vezető politikussal tárgyalt. Egyetlen vidéki úti célja Eger volt.


A Máraiba költözik a Kertmozi

Két éve üzemel ismét a Kertmozi az Egészségház utcában. Idén nyáron elköltözik a filmszínház a belvárosból: új helyszínen, a Szépasszonyvölgyben várják a filmbarátokat.


A felsőoktatási TOP15-ben az EKF

Több mint 5800-an jelentkeztek a júliustól egyetemmé váló Eszterházy Károly Főiskolára, ami a tavalyi évhez képest 17 százalékos növekedést jelent. Ezzel az eredménnyel ma az egri a legkeresettebb hazai főiskola. Az összesített rangsorban a 13. helyen szerepel az intézmény.


fotó: Nemes Róbert

fotó: Nemes Róbert

Civil fórum

Sikeres volt a civilek két legnagyobb rendezvénye tavaly, az Eger Ünnepe és a Civil Randevú is – hangzott el az egri civil szervezetek legnagyobb éves tanácskozásán. A XVIII. Városi Civil Fórumon megalakultak az új szekciók és megújult az Egri Civil Kerekasztal is. A rendezvényen közel száz civil szervezet képviselője vett részt.


 

Európa- és világcsúcsot döntöttek a paraúszó bajnokságon

paraúszóVilágcsúcs és Európa-csúcs is született a hétvégi Hungarian Open Nemzetközi Paraúszó Bajnokságon. Adámi Zsanett saját világcsúcsát javította tovább, korábbi eredményénél négy másodperccel jobbat úszott 150 vegyesen, ő az, akinek már biztos helye van a riói keretben. A paralimpiai kvalifikáció a májusi, portugáliai EB után zárul.


Több mint egymilliós adomány a mentőállomásnak

mentők2Sürgősségi táskákat és infúziós pumpákat adott át a Round Table egri asztala az Egri Mentőállomásnak. A decemberi Maci akció bevétele tizenkét éves rekordot döntött: több mint egymillió forint adományt gyűjtöttek, az egri kerekasztal ebből vásárolta meg a felszereléseket a mentőállomásnak.


 

 Újabb fejlesztések a várban

Cipóosztó ház, 3D-s mozi és felvonó – néhány az Egri Várban tervezett újabb fejlesztések közül. A megvalósításhoz másfél milliárd forintra pályáz a következő hetekben konzorciumként az önkormányzat, valamint a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ.


Új térfigyelő kamerák a városban

Több mint 20 új szerkezettel bővül az egri térfigyelő-kamerarendszer. Kovács Cs. Tamás tanácsnok a témában tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a cél, hogy Felnémettől a Lajosvárosig minden választókerületben legyen legalább egy készülék, segítve a közbiztonság javítását, s megakadályozandó az illegális hulladéklerakást. A város 25 millió forintot fordít a célra.


Föld napja Egerben

föld napjaCselekvő ünnep – ezzel a szlogennel szervezte meg az Egri Kulturális és Művészeti Központ az idei Föld napi rendezvényét. A gyerekeket interaktív programokba vonták be, hogy még maradandóbbak legyenek az Érsekkertben szerzett élmények. Kipróbálhatták többek között az újrahasznosítható anyagokból felépített játékokat, környezetvédelmi bemutatókon és ügyességi próbákon vehettek részt.


berán IMG_0170_resize

fotó: Berán Dániel

I Bike Eger

I Bike Eger – több százan tekertek Egerben a Föld napján.  Ez volt a huszadik ilyen megmozdulás, a szervező Farkas Tamás azt mondja: megépült az észak-déli kerékpárút, biztonságosan végigtekerhető a város. A felvonulás érintette a kerékpárutat is.


Sztrájkoltak a pedagógusok

A legtöbb oktatási intézményben volt tanítás április 21-én, miközben a Pedagógus Sztrájkbizottság országos megmozdulást hirdetett. Az eddigi adatok szerint mintegy 25 ezeren voltak, akik egy napra beszüntették a munkát. Ott, ahol nem tanítottak biztosítani kellett a gyerekek felügyeletét és ellátását. Egerben tizenhárom egri intézmény csatlakozott a Pedagógus Szakszervezet országos megmozdulásához, a megyében a pedagógusok tizenöt százaléka vett részt a sztrájkban. Az alapítványi és az egyházi iskolák nem csatlakoztak a felhíváshoz.


Marad a Magyarok Vására az Érsekkertben

Marad a Magyarok Vására az Érsekkertben – erről állapodott meg nemrég a rendező Magyar Vásár Kulturális Egyesület és a város. A vásárra meghívott alpolgármester, Martonné Adler Ildikó azt mondja: a város tehermentesíteni szeretné az Érsekkertet, elsősorban a gépjárműforgalmat minimalizálnák. A vásárt hat éve szervezik már meg, a céljuk az, hogy magyar, helyi termékek jussanak el az egriekhez és a környékbeliekhez.


26. Szarvasűzők

fotó: Nemes Róbert

fotó: Nemes Róbert

A 26. Szarvasűzők váltófutóversenyen, ami Egerből a Bükkön át vezet Miskolcra összesen 79 csapat vett részt. Az egri főiskolások jól szerepeltek a 84 km-es versenyen: az egyetemi-főiskolai váltók versenyében a második helyen végeztek.


Huszadik alkalommal versenyeztek az Egri Borvidék legjobb borai

37 pincészet több mint 150 borral nevezett az idei Egri Borvidéki Borversenyre, amelyet huszadik alkalommal rendezett meg a borvidék hegyközségi tanácsa. A szakemberek szerint érzékelhető a fejlődés, amit a különböző versenyeken elért eredmények és az értékesítési adatok is bizonyítanak.


Új helyen a sürgősségi osztály

Elköltözött korábbi helyéről a Markhot Ferenc Kórház sürgősségi betegellátó osztálya, amely kedd reggeltől az új technológiai tömbben, a K épületben fogadja a betegeket. Az osztály megközelíthető a Knézich utca, illetve az Árva köz felől is.


 

Zenei képzés indul testi fogyatékos gyerekeknek

Zenei oktatás indul testi fogyatékos, mozgássérült gyermekek számára Egerben, a Forrásban. Az ingyenes képzésre hatéves kortól jelentkezhetnek a gyerekek a sanatus2016@gmail.com email címen. Barczi-Bennett Edina zenepedagógusnak, az ötlet kitalálójának már régóta vágya a fogyatékos gyerekek zenei oktatása. Ezúttal olyan képzést álmodott meg, amelynek köszönhetően fejleszthető a testi fogyatékos, mozgáskorlátozott gyermekek testi, lelki, mentális egészsége. A képzés elindítói támogatók segítségét várják, hogy technikai eszközöket, hangszereket vásárolhassanak. A várhatóan szeptemberben induló ingyenes képzésre hatéves kortól várják jelentkezhetnek a gyerekek.


Kéklámpás nap

fotó: Nemes Róbert

fotó: Nemes Róbert

Mentőautó, szirénázó tűzoltóautó, fegyverek, füstsátor, kéz- és lábbilincs – csupa olyan dolog, ami vonzza a gyerekeket. Így volt ez most is, a Kéklámpás Napon. Habis László polgármester a megnyitón elmondta: kevés olyan terület van, ami annyira fontos, mint a közbiztonság, a katasztrófahelyzetek kezelése, a mentőszolgálat munkája. Most ők mutatkoztak be az Eszterházy téren.


Tavaszi virágosítás

fotó: Ferenczy Tamás

fotó: Ferenczy Tamás

A Városgondozás Eger Kft. több mint 40 000 darab kétnyári növényt: árvácskát és százszorszépet, valamint 30 000 darab tulipánt, nárciszt ültetett ki ősszel Eger város közterületeire, melyek most gyönyörűen díszítik a város parkjait, tereit a tavasz hírnökeként. Hamarosan kezdődik az egynyári növények ültetési időszaka, amikor a város 30 helyszínére 70 000 darab vinca, petúnia, verbena, kúpvirág, begónia, dália, valamint több száz muskátli kerül.


Erősödő cseh kapcsolat

fotó: Nemes Róbert

fotó: Nemes Róbert

Egerbe látogatott a Cseh Köztársaság budapesti nagykövete. A diplomata példaértékűnek nevezte a hevesi megyeszékhely és Kutná Hora testvérvárosi kapcsolatát, s azt mondta: fontos a jó együttműködés további erősítése, például a fiatalokon keresztül.


Próbaüzemben a hulladékválogató

hulladék2Elkezdődött a próbaüzem az Eger határában megépült hulladékválogatóban. A Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás 4,5 milliárd forintos projektjének egyik fontos célja a szelektivitás erősítése.