Megalakult az ’56-os emlékbizottság

Az egri Városházán megalakult az ’56-os Emlékbizottság, amelynek feladata, hogy Eger is méltóképpen megünnepelje a forradalom 60. évfordulóját. A bizottság elnökévé Nyitrai Zsolt miniszteri biztost, Eger és térsége országgyűlési képviselőjét, társelnökké Habis Lászlót, a megyeszékhely polgármesterét, tiszteletbeli elnökké pedig Csank Istvánt, az ’56-os Szövetség egri szervezetének vezetőségi tagját választották meg.

További tagok: Csákvári Antal, Kovács Cs. Tamás, Császár Zoltán, Tóth István (egri önkormányzati képviselők), Balogh Ferenc az Érseki Gyűjteményi Könyvtár igazgatóhelyettese, Bándyné Mártonffy Zsuzsa az ’56-os Szövetség egri szervezetének vezetőségi tagja, Markó Katalin az ’56-os Szövetség egri szervezetének vezetőségi tagja, Nyerges Andor az ’56-os Szövetség egri szervezetének vezetőségi tagja, dr. Renn Oszkár az ’56-os Szövetség egri szervezetének vezetőségi tagja, dr. Pap József az EKF Történelemtudományi Intézetének egyetemi tanára, Révész Tamás az Egri Kemény Ferenc Általános Iskola tanára, dr. Szabó Jolán a Heves Megyei Levéltár igazgatója, Varga B. János a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium igazgatója.

A bizottság titkára Agyagási Dezső lett.

Az ’56-os Szövetség egri szervezetének képviselői hangsúlyozták: a kezdeményezés mellé szívvel-lélekkel odaállnak, s akik még nem írták le saját élményeiket, meg fogják ezt tenni és átnyújtják a levéltárnak. Amíg ezt tehetik, folytatják az általános iskolák és gimnáziumok látogatását, hogy személyes tájékoztatást adjanak a fiataloknak 1956-ról.

Az alakuló ülésen elhangzott, hogy a fiatalok megszólításában kiemelt szerepet vállal az Eszterházy Károly Főiskola Történelemtudományi Intézete és doktori iskolája, akik a Magyar Tudományos Akadémiával, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel és az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel közösen országos jelentőségű tudományos konferenciát rendeznek Egerben 1956-ról. A főiskola emellett országos középiskolai tanulmányi versenyt is szervez a 60. évforduló alkalmából. A Heves Megyei Levéltár pályázatot hirdet és az emlékévhez kapcsolódóan vállalja autentikus források gyűjtését, s a város önkormányzata által fenntartott kulturális intézmények is részt vállalnak a programtervezésben.