Az újjászületés kapujában

Remekművek a Szépművészeti Múzeum egyiptomi gyűjteményéből

A Szépművészeti Múzeum egyiptomi gyűjteményének legkülönlegesebb tárgyaiból állították össze azt a tematikus kiállítást, ami a Dobó István Vármúzeumban látható október végéig. Közel száz tárgy ismerteti meg a látogatót az egyiptomi világnézettel. A megnyitón elhangzott: a különleges műkincsek többségét még sosem állították ki máshol és Eger méltó helyet biztosít az országos figyelemre számot tartó attrakciónak.

fotó: Nemes Róbert

fotó: Nemes Róbert

2015 és 2017 között a Szépművészeti Múzeum egyiptomi gyűjteménye több vidéki helyszínen rendez időszaki kiállításokat a jelenleg zárva tartó állandó kiállítás anyagából. A kiállítások nem kronologikus rendben, hanem tematikus elrendezésben, ókori egyiptomi kontextusukba helyezve mutatják be a gyűjtemény kiemelkedő remekműveit, melyeknek nagy része most először hagyja el a Szépművészeti Múzeum épületét.

A tematikus felosztás alapja az a három alapvető csoport, amely az ókori egyiptomi világnézet szerint az univerzumot (a földet, az eget és az alvilágot) benépesítette. Az egyiptomiak ugyan világosan megkülönböztették egymástól a három szférát, az emberek, az istenek és a halottak világát, azonban korántsem tekintették őket egymástól elzárt világoknak. Az ókori egyiptomi elképzelések szerint számos átjárás és kommunikációs csatorna létezett közöttük.

Az egri Dobó István Vármúzeumban rendezett kiállítás az ókori egyiptomi világnézet egyik alapgondolatát, az újjászületést állítja a középpontba.

A kiállítás felső szintje az emberek és az istenek világát, valamint a közöttük zajló kommunikáció lehetőségeit mutatja be.

Az uralkodó környezetét alkotó és az állami adminisztrációt vezető előkelők világának emlékeit szobrok és hieroglif feliratos sztélék mutatják be. A szobrokon és a sztélék domborműves ábrázolásain jól tanulmányozhatók az egyiptomi művészet legfontosabb ábrázolási szabályai. Az általában kőből vagy fából készült sztélé az istenekkel és halottakkal folytatott kommunikáció egyik legfontosabb ókori egyiptomi jelképe, amelyeket sírokban, templomokban, kápolnákban, vagy szent körzetekben (a kommunikáció helyszínein) állítottak fel.

A felső szint végében a templomok hétköznapi emberektől elzárt világa elevenedik meg, ahová csak az uralkodó vagy az őt képviselő papok léphettek be, hogy elvégezzék a szükséges szertartásokat.

A tárlat október 23-ig látogatható.