Egri borsikerek Bordeaux-ban

Szép sikereket értek el a magyar borok a bordeaux-i Challenge du Vin borversenyen. A vörösborok királykategóriájában, azaz a 20 euró (6200 forint) fölötti borok között kiosztott 25 aranyérem közül hatot hozott el magyar bor – ilyesmire még soha nem volt példa. Ezúttal is az egri volt a legeredményesebb magyar borvidék, a pincészetek 18 medállal térhettek haza, 8 arany-, 5 ezüst- és 5 bronzéremmel.

Challenge-International-du-Vin-3Ismét remek eredményt értek el, 8 arany, 5 ezüst és 5 bronzérmet szereztek az Egri Borvidék pincészetei Bordeaux-ban, a Challenge du Vin borversenyen. A magyar borok összesen 42 érmet, 16 aranyat, 13 ezüstöt és 13 bronzot szereztek, vagyis az aranyérmek fele Egerbe került. A második legeredményesebb borvidék Tokaj lett, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a szekszárdiak állhattak.
Tarsoly József hegybíró a TV Eger új közéleti-kulturális magazinműsorában, a Stúdióban úgy fogalmazott: fontos, hogy a világfajták, a Shiraz, vagy éppen a Cabernet Sauvignon mellett ott van a díjazottak között a Hárslevelű és a Bikavér is. Mint elmondta: a siker köszönhető a termőterületnek, a remek évjáratnak és szakemberek felkészültségének.

Challenge-International-du-Vin-2Az idén 40. alkalommal megrendezett bordeaux-i megmérettetés Európa egyik legismertebb borversenye. A négy fős bíráló bizottságokat a verseny szervezői állítják össze az előzetesen regisztrált zsűritagokból. Ez általában egy-egy fő borászból, szőlészből, kereskedőből és jól tájékozott fogyasztóból áll. A nevezett borok mindössze 25-30 százaléka kaphat érmet. Ebben az évben 37 ország több mint 4000 borát kóstolta a mintegy 700 fős zsűri.

Ugyancsak az elmúlt időszak sikerei közé tartozik az a – Kékfrankos Április programsorozathoz kapcsolódó – vakteszt, amelyen az Egri Kovács Nimród Borászat 2012-es Monopole Blues Kékfrankosa bizonyult a legjobb fajtabornak, míg a Thummerer Pince 2011-es Egri Bikavér Superiorját pedig a legjobb bikavérnek választották. Remekül szerepelt a borvidék a Kadarka Nemzetközi Nagydíj borversenyen Kiskőrösön, ahol a második legszebb Kadarka az Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészete, a harmadiknak járó díjat Hagymási József nyerte el.

Az Egri Borvidék érmei a Challenge du Vin borversenyen

Aranyérem:
Petrény Pincészet – Solaria hárslevelű 2008
Petrény Pincészet – Petrény 2011
Petrény Pincészet – Petrény PADOK Superior Cuvée 2011
Thummerer Pincészet – Vili Papa Cuvée 2011
Thummerer Pincészet – REBUS Cuvée Superior 2012
Thummerer Pincészet – Egri Cabernet Sauvignon Superior 2012
Juhász Testvérek Pincészete – Egri Chardonnay Barrique 2013
Gróf Buttler Pincészet – Syrah Nagy-Eged hegy 2012

Ezüstérem:
Egri Korona Borház – Jumurdzsák Egri Syrah 2012
Egri Korona Borház – Selection Egri Cabernet Sauvignon 2013
St. Andrea Pincészet – Örökké Egri cuvée Grand Superior
Varsányi Pincészet – Debrői Hárslevelű 2013
Petrény Pincészet – Solaria Hárslevelű 2009

Bronzérem:
Tarjányi Pincészet – Egri Hárslevelű Superior 2014
Dula Pincészet – Egri Hegybíró bora Egri Bikavér 2009
Vincze Béla – Arcanum Egri Bikavér 2012
Juhász Testvérek Pincészete – Sauvignon Blanc 2015
Thummerer Pincészet – Egri Bikavér Grande Superior Nagy-Eged dűlő 2012