Európa-bajnok sakkozó Egerből

Harmadik Európa-bajnoki címét szerezte meg az egri Gledura Benjamin. A Szabadkán rendezett rapid Eb-n a 11 éves sakkozó fiú az egy évvel idősebbek korcsoportjában szerzett elsőséget és állhatott fel ismét a dobogó legfelső fokára.

A szerbiai Szabadkán rendezték a X. Rapid Ifjúsági Európa bajnokságot.Aa 12 évesek korcsoportjában Benji végig az első táblán játszott, 9 partiból 7 győzelmet szerzett, egyetlen vereség és egy általa ajánlott döntetlen mellett. Horvát, szlovák, szerb és román ellenfeleit győzte le, a legnagyobb vetélytárs oroszok idén otthon maradtak. Az immár háromszoros Európa-bajnokot Szeleczki János alpolgármester köszöntötte hivatalában. Az eseményen jelen volt Rauch Ferenc, Benji nevelőedzője is.
Az összesített listák alapján korosztályában – a 11 éves fiúk között – továbbra is az európai ranglista élén áll, a világbajnoki összesítésben egy kínai sakkozó fiú mögött a második helyet foglalja el.
Benji feltehetőleg a következő szezont már másik egyesületnél folytatja. Kérdésünkre elmondta, több felkérést is kapott, többek között olyan kluboktól, mint a Honvéd, a Kazincbarcika vagy a Füzesabony.
A következő nagy nemzetközi verseny az októberi, görögországi világbajnokság lesz, ahol ő is asztalhoz ül, de az úszást sem hanyagolja el. Jövő héten indul a miskolci korosztályos úszóbajnokságon.

Legjobb sakkeredményei:

2007
Szabadka – Rapid Eb 4.hely
Szeged – Rapid OB 2.hely

2008
Balatonlelle – Diákolimpia 2.hely

2009
Szombathely – Rapid OB 1.hely
Balatonlelle – Korcsoportos OB 1.hely
Szabadka – Rapid Eb 1.hely
Fermo – Korcsoportos Eb 1.hely

2010
Szabadka – Rapid Eb 1. hely