Álmodnak-e a mopok elektronikus reklámokkal?

Joy, avagy a felmosórongy esete az álmokkal

A címszereplő, Joy (Jennifer Lawrence), egy álmodozó, kreatív kislányból lett elvált anyuka, aki két gyermekével, nagyanyjával és szappanopera-függő anyjával él egy többszörösen is jelzáloggal terhelt, lepukkant házban. Gyermekkora óta ugyanott lakik, a családja javára lemondott a továbbtanulásról, munkájával nem keres eleget, és az apja, valamint a volt férje is ideiglenes szállásként tekint otthona pincéjére. Megrekedt az életben, de hisz a jobb jövőben, hogy elérje álmait és olyan dolgot találjon ki, ami segíti az embereket. Egy váratlan felismerés után megfogalmazódik célja, hogy elkészítse és értékesítse találmányát, az önkicsavaró, ultra nedvszívó, levehető és kimosható fejű felmosót.
joyplakatA filmet Joy Mangano amerikai üzletasszony élete inspirálta, aki feltalálta többek között a Miracle Mop-ot (Mágikus Felmosó). A narrátor Joy nagymamája, Mimi (Diane Ladd), aki meseszerűen, előbb a főbb karaktereket bemutatva, helyenként időbeni ugrásokkal beszéli el családja történetét – unokája gyermekkorától. A flasbackekkel tűzdelt, nonlineáris cselekményvezetés folytonos izgalmat biztosít, a nagyi kommentárjai pedig rávilágítanak a részletekre.

A karriertörténetet jól eltalált, helyenként vállaltan parodisztikus zenék, illetve sokszor valószínűtlen és röhejes jelenetek tarkítják, például a hősnő volt férjének pincében éneklő képsora, vagy a Joy apját (Robert De Niro) csomagként kezelő új feleség jelenete, aki visszapaterolja a megunt férfit az exneje házába. De ilyen a címszereplő megoldása az alagsor felosztására, ahogy vécépapírral szeparálja el egymástól volt férjét és apját az átmeneti lakhelyükön, a pincében. Joy anyjának (Virginia Madsen) viszonya is abszurd a környezetével, hiszen válása óta kivonta magát a hétköznapokból és elbarikádozva él a szappanoperák világában, átvéve azok teátrális vonásait. A tévésorozatok hősei pedig ki-kiszólnak a szerepükből, reflektálnak a családdal történtekre és beszivárognak azok álmaiba. Joy szülei képtelenek együttműködni egymással, kizárólag „tányércsapkodós” jelenetekkel és ordibálva képesek kommunikálni. A negatív példa ellenére lányuk és volt férje viszont tisztelettel és barátsággal tekint egymásra.

Ha nem is minden család pszichotikus, ez minimum diszfunkcionális. Bár Joyt tehetetlen családtagok veszik körül, akik csak hátráltatják, képtelenek a terveik megvalósítására, a konfrontálódásra a siker érdekében vagy akár a tévé előli elmozdulásra, mégis minden dili, veszekedés, féltékenység és válás ellenére egy szerethető és szórakoztató famíliát ismerhetünk meg. A címszereplő személyében pedig egy óriási bukás után is felállni képes, a legkilátástalanabb helyzetben is kitartó nőt, aki a reménytelenség ellenére sem adja fel.

A film a hit, a kitartás, az akarat, az önállóság és a mindenen felülemelkedő bátorság története egy anyáról, aki vállalja a többszörös jelzálogot és gyerekei jövőjét is kockáztatja az amerikai álomért.

A filmet két kategóriában jelölték Golden Globe-díjra.

Rendezte: David O. Russell
Főbb szereplők: Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Bradley Cooper
105 perc, 2015