Minden fejlesztés komoly kihívás

Hálásak lehetünk, hogy ilyen „problémáink” vannak! – Interjú Habis László polgármesterrel

Habis LászlóAugusztusi számunkban közöltük annak az egri fejlesztéseket átfogó interjúnak az első részét, melyet Habis László polgármester úrral készítettünk. Szeretettel ajánljuk olvasóink figyelmébe az első írást is, melyben olyan beruházásokat vettünk sorra, melyeknek köszönhetően rövidtávon is szembetűnő, hasznos és pozitív változás történik Egerben. Ahogy ígértük, ezt a július végi beszélgetést folytattuk egy hónap elteltével, s jelen lapszámunkban ezt adjuk közre. Ahol esetleg eltérés mutatkozik a korábban közölt, tervezett időpontokhoz képest, az nem a véletlen, hanem az élet műve. Erről is beszélgettünk a városvezetővel, aki sok aktuális információt osztott meg olvasóinkkal.

– Polgármester úr, az iskolakezdéshez közeledve már sokkal többet tudunk arról, hogy mit sikerült elvégezni a nyáron és mi az, amit az őszre, esetleg a következő esztendőre kell átütemezni. Hogy állunk most, mi történt a nyáron?

– Minden közterületi munkát úgy kell tervezni, hogy iskolakezdésre lehetőleg meglegyünk, a szeptembert már kevesebb útfelbontással várjuk, legalábbis a frekventált helyeken. Igen sokrétű munka zajlott a nyáron a városban, a legnagyobb hatást kétségkívül a Csiky utca és a Mekcsey utca története gyakorolta a mindennapjainkra. Utóbbi helyen egy pinceomlásról volt szó, nem lehetett mindent előre megtervezni és kellemetlen fordulatot hozott az a tény, hogy nem volt elegendő a sebesség- és súlykorlátozás, le kellett zárni a nagy forgalmú utcát. Csak ezzel tudtuk szavatolni a mélyben dolgozó munkások biztonságát, ám ez nyilván bonyodalmat okozott a közlekedésben, hiszen a Csiky utcában zajló csapadékcsatorna-rekonstrukció már eleve korlátozta a lehetőségeket. Az elkerülhetetlenné vált Mekcsey-útzár két héten át tartott, magával hozta más területen a dugókat és a jelentős mértékben megnőtt forgalmat. A veszélyt jelentő vis maior helyzetet augusztus elejére sikerült megoldani, s így azóta – egy irányban, félpályán – már lehet haladni a Mekcseyn. Megköszönve a közlekedők eddigi együttműködését és megértését, jó hírként mondhatom az egrieknek, hogy beszélgetésünk idején az útpálya alatti üreg injektálását végzik, s a teljes helyreállítás, aszfaltozás a tervek szerint augusztus 29-én befejeződik. A forgalom- és súlykorlátozás így még augusztusban megszűnik: visszatérhetnek a távolsági buszok. Ezzel együtt természetesen ismét kétirányúvá válik a Diófakút utca is, s ez egyfajta fellélegzést jelent majd az egri közlekedésben.

Csiky_02– Ha már szó esett a Csiky utcáról…

– Dióhéjban: a korábbi, helyenként teljesen eltűnt, elporladt csapadékgyűjtő helyett hatszoros kapacitású, beton elemekből álló csatornát fektet le a kivitelező. Egy-egy felhőszakadás idején korábban bizony állt a víz a Széchenyi utcán, ezért van szükség erre a beruházásra, amely június végén kezdődött, és a Dobó Gimnáziumtól a Városfal utcáig terjedő szakaszon szeptember elejére elkészül. A közlekedők számára fontos információ lehet, hogy a Csiky utcába a Posta felől továbbra sem lehet még behajtani, de a Barkóczy út – Bródy utca – Városfal utca – Csiky utca útvonalon már a további munkálatok idején is elérhető lesz a Széchenyi utca. A Barkóczy–Csiky-kereszteződésben továbbra is a Vörösmarty utca irányába lehet csak kanyarodni, tehát itt érvényben marad a nyáron már megszokott forgalmi rend. A kivitelező szeptember elejére átteszi székhelyét a Csiky utca felső részébe, és ott folytatja a munkát, így a buszok természetesen még nem hajthatnak be a területre.

– A hasznos, praktikus információk után nézzük, mi a helyzet a további felújításokkal, fejlesztésekkel?

LM_1932– Az Erzsébet udvarban régóta folyamatban van a munka: a gyalogos sétányokat szegélyezi és az alépítményeken dolgozik a kivitelező. Mintegy két hónap kell még ahhoz, hogy megújult formájában lássuk az elsőt a belvárosi tömbbelsők közül.
Az Eszterházy téren az idei évben az új vízfelülethez szükséges gépészeti akna építése kezdődhet el, míg a Bródy Sándor utca felújítását 2019-ben tudjuk elkezdeni.
A Szent József Park rekonstrukciós munkáit már megrendeltük. A közkedvelt forrás körül kialakított területet teljesen körbejárhatóvá tesszük, és akadálymentesítési beavatkozásokat is végzünk majd a szökőkút és a burkolatok megújítása mellett.

A Malom utcai kerékpárút és parkoló építéséhez a kivitelező néhány napon belül felvonul. A Külsősor út nyugati szakaszának felújítására vonatkozóan a tervező kiválasztása áll előttünk, a beruházás a jövő évben startol. Az Árnyékszala utcában befejeződött az ivóvízvezeték rekonstrukciója, s a munka a Verőszala utcában folytatódik: az útfelújításra vonatkozó közbeszerzést készítik elő kollégáim. Nem szeretném kihagyni, hogy a nyár második felében a bontással elindult a teljes megújulás a volt Helyőrségi Művelődési Otthonnál, amely kulturális-közösségi funkciót kap.

– Visszatérő felvetés, hogy rendben van a fejlesztés, de miért nem tartható egy-egy határidő, vagy előre meghatározott ütemezés?

– Egy komolyabb beruházásnál a projektfejlesztés, a pályázat egyeztetése, azután a terveztetés, a néha többkörös és többszereplős szakhatósági engedélyezés sok hónapos, nemegyszer több, mint egy éves folyamat. Ezt követi a kivitelező kiválasztása, vagyis a közbeszerzés, melynek során – ahol csak lehet – meghívásos formában, egri cégek számára nyújtunk előnyt, hogy így helyben maradjon a megbízás és a munkalehetőség. Kiemelten fontos, hogy időben találjunk a munka elvégzésére alkalmas, érvényes és versenyképes ajánlatot nyújtó vállalkozást. Ez a mostani időszakban nem a legkönnyebb feladat: sok az építőipari munka, de jelentős a szakemberhiány. Amikor megkezdtük a várfejlesztést, a Modern Városok Program, illetve a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program előkészületeit, óvatosan ki is fejeztem azt a vágyunkat, hogy reméljük: találunk majd megfelelő építőipari kapacitást is ezekhez a szép tervekhez. Nos, sok mindenben jól állunk, más feladatok még komoly kihívásokat tartogatnak a számunkra. Ha sikeresek voltunk az előkészítésben és közbeszerzésben, úgy a munkálatokat össze kell hangolnunk a már folyamatban lévő kivitelezésekkel, hiszen a munka egy élő, lüktető városban zajlik. Minden fejlesztés egy komoly kihívás, de hálásak lehetünk, hogy ilyen „problémáink” vannak!

– Milyen beruházásokra lehet tehát számítani Egerben a közeljövőben?

– A Nagylaposi úton a 2015-ben megépült kerékpárút és az Alvégi utcák összeköttetésére aszfaltburkolatú utat építünk, mintegy 330 méter hosszban. A felnémeti városrészben, az Egri úton található gyalogos és kerékpáros átvezetést egy helyen, a meglévő kerékpáros átkelőnél egy új, jelzőlámpás és közvilágítással ellátott, védett átkelővé alakítjuk. Ez jelentősen növeli a gyalogosok és bringások közlekedésének biztonságát. Mintegy 15 millió forint felhasználásával aszfaltburkolatot kap a Lenkey utca, ahol csapadékvíz-rekonstrukciót is végzünk. Több milliárdos szennyvízvezeték-rekonstrukció indul az idén a városban, ennek egyik legfontosabb eleme a szennyvíztelep megújítása, a zárt rendszerű iszapkezelő és más, új berendezések beszerzése és bekötése az ellátásba. A Mátyás király úti hiányzó bekötésekkel kezdünk majd. A „vis maior-beruházásaink” közül a Mekcsey utcát már említettem, a Grónay utcai beszakadásnál a helyreállítást augusztus végére befejezi a kivitelező, ám az útpálya terhelhetősége miatt szeptember közepéig még kérnem kell a közlekedők szíves türelmét és megértését.

– A július végi interjúban említett polgármester úr egy komplex egészségügyi fejlesztést a Lajosvárosban, s beszéltünk arról is, hogy máshol több orvosi rendelő megújult. Más ágazatokban is lesz azonban előrelépés.

LM_1837– A lajosvárosi tervet illetően aktuális információ, hogy pluszforrásra lesz szükség, de a döntést meghoztuk és elindul a közbeszerzési eljárás. Az elmúlt időszakban átadtuk az orvosoknak és a betegeknek a megújult Napsugár utcai és a Hadnagy úti orvosi rendelőket, s ezen túl a felnémeti, Szarvaskői úton található rendelő felújítása is javában zajlik. Mindegyik munkával az Egri Közszolgáltatások Városi Intézményét bíztuk meg, akik – nyugodtan mondhatom – szívvel-lélekkel tették és teszik ezt. A szociális területen kiemelendő, hogy emeletet építünk a Kallómalom úti gondozási központ épületére. Ezzel nagyban javulnak a felsővárosi idősgondozás feltételei: jövő nyárra sokkal komfortosabb, kulturáltabb, tágasabb lesz az intézmény, amely az idősek nappali ellátása, a szociális étkeztetés, a házi segítségnyújtás és a támogató szolgáltatás centruma. Fontos számomra, hogy mindezzel a dolgozók munkakörülményei is jelentősen javulnak. Kiemelkedő lépésnek tekintem emellett a Tulipán téri gondozói házban megvalósuló fejlesztést is, melynek következtében a fedél nélküliek számára nemcsak éjjeli szállást, hanem nappal használatos, foglalkoztató-ellátó létesítményt tudunk biztosítani. Ezzel ténylegesen teljessé válik a szociális ellátás rendszere a városunkban.

– Jó ideje, igencsak szem előtt zajlik a Bárány Uszoda teljes rekonstrukciója. Mikor vehetik birtokba a létesítményt a sportolók?

– Ennek a beruházásnak komoly története van, akár könyvet is lehetne róla írni. A Bárány Uszoda megújítását – úgy is fogalmazhatnék: megmentését – végeztük el, nagy erőfeszítések árán, összefogásban a vízilabdasporttal, a kormányzattal és a TAO-konstrukcióban részt vevő gazdasági szereplőkkel. Ennél aktuálisabb nem is lehetne ez a téma, hiszen a napokban felavatjuk a létesítményt. Magam is ezer szállal, gyermekkori emlékekkel is kötődöm ehhez az 1925-ben épült patinás létesítményhez. Válent Gyula legendás edző – aki ebben az uszodában élt családjával – a szüleim igaz barátja volt. Úgy vélem, fantasztikus értéket őriztünk meg azzal, hogy az életveszélyessé vált, csaknem százéves építményeket elbontottuk, ám – a bővítés mellett is – megőriztük a medence egyedi értékét, a forrásra építettségét. Az „új Bárány” nem konkurál a Makovecz Imre által tervezett Bitskeyvel, hanem a lehető legegyszerűbb külső képet mutatja, ugyanakkor belső hangulatában visszaidézi elődjét, ahol egri sportoló generációk sora nőtt fel. Az új, megosztható medence rugalmasabb használatot tesz lehetővé a vízilabda-utánpótlás számára. Biztos vagyok abban, hogy a felújítással a szülők legfőbb kívánsága teljesül, hiszen a gyermekük jó körülmények között, biztonságban sportolhat majd itt. A megújult komplexumot olyan kiegészítő létesítményekkel is ellátjuk, mint orvosi szoba, vagy közösségi tér, s mindez később méltó része lesz egy nagy egésznek, amikor a Modern Városok Program keretében még tovább bővül Eger vizes kínálata.

uszoda