Rekordot döntöttek a véradók

Tizenheten először döntöttek úgy, hogy segítenek

Június 11-én rendezte meg az immár XV. Családbarát Donornapot a TV Eger a Magyar Vöröskereszt Heves Megyei Szervezetével és a Heves Megyei Területi Vérellátóval közösen. A véradók rekord számban, összesen százhatvanhárman jelentkeztek donornak.

Fotó: Lénárt Márton

Fotó: Lénárt Márton

Még az időjárás sem lehetett akadály! Bár az előző éjszaka érkezett felhőszakadás feláztatta a talajt az Agria Park bevásárlóközpont udvarán ahová meghirdették a véradást, kora reggel összeült a válságstáb és elkezdődött az újratervezés. A bevásárlóközpont konstruktív hozzáállásának köszönhetően sikerült átrendezni annak belső tereit, így a véradó „sátornak”, a vércukor- és PSH-mérésnek, a TV Eger stúdiójának, a kiállítóknak és a fellépőknek egyaránt jutott hely. A rendezvény időpontjának megválasztása sem volt véletlen, hiszen a hagyományoknak megfelelően mindig kötődik a június 14-i Véradók világnapjához.

Vért adni június 11-én, hétfőn 15 órától lehetett. A rendezvényt a TV Eger élőben közvetítette 17 órától egészen 20 óráig. Addig, míg az utolsó véradó is sorra került. A bevásárlóközpontban az első perctől hosszú volt a sor: a donorok tömegesen jelentkeztek, hogy – ahogyan a véradásra történő felhívás szlogenje is szól – „megmentsenek három életet”. A várakozás ellenére töretlen volt a jókedv és a pozitív hozzáállás. Mindez talán annak is köszönhető, hogy a szervezők senkit sem hagytak unatkozni: termékbemutatókkal, fellépőkkel, gyereksarokkal, játékkal és ajándékokkal készültek.

A véradónapon ott volt Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Eger díszpolgára is, aki azt mondta: a segítségnyújtás ezen formáját szinte már nem is kell reklámozni. Hiszen mindenki tudja, hogy tervezett műtétekhez, vagy balesetek után, esetleg egy gyermek születésénél nagyon fontos a vérutánpótlás. Éppen ezért aki tud, annak kötelessége segíteni – fogalmazott.

A véradás mellett ingyenes vércukor- és PSA-szűréseken lehetett részt venni. Emellett táplálkozási tanácsadás, a különböző mozgásformák bemutatása, illetve állatsimogató is szerepelt a családi programok palettáján. Stiller Tamás séf egészséges ételeket készített, a pompás fogásokhoz pedig helyi borokat kínáltak.

Antal Anett, a Média Eger Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője a rendezvénnyel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Egy televíziónak, egy rádiónak, vagy egy újságnak is, hatalmas véleményformáló ereje van. Hogyha ezzel tudjuk ösztönözni az embereket arra, hogy jöjjenek el, tegyenek jót, segítsenek az embereken, akkor úgy gondolom, hogy már megérte az a rengeteg munka, amit ennek a rendezvénynek a létrehozásába befektettünk”.

A gondos előkészületek és szervezés megtette hatását: a 163 jelentkezőből végül 142-en tudtak vért adni, ráadásul 17-en életükben először szánták rá magukat, hogy segítenek. Az OVSZ Egri Területi Vérellátó megbízott vezető főorvosa is örömmel konstatálta a sikert. Dr. Rácz Katalin a Donornap utáni értékelésében elmondta: a véradók már tudnak erről a rendezvényről és számítanak rá. Így bár az eddigi akciókon is sokan voltak, a mostani magas létszámra még ő sem számított.

Legközelebb a nagy adventi véradónapon is számítanak majd a donorok önzetlen segítségére.