Nyitrai Zsolt: „A társadalmi konzultáció a kormányzás alapja”

A társadalmi párbeszéd folyamatosságára törekszik Orbán Viktor miniszterelnök a teljes kormányzati ciklusban – nyilatkozta a Magyar Időknek Nyitrai Zsolt. A kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott hozzátette: éppen ezért a következő négy évben is keresik az egyetértési pontokat az emberekkel.

a_tarsadalmi_konzultácio_a_kormanyzas_alapjaNyitrai Zsolt emlékeztetett: pártja ellenzékben és kormányzati pozícióban egyaránt a párbeszédre alapozta a politikáját. „Ez is hozzájárult az újabb választási győzelemhez, hiszen az emberek fontosnak tartották, hogy bevontuk őket a döntéshozatalba, megkérdeztük a véleményüket” – tette hozzá. Míg 2004-ben elsősorban gazdasági, pénzügyi illetve a családok támogatását érintő kérdésekben intéztek nemzeti petíciót a választókhoz, addig jelenleg a nemzeti konzultáció tölti be ezt a szerepet. Ezek a konzultációk az egész társadalmat átfogó kérdésekről szólnak.
„Mi pedig a különböző társadalmi csoportok véleményét kérdezzük meg. Fontos, hogy átlássuk mások élethelyzetét, tudjuk értékelni a kisebb közösségek által végzett munkát, és képet alkossunk arról, hogy hol kell és lehet segíteni” – részletezte Nyitrai Zsolt. Szólt arról is, hogy a párbeszéd az olyan nagy társadalmi csoportokkal, mint amilyen a nyugdíjasoké, a cukorbetegeké, az agráriumban dolgozóké, vagy a fogyatékossággal élőké mellett fontos a kisebbekkel történő kapcsolattartás is. Példaként említette a horgászok vagy a méhészek közösségét. A miniszterelnöki megbízott ugyanakkor hangsúlyozta: a párbeszéd kiterjed a védőnőkre, gyógyszerészekre, rendőrökre vagy polgárőrökre is.

„Az a feladatom, hogy elérjem: a kormányzat a döntéseinél vegye figyelembe ezen társadalmi csoportok speciális szempontjait” – fogalmazott Nyitrai Zsolt, aki az eddig elért eredmények között említette, hogy például a látássérülteket azzal segítették, hogy a Braille-nyomtató és Braille-kijelző áfája 27-ről 5 százalékra csökkent a fehér bot napján.

Nyitrai Zsolt közölte: hamarosan ismét felkeresik a különböző szervezeteket, érdekképviseleteket, sőt az állatvédelem témakörében is párbeszédet indítanak.