Turcsányi Dániel: A sikerágazatok összefogása adhat új lendületet a városnak

Fotó: Nemes Róbert

Fotó: Nemes Róbert

– Kétszer nem léphetünk ugyanabba a folyóba, mondta Hérakleitosz, de a görög bölcs nem ismerhette Turcsányi Dánielt, hiszen ön ebben a ciklusban immár második alkalommal vállalta az alpolgármesteri feladatot. Hogy látja, megdőlt a több ezer éves axióma?

– Lehet, hogy a folyó ugyanaz, de a víz biztosan nem. Amikor annak idején, 2014-ben felmerült, hogy vállaljam a megtisztelő alpolgármesteri feladatot, kitűztünk célokat, ezek közül az egyik az volt, hogy egy hatékonyabb, az önkormányzati erőforrásokat jobban hasznosító, átláthatóbban működő önkormányzati gazdasági társasági működési rendszert hozzunk létre. 2015 augusztusában már a közgyűlés elé került a törzsház továbbfejlesztésével kapcsolatos előterjesztés, hogy valamennyi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságot egy cég, az EVAT Zrt. irányítása alá szervezzük. Nem volt egyszerű a feladat, össze kellett kapcsolni a cégek gazdasági, könyvelési és követeléskezelő rendszereit, ami meglehetősen bonyolult jogi, gazdasági folyamat. Amikor látszott, hogy ez a munka egész embert kíván, logikusnak látszott, hogy én, aki az önkormányzat részéről koordináltam a folyamatot, a továbbiakban belülről, vezetőként, hatékonyabban segítsem a munkát. Bár még most sem vagyunk az út végén, de egy jól működő, összefogott, átlátható önkormányzati cégcsoport stabil alapjait sikerült leraknunk.

– Vagyis most már nyugodtan ülhetne a babérokon a jól végzett munka után. Alpolgármesterként ez nem lesz könnyű…

– A könnyű sosem vonzott. De komolyra fordítva, az Evatnál jó irányba mennek a dolgok, viszont a város olyan kihívások elé nézett, mint a Modern Városok program végrehajtása, valamint a Területfejlesztési Operatív Program pályázatainak koordinálása, amit valakinek a városvezetésből kell felügyelnie, koordinálnia. Én a jelenlegi önkormányzati ciklust megelőzően ügyvédként, gazdasági és pályázati ügyekkel, közbeszerzésekkel foglalkoztam, azt megelőzően dolgoztam a városházán, az adóirodán, majd a jogi irodán, viszonylag széles a rálátásom az ilyen folyamatokra, amit ezeknél a feladatoknál tudok kamatoztatni. Ezért született az a döntés, hogy visszatérek alpolgármesterként, és – bár már nem első számú vezetőként – továbbra is folytatva a munkát az EVAT Zrt.-nél.

– Már az első alpolgármesteri megbízatása előtt is rendszeres résztvevője volt az egri közéletnek – minden szinten. Ez most sincsen másképp, az Eger Sikeréért Egyesület alelnökeként adományokat gyűjt, hátrányos helyzetű tehetséges gyerekeken segít, közben a Bolyki-völgy színpadán hajnalig szórakoztatja a fiatalokat DJ Turcsányiként. Nem éppen „rokon szakmák”.

– Szerintem nincs ebben ellentmondás. Az Eger Sikeréért Egyesület egyik legfontosabb célja, az egri, önhibáján kívül hátrányos helyzetű, de ami a legfontosabb, tehetséges gyermekek támogatása és ezáltal a tehetséges fiatalok megtartása a városban. Emellett támogat olyan nemes célokat, mint a kórház részére eszköz vásárlása, fiatalok táboroztatása. Ilyen téren az önkormányzat is sokat tesz, de az egyesület oly módon tudja megszólítani a városlakókat, ahogy egy hivatal nem képes, ilyen értelemben hiánypótló. Ahogy a FesztEger rendezvény is az, ennek a fesztiválnak az életre hívása nagyszerű gondolat volt, ami látszik a látogatottságán is. Egy igazán színvonalas szórakozási lehetőség az egrieknek, a környékbelieknek és a távolabbról érkezőknek, egyszerre populáris és egyben igazán egri. Mivel a zene régi szerelmem, ha a rendezvényhez egy kicsit én is hozzá tudok járulni, még ha csak olyan szerény mértékben is, mint egy péntek hajnali fellépés a diszkós pult mellett, akkor megteszem, ehhez szívesen adom a nevem.

– Miközben azt mondja – és én is tudom – nem szereti a feltűnést…

– Valóban, egy időben azt gondoltam, ezt a fajta önkormányzati munkát lehet feltűnés és közszereplés nélkül is csinálni, de rájöttem, hogy nem. Jelen kell lenni, hogy az információk eljussanak hozzám. És közben arra is figyelni kell, hogy az információk kifelé, a városlakók felé is eljussanak, lehetőleg első kézből, mert ha én nem juttatom el, megszerzik máshonnan, de az nem biztos, hogy valós, és nem biztos, hogy jó nekem. Szóval most már ott tartok, hogy egy Facebook-profilon gondolkodom, amit sose hittem volna magamról.

– Ilyenkor kap olyan impulzusokat, amelyeket a hivatali munkájában hasznosítani tud?

– Ötleteket sokszor kapok, de azt látni kell, egy város hosszú távú stratégiai tervek alapján működik, így ezek többsége nem azonnal megvalósítható, ahogy azt sokan gondolják. Ilyen téren a visszatérésem óta a munkám is kötött pályán mozog, hiszen a fontos programok már hamarabb eldőltek, úgy a Modern Városok Program, mint a TOP pályázatok terén, az én feladatom ezek megvalósítása, az operatív egyeztetések és a döntéselőkészítések. De ha olyan impulzust kapok, ami a várospolitikába illik, azt nem hagyom elveszni.

– Zenekedvelő városvezetőként hogy látja, mely területek fejlesztése hozhat új ritmust Eger életébe a jövőben?

– Ez amennyire egyszerű kérdés, annyira bonyolult is. Sokszor sok helyen beszéltünk és beszélünk a város erősségeiről, kihívásairól, egy folyamatos swot-analízisben élünk. De amit a legtöbben jól látnak, az, hogy Egernek az a legnagyobb hátránya, ami a legnagyobb előnye. Az, hogy sok mindenben jó. Jó az idegenforgalomban, a termálvizekben, a borban, az épített és természeti értékekben, és ez valamennyi fejlesztésre méltó és érdemes. És mivel mindegyikhez jelentős számú munkahely társul, ezek az emberek azt szeretnék, ha az ő szektorukat erősíteni a város. Ebben megtalálni a megfelelő kohéziós erőt, hogy mindenkinek egyformán megfelelő legyen, nagyon nehéz. Ezért ha valamit hosszú távon erősíteni kell, akkor az az összefogás. Nekem amúgy is külön mániám a szinergiák kihasználása, ha úgy tetszik, a különböző szólamok összehangolása. Ennek jó példája a KULTURMA kezdeményezés, még akkor is így gondolom, ha közben tudom és látom, hogy bizonyos érdeksérelmek is keletkeztek a nyomában. De a párhuzamosságok megszüntetése mindig valaki számára hátránnyal jár, viszont az önkormányzat működése és a városmarketing szempontjából ez a fontos. De ha már fejlesztés, most az M25-ös gyorsforgalmi út építése a legfontosabb, ez a beruházás Eger történetének mérföldköve, ha a nyomvonalát vállalkozások szegélyezik majd, kijelenthetjük, a város fejlődése új pályára állt.

– Január vége a vizsgaidőszak vége is. Hogy sikerültek a vizsgák?

– Köszönöm jól… Igen, 43 évesen újra iskolapadba ültem. Úgy gondoltam, azokat az új tapasztalatokat, amelyeket naponta szerzek immár négy éve, valahogyan rendszerezni kellene, de új ismereteket sem ártana szerezni a gazdaság és pénzügy világából, ezért szeptemberben beiratkoztam a Corvinus Egyetem jogász-közgazdász képzésére. Az első féléven már túl vagyok, és mind a hat vizsgát abszolváltam. Viszont a pontos eredményeket mintegy 50 évre titkosítottam…

 

Névjegy

Dr. Turcsányi Dániel

  • 1975-ben született Egerben
  • 1993-ban érettségizett a Dobó István Gimnáziumban
  • 2001-ben szerzett diplomát a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi karán
  • 2005-től ügyvédként dolgozik (jelenleg szünetel a tevékenység)
  • 2014-ben Eger alpolgármestere lett
  • 2015-ben az EVAT Zrt vezérigazgatója
  • 2017 áprilisától ismét Eger alpolgármestere, az EVAT Zrt. vezérigazgató-helyettese
  • Kapcsolatban él, egy gyermeke van, a 14 éves Hanna
  • Hobbija a zene, a sport (tenisz, fallabda) és az utazás