Kettészakadt az egri Jobbik

Mirkóczkiék leszámoltak a radikálisokkal

Leszámolt az egri radikális jobbikosokkal Vona Gábor pártelnök és helyi bizalmi embere, Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselő. A távozók között van a Jobbik két önkormányzati képviselője is, akik abban bíznak, hogy fordulat jön a párt életében az áprilisi országgyűlési választás után és új vezetéssel visszatérnek a nemzeti radikális politikához.

Január közepén szinte egyik napról a másikra, titokban feloszlatták, majd újjászervezték a Jobbik egri alapszervezetét. A régi tagok tudta nélkül végrehajtott akció után összesen tizenegy jobbikos kilépett a pártból. A távozók mindegyike a nemzeti radikális vonalat erősítette, feltehetően ezért nem tartott rájuk igényt a Mirkóczki Ádám vezette új alapszervezet.

A Jobbik országos elnökségének január 9-ei határozatában a feloszlatást azzal indokolták, hogy taggyűléseket ugyan tart a szervezet, de az nem érdemi munka és nem kampányszervezés zajlik. A kilépő tagok azonban cáfolták a pártközpont állítását. Tóth István önkormányzati képviselő sajtótájékoztatójukon úgy nyilatkozott: „a 2017-es év második félévére nyolc rendezvényt szerveztünk, ezen a helyi alapszervezet tagjainak 80-90 százaléka részt vett. Ugyanez nem mondható el Mirkóczki Ádámról, aki a múlt év második felében egy taggyűlésen sem volt jelen. – Ezek alapján furcsának tartom azt, hogy inaktivitásra hivatkozik, mégis az ő elmondása alapján döntött az országos elnökség a feloszlatásról” – fűzte hozzá.

Kijelentette: várjuk április 8-át, ami döntő fordulat lesz a Jobbik életében, és lehet, hogy a miénkben is. – Bízunk benne, hogy a Jobbik visszatalál arra az útra, amin elindult. Talán lesz lehetőségünk még visszalépni a pártba, de gondolom, nem ilyen pártvezetéssel – zárta gondolatait Tóth István.

Az önkormányzati képviselő a Magyar Időknek arról is beszélt, hogy a titkokban véghez vitt szervezeti átalakítás 50-es évekbeli érzést keltett benne.

Jobbik - Tóth István– Rákosiék is a párton belül keresték az ellenséget – fogalmazott Tóth István, aki szerint Mirkóczki ezzel a lépéssel előre menekül. – Megítélésem szerint ezzel a Jobbik szóvivője már az áprilisi fiaskót alapozza, hogy a választási kudarcért majd az egri szervezetet okolhassa. Hiszen ha valaki nyerni akar, miért tenne ilyet három hónappal a választások előtt? – tette fel a kérdést Tóth István.

Felidézte azt is, hogy a belső feszültség már régóta érezhető volt a radikálisok és a néppártosodást támogatók között, ezért már májusban levélben fordultak Szabó Gábor pártigazgatóhoz, aki – az alapszabályban rögzített 30 napos válaszadási határidő ellenére – válaszra sem méltatta őket.

Jobbik - Bognár IgnácBognár Ignác, a pártból szintén távozott másik jobbikos egri képviselő a sajtótájékoztatón azt mondta: Mirkóczki erőtlenné tette magát a viselkedésével, amivel átadta Egert vagy a Fideszes Nyitrai Zsoltnak, vagy a balliberálisoknak. Lehet, hogy van valamiféle háttéralku, de erről nem tudhatunk semmit. Vélt vagy valós indokokkal tették tönkre az egri Jobbikot – közölte a sajtótájékoztatón.

A két képviselő egyébként megőrizte mandátumát, és függetlenként folytatja munkáját az egri közgyűlésben.

Mirkóczki Ádám az elhangzottakra annyit mondott csupán, hogy nem akar a sajtón keresztül üzengetni.