Hírek

Emlékezés a hősökre

A doni hősökre emlékeztek a 75. évfordulón a Szent Hedvig Kollégiumnál.

január 12.

Martonné Adler Ildikó alpolgármester elmondta, nem csak a Donnál esett el sok egri katona, a kórházat ért bombatámadás is számos életet oltott ki, az ott elhunytakra is emlékezni kell. Holló István őrnagy, az egri, 5. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda vezetője elmondta: az egri Dobó István 14. honvéd gyalogezred katonái az iszonyatos hidegben megfelelő ruházat és hadianyag nélkül napokon át hősiesen védekeztek a szovjet túlerővel szemben. Végül a 14-esek 3000 katonájából 2000 hősi halált halt.

hír-Doni koszorú


 

Skander bég koszorúja

Egerben 2000 óta őrzi emléktábla és egy tér is az albánok 550 éve elhunyt nemzeti hősének nevét.

január 18.

Koszorúzással emlékezett meg az albán nemzeti hős, Skander Bég halálának 550. évfordulója alkalmából Egerben, a Skander Bég téren Arian Spasse Albánia nagykövete, és felesége, valamint Koszovó budapesti nagykövete, Luljeta Vuniqui és Korab Mushkolaj főkonzul. A diplomatákat a Külgazdasági és Külügyminisztérium képviselői is elkísérték. Eger önkormányzata nevében Martonné Adler Ildikó és Kovács Cs. Tamás tanácsnok helyezett el koszorút. A delegáció mellett a Szent György Lovagrend nevében Balogh Tibor prior helyezett el koszorút az emléktáblánál.

hír-albánia


 

Szépül a Siroki vár

A siroki vár is bekerült a Nemzeti Kastély és Várprogramba. Jöhetnek a fejlesztések.

január 24.

Virág Zsolt miniszteri biztos személyes látogatásán jelentette be, hogy a program egyik zászlóshajója lesz a siroki vár. Így egyike azon 39 épületnek, melyek részt vesznek a nemzeti programban. A vár 2000-ben újult meg először, akkor az odavezető út és a közművek épültek ki. Ezt követte az alsó vár felújítása 2012-ben. A harmadik lépcsőben megkezdődhet a felső vár régészeti feltárása, a várfal erősítése és magasítása, a barlangokba pedig kiállítások kerülnének. Tavaly 55 ezren látogatták a siroki várat.

siroki vár


 

Egri hangok Kínában

Sanghajban az egri együttes koncertjével ünnepelték a magyar kultúra napját a főkonzulátuson.

január 25.

A magyar kultúra napját idén is változatos programokkal, hangversenyekkel, kiállításokkal ünnepelték a külföldi magyar intézetek, és szakdiplomata álláshelyek világszerte. Idén Eger is bekapcsolódhatott az ünnepségsorozatba. Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa immár harmadik alkalommal szervezett újévi koncertet a magyar kultúra napjához kapcsolódva, a magyar építész, Hugyecz László tervezte és 1931-ben átadott Moore Memorial Church-ben, ahol két koncertet is adott az Egri Érseki Fiúkórus, nagy sikerrel.

érseki fiúkórus


 

Indul a könyvtárbusz

Pályázati pénz segítségével 23 településen várhatják kéthetente az olvasnivalót.

január 26.

Négy pályázaton is támogatást nyert a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár tavaly év végén: 64 millió forint uniós forrást fordíthatnak az egészen életen át tartó tanulást és az esélyegyenlőséget segítő programok megvalósítására. A forrásból 3 éven keresztül 16 programot szerveznek meg, többek között olvasótáborokat, irodalmi délutánokat és koncerteket. A rendezvények célközönsége elsősorban a hátrányos helyzetű felnőttek. A „Te magad légy a költemény” pályázat a szépirodalmi művek népszerűsítését szolgálja.

könyvtár


 

Eger fényei díjátadó

Az elmúlt karácsonykor is segítettek az egriek, hogy ünnepi fényben pompázhasson a város.

január 27.

Kiosztották az „Eger Ünnepi Fényei 2017” pályázat idei díjait. A pályázatot minden esztendőben közösen írja ki Eger Önkormányzata, az Egri Városszépítő Egyesület, az Egri Lokálpatrióta Egylet és a Cives Pro Urbe Alapítvány. Az idei győztesek: OTP Ingatlanpont, Hotel Eger-Park, Édeskert Étterem és Fagyizó, a II. Rákóczi Ferenc utca 22. I/4. társasház, a Napsugár köz 1-10. sz. társasház, a Görög u. 9. családi ház, a Kisdelelő utca 5. családi ház. Polgármesteri különdíjat kapott a Hotel Romantik és a Hotel Senator Ház.

Hír-ünnepi fény


 

Tovább épül az M25-ös

Különleges műszaki megoldásokat igénylő aluljáróval folytatódik az M25 elkerülő építése.

január 28.

Tovább folytatódik az M25-ös gyorsforgalmi út építése, megkezdődött az északi ütem műszakilag különleges részének előkészülete, az Olajosok úti aluljáró kialakítása. Ez majd a főút alatt viszi át a forgalmat, egy 11,7 méter széles nyílással. Az elkerülő út alapkövét június 28-án tették le, a 2×2 sávon épülő összekötő út akár 15-20 perccel is lerövidíti a Budapest–Eger távolságot, biztonságos közlekedési feltételeket is teremtve. Az autóút 4 kilométeres északi üteme várhatóan őszre elkészül.

hír-25-ös főút


 

Böjt Gergő is jelölt

Magyar Borok Bálján adják át a Gál Tibor Emlékdíjat. Egerből Böjt Gergőre is lehet szavazni.

február 12.

Négy évvel ezelőtt a Magyar Borok Bálja szervezői úgy döntöttek, hogy a díj váljon igazán értékteremtővé, és segítségével a már országosan ismert borászok mellett új nevek is kerüljenek reflektorfénybe. Ezért 2014-től a Gál Tibor Emlékdíjat az Év Bortermelői és Borászok Borászai által javasolt, a nagyközönség által megválasztott feltörekvő borász kapja. Az Egri borvidékről idén dr. Lőrincz György a 2009-es Év Bortermelője jelölte Böjt Gergőt. Itt lehet szavazni február 12-ig: http://borbal.hu/jeloltek

böjt gergő2