Legnagyobb adófizetőit köszöntötte Eger

A Pro Agria gazdasági díjat a Sanatmetal és a KEVIKO Prevenció kapta idén

adó4

Fotók: Nemes Róbert

Sok éves hagyomány már, hogy az év első hónapjában Eger vezetése fogadáson köszöni meg munkáját – és persze a közszolgáltatások működtetéséhez való hozzájárulását – a város legnagyobb adófizető cégeinek. Idén ezt az eddigieknél is nagyobb örömmel köszöntötte a cégvezetőket Habis László polgármester, hiszen minden eddiginél több adó befizetésével segítették a város működését.

Habis László elmondta, az országosan tendenciákhoz hasonlóan Egerben is nőtt a vállalkozások száma és nőtt a cégek nettó árbevétel is. A nagy cégeknek még jobb évük volt, ami abból is látszik, hogy a város adóbevételeinek 87 százalékát gazdasági szervezetek, kétharmad részét pedig a 150 legnagyobb cég fizette be Eger kasszájába. Ebből az iparűzési adó a legjelentősebb, az összes adó 73 százaléka, az építményadó 22, az idegenforgalmi adó pedig a fennmaradó 5 százalékot tette ki. Összességében pedig mintegy 4,5 százalékkal emelkedett a város adóbevétele az egy évvel korábbihoz képest.

adó2– Még érdekesebb, ha a 2013-as évvel vetjük össze a 2017-es évet – mondta Habis László. – Ez azért számíthat jó bázisévnek, mert azóta nem nőttek az adóterhek, sőt, néhány kisebb adófajtát el is töröltünk. Ha ehhez viszonyítjuk, akkor a növekedés 26 százalékos.

Mivel ez a 26 százalékos növekedés, ahogy a polgármester mondta, durván 1 milliárd forintot jelent, ebből könnyen kiszámolható, mennyi pénzt is köszönhet a város adóbevételeinek. Amit amúgy összesen 11 ezer gazdálkodó szervezet, és 61 ezer magánszemély adóalany fizetett be összesen. Utóbbi úgy lehetséges, hogy többen kétféle adót is fizetnek.

Egerben kiemelten fontos gazdasági ágazat a turizmus, amely szintén jó évet zárt 2017-ben. Összesen 623 ezer vendégéjszakát töltöttek a turisták a város szálláshelyein – többségét szállodákban – ami 31 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Ha pedig a mágikus 2013-hoz hasonlítjuk, a növekedés meghaladja az 54 százalékot.

adó1Bánhidy Péter a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntőjében arról beszélt, az eredmények mellett vannak figyelmeztető jelek is: nagy kihívást jelentett már az elmúlt évben is a szakképzett munkaerő pótlása. Erre a jövőben komoly figyelmet kell fordítani.

Mint 2008 óta minden évben, most is ezen az ünnepségen adták át a Pro Agria gazdasági szakmai díjakat. Idén a Sanatmetal Kft. és a KEVIKO Prevenció Védőnői Szolgáltató Kft. érdemelte ki az elismerést.