Az oktatás és a kultúra színvonalát is emelni kell

Egy tudásalapú társadalmat építünk, és ennek alapja az oktatás – mondta Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselője a párt Egerben tartott tájékoztatóján. Hozzátette: akkor lehet ez az ország sikeres, ha megfelelő oktatási színvonallal rendelkezik. Ehhez a pedagógusok számára elsősorban a kiszámíthatóságot kell biztosítani, valamint csökkenteni a tanárok és a diákok leterheltségét is.

– Magyarország alaposan lemaradt a fejlett oktatással rendelkező országok mögött – mondta a politikus. – A GDP legalább 10 százalékát oktatásra kellene fordítani, abból már valóban világszínvonalat lehetne elérni, amira nagy szükség is lenne, hogy behozzuk a hátrányunkat. Az a cél, hogy tíz emberből legalább négy diplomát szerezzen.

Komlósi Csaba, a párt egri önkormányzati képviselője ehhez hozzátette: az oktatás mellett a kultúra területének megújítását is fontosnak tartják. Azonlesznek, hogy a kulturális szolgáltatásokat mindenki számára elérhetővé tegyék.

– A jelenlegi kultúrpolitika épületekben gondolkodik, mi inkább emberekben. Olyan kultúrpolitika kell, amely minden magyar állampolgárt megpróbál elérni. A látványberuházások helyett pedig ezt a pénzt inkább a kulturális közintézményeknek kellene megkapniuk.