Ismét Heves megye adta az ország kenyerét

2017-ben a Kurdi pékség Görböc nevű termékével ünnepelt Magyarország

Az andornaktályai Kurdi Family Pék Kft. búzalisztből készült Görböc nevű termékét választották az ország kenyerének. Az adalékmentes, kovászos technológiával készült pékárut először augusztus 20-án Budapesten, a Clark Ádám téri Magyar ízek utcájában lehetett megkóstolni.

Fotók: Lénárt Márton

Fotók: Lénárt Márton

A Magyar Pékszövetség 2011 óta rendez Szent István-napi kenyérversenyt. Idén is három kategóriában lehetett nevezni: a Szent István-napi búzakenyér, a rozskenyér és az innovatív termék kategóriában. Az andornaktályai pékség a két utóbbiban egyaránt második helyezést ért el, búzakenyér kategóriában pedig első lett a Görböc.

„A Görböc azért különleges, mert a régi kenyerek ízvilágát hozza vissza, amikor az asszonyok otthon, búzalisztből, hosszú érésű kovásszal sütötték kemencéjükben a kenyeret – mondta Kurdi Beáta élelmiszeripari mérnök, aki a családi vállalkozás könyvelője. Ez sokat számít az eltarthatóságában, de a kenyér állagában és ízvilágában is fontos tényező. Az, hogy hosszú érésű kovásszal készül, azt jelenti, hogy a kovászban benne van az élesztő, ami a dagasztáshoz szükséges. Ebből egyébként minimális mennyiséget használunk. Az élesztő hosszú idő, 12 óra alatt dolgozza fel a lisztben lévő természetes anyagokat, például cukrot, amíg a tejsavas érlelés folyamán kialakul az ízvilág.”

A Kurdi család nem először indult a Szent István-napi kenyérversenyen. Először 2011-ben, majd 2014-ben is megmérették magukat és mindannyiszor sikerrel. Mindhárom alkalommal megnyerték a legfontosabb, a búzakenyér kategóriát.

„A versenyre a búzakenyér kategóriában is teljesen adalékmentes, búzalisztből készült termékeket lehetett nevezni, amelyek az új élelmiszertörvényeknek is maximálisan megfelelnek. Ilyenek például a sótartalomra, illetve az élesztőtartalomra vonatkozó feltételek. A Görböc 95 százalékban búzalisztből, 5 százalékban rozslisztből készül, ami azért fontos, mert így növeljük a termékünk vízfelvevő-képességét, ettől lesz lágy és selymes a kenyérbél. Maga a Görböc név egyébként onnan ered, hogy az egyik kollégánk, aki a kezdetektől velünk dolgozik, Bicskéről származik, itt található a Görböc-dűlő, amelynek évszázadok óta kitűnő a termőtalaja és jó búzatermést ad. Innen ered a név, hiszen kiváló minőségű búzából készítettünk kenyeret.”

LM_5662A pékdinasztia 2002-ben érkezett Egerbe, üzemüket azóta működtetik Andornaktályán. A Kurdi-családban a legtöbben előtte és azóta is péknek tanultak.

„Már a nagymamám is pék volt, ez egy igazi pékdinasztia. Korábban a szüleink a Dunántúlon működtettek egy pékséget. Mi ekkor még iskolába jártunk, de nyaranta ott dolgoztunk; a szakmai gyakorlatot kemény feltételek mellett teljesítettük, hiszen édesapám a főnök és az oktató szerepét is betöltötte. Amikor mindenki végzett a tanulmányaival, a család úgy döntött, indítsunk egy új közös vállalkozást, egy pékséget, így kerültünk Egerbe.”