Mire jó az utánpótlás?

Ahogy közeledünk a szezon végéhez a csapatsportágaknál, egyre izgalmasabb mérkőzésekre van kilátás. Csak a legmagasabb osztályban szereplők eredményei közül válogatva: a felnőtteknél a férfi vízilabdázók a döntőben érdekeltek, a Bajnokok Ligája hatosdöntőben pedig zsinórban harmadszor lesznek résztvevők; a női pólósok sokat fejlődve az 5. helyért játszhattak a Szentes ellen; a férfi kézilabdázók pedig már több fordulóval a zárás előtt biztosították a helyüket a következő idényben is a legjobbak között és még a Liga Kupa-döntőben is érdekeltek. Ezek mind szép eredmények, de mi van mögöttük, milyen az egyes sportágakban az utánpótlás? Az Egri Magazin 2015. szeptemberi számában a látvány- és kiemelt sportágak akkori egri helyzetéről készült egy kis összeállítás. A táblázat egyik oszlopa az utánpótlásról szólt. Most ezt az oszlopot „fejtjük ki” egy kicsit bővebben.

Fotók: Lénárt Márton

Fotók: Lénárt Márton

A sporthíreknél érthető módon általában a felnőttek eredményei kerülnek előtérbe. A fiatalok akkor kerülnek a figyelem középpontjába, ha a felnőttek között is helyet kapnak vagy éppen a saját korosztályukban kiemelkedő eredményt érnek el. Ilyen volt az EKFSC-EVSI junior lány kézilabdázóinak nagy menetelése az NB I/B-ben. Az előző szezonban 4. helyen végeztek a Keleti-csoportban, most viszont a Hajdúnánás elleni mérkőzésükkel bezárólag mind a 21 bajnokijukat megnyerték, ami nem kis teljesítmény és nem mellesleg bajnoki címet jelentett a lányoknak.

– Nyáron még nem gondoltam, hogy így lesz, de gyakorlatilag két hét alatt be kellett látnom, hogy ezek a gyerekek nagyon-nagyon elszántak és nagyot akarnak alkotni – nyilatkozta az ünneplés után Rutka Péter, a junior csapat szakvezetője. – Az volt a kitűzött cél, hogy dobogósok legyünk, de evés közben jött meg az étvágy! Nem kellett a játékosokat noszogatni, hogy edzésre járjanak. Többen közülük már a felnőttek között is bizonyíthattak. Azt gondolom, ez a jövő. Rengeteg tehetség van a másodosztályban és akkor még nem is beszéltünk első osztályról, viszont sokan ezt nem veszik figyelembe és inkább külföldit hoznak, amikor ott ül a tehetséges magyar a padon, aki az övé. Ezt nem szabad elfelejteni, ők a mieink, meg kell őket tartani – mondta az EKFSC-EVSI trénere.

A sikereknél maradva, a női röplabda NB II. Keleti-csoport aranyérmét a junioroknál lényegében évek óta, előre ki lehetne adni az Agria RC-EVSI lányainak. Már a bajnokság zárása előtt több fordulóval biztos volt, hogy ebben a szezonban is így lesz. A csapat magja évek óta együtt játszik sőt, lényegében megegyezik az összeállításuk a felnőttek között ezüstérmes együttessel.

A csapatsportágak közül Egerben talán a vízilabdázóké a legjobban felépített egyesületi- és csapatmodell. A kézilabdázókkal – kivétel a férfiak – és a röplabdásokkal ellentétben a pólós utánpótlás csapatok a legmagasabb osztályban játszanak és ott érik el sikereiket. Mit jelent a siker egy olyan sportágban, ahol a legmagasabb szinten, a felnőtteknél azért elengedhetetlen az idegenlégiósok szerepeltetése? Hogyan kap szerepet mégis a helyi utánpótlás az Egri Vízilabda Klubnál? Ezt az utánpótlás-vezetőedző, Tóth Kálmán többször is megfogalmazta már.

– Olyan fiatalok kerüljenek ki a kezünk közül, akik felkerülve a nagyok közé zökkenőmentesen be tudnak illeszkedni a felnőtt csapatba. Az ifjúsági csapatból rendre adunk játékosokat az OB I-es felnőtt gárdának. Így volt ez régen is és ezt szeretnénk a jövőben is.

A mostani csapatból Erdélyi Balázs, Lőrincz Bálint, Biros Barnabás, Csiszár Boldizsár járta végig ezt a szamárlétrát a gyerekcsapatoktól a felnőttekig, de ha az OB I-es ellenfelek összeállítását nézegetjük, akkor nagyon sok egri nevelést találunk az egyes csapatokban.

Labdarúgás? Tény, hogy speciális helyzetben van ez a sportág Magyarországon. Talán itt érvényesül és látható a legjobban, hogy milyen nagy verseny folyik a gyerekekért a kluboknál és mekkora kárt tud okozni a „hirtelen” az adott sportágba áramló pénz, ha rosszul használják fel. Az NB I-es szereplést követő gazdasági bukás után nehéz helyzetben vette kézbe Harmati Péter az egri labdarúgást. Az Egri Sportcentrum, majd az Eger SE mára kezd stabilizálódni, de a bizonytalan évek nagyon sok gyerek és szülő kedvét vették el a focitól. Ők máshol, vagy más sportágakban kerestek lehetőséget. Akik maradtak, azok viszont ismét kezdik „felrakni” Egert a hazai futballtérképre. Tény, hogy a többi sportágnál sokkal nehezebb helyzetből indultak, de például hamarosan – 16 év szünet után – ismét lehet női csapata az ESE-nek. Itt a helyi, környékbeli és az Eszterházy Károly Egyetemen tanuló lányokra számítanak majd.

Az egyéni sportágak közül most már egyértelműen kiemelkedik az utánpótlás eredményességét illetően az Egri Úszó Klub. Elég csak a 119. felnőtt úszó OB egyik nagy meglepetésére, a 17 éves – tehát ifjúsági korcsoportú – Németh Nándor 100 gyorson, országos csúccsal elért győzelmére, az EUK egyesületi pontversenyben elért 2. helyére gondolnunk.

– Nagyon erős csapatunk lesz az idei országos ifjúsági bajnokságon is. A debreceni felnőtt úszó OB-n már letették a névjegyüket ezek a lányok és fiúk, ezen kívül korosztályos Európa- és világbajnokság, illetve a győri EYOF (Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál) vár majd a legjobbjainkra – vázolta fel a következő hónapok utánpótlást érintő versenyeit az úszás érettségi közben Kovács Ottó, az EUK vezetőedzője.

Az utánpótlásnevelő műhelyek között városi szinten szintén kiemelkedik az Egri Városi Sportiskola. Idén hatodszor lett az EVSI az év legeredményesebb sportiskolája Magyarországon. Kik „szállítják” az eredményeket? Az atléták, a birkózók, a judósok, az ökölvívók, a shotokan karatékák – hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

A többszakosztályos klubokból mára nem sok maradt Egerben. Az EVSI mellett az Eszterházy Károly Egyetem sportköre („leánykori nevén: EKFSC” – hamarosan minden szakosztály F-telenítve lesz) nyújthat még alternatívát az Egerben magasabb szinten sportolni kívánó fiataloknak.

Természetesen ez az áttekintés nem teljes, ilyen terjedelemben nem is lehet az, de talán a fő városi irányvonalakat megmutatja.