Szociális városrehabilitáció

Egerben Uniós forrásból fejlesztenék a Északi-lakótelep egy részét, illetve a szalaparti pincesort. A nyertes pályázat része annak a 13 európai projektnek, amely során Eger tíz európai állam képviselőivel közösen készít tervet arra, hogyan lehet az említett városrészeket bekapcsolni a város gazdasági, társadalmi és kulturális életébe.

Eger Megyei Jogú Város közgyűlése döntött arról, hogy az Integrált Városfejlesztési Stratégia alapján a városközponttól északra fekvő, a szocializmus éveiben épült, mára korszerűtlenné vált lakótelep egy része, illetve a centrumtól észak-nyugatra elhelyezkedő, egykor Eger határában álló szalaparti pincesor lesz a program célterülete – mondta az esemény sajtótájékoztatóján Habis László polgármester. Az URBACT, közvetlen Uniós forrásból finanszírozott program vezetői még tavaly novemberben tájékoztatták az egrieket, hogy pályázatukat befogadták a mindössze 13 támogatott európai projekt közé. A jelenlegi fejlesztési szakaszban Eger, mint vezető partner 10 európai állam városaival közösen készíti el a pályázati anyagot. Mint elhangzott, a résztvevő romániai (Gyergyószentmiklós), finnországi (Pori), írországi (Dún Laoghaire-Rathdown), ciprusi (Larnaca), belga (Louvain la Neuve), spanyol (Albacete) és portugál (Alcobaca) városok hasonló városrehabilitációs gondokkal küszködnek.
– Ez a program nem a pénzzel kezdődik, amit aztán a résztvevő tagok majd szétosztanak egymás között, hanem a megoldandó problémával, a végén pedig egy megoldási stratégiát látunk. Két és fél év múlva az említett területekre Egernek lesz egy olyan megalapozott akcióterve, amivel nyugodtan lehet Uniós forrásokra pályázni – nyilatkozta Hans Schlappa, Uniós vezető szakértő.
A projekt eredményeként helyi akciótervet készítenek, amelyet helyi támogatói csoportok állítanak össze. A jelenlegi uniós finanszírozás, ami 60 ezer euró, ezeknek a csoportoknak a munkáját segíti.