Sok kéznek még a kő is enged!

Beszélgetés az Eger Sikeréért Egyesület elnökével

Fotó: Nemes Róbert

Fotó: Nemes Róbert

A fiatal és rászoruló gyermekeken akart segíteni Soltész Gergő, aki az elgondolása mellé társakat is talált, és így alakult meg Egerben több ismert személyiséggel közösen az Eger Sikeréért Egyesület. Jelmondatuk Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényéből származik: „Sok kéznek még a kő is enged!” Az elnökkel kezdetekről és a célkitűzésekről beszélgettünk.

– Egyesületünket alapító társaimmal közösen azzal a céllal hoztuk létre, hogy mindenki a lehetőségeihez, képességeihez, idejéhez képest támogassa városunkat, és járuljon hozzá, hogy még többet tudjunk tenni a városban élők boldogulásáért. A célok közül a legfontosabb, hogy az Egerben élő és itt tanuló fiatalokat segítsük, különösen azokat a rászoruló gyerekeket, akik önhibájukon kívül nem tudják megtenni, hogy akár egy nyári táborozáson részt tudjanak venni, vagy akár a felsőoktatási tanulmányaikra még jobban fel tudjanak készülni egy nyelvvizsga vagy egy tanfolyam segítségével.

– Milyen lehetőségeik vannak a fiataloknak? Hogyan tud az egyesület segíteni nekik?

– Bátorítanék minden egri fiatalt, akinek bármilyen olyan elképzelése van, amit a családja nem tud finanszírozni, de tanulmányi eredménye vagy sportkarrierje szempontjából fontos lenne, hogy keressen meg minket, akkor is, ha éppen nincsen olyan program kiírva, amelyben részt tudna venni. Állandó pályázataink között szerepel a középiskolások számára meghirdetett Eger Sikeréért Egyesület ösztöndíjasa program – ez harmadik és negyedik osztályos tanulóknak szól –, és az általános iskolások nyári táboroztatását segítő programunk. Az évek alatt arra is volt példa, amikor egy rászoruló fiatal informatikai tanulmányait laptoppal segítettük.

– Hány tagja van az egyesületnek? Mik a további célkitűzések?

– A tagság az alapítás óta folyamatosan bővül. Az a cél, hogy minél többen legyünk olyanok, akik egyetértve és azonosulva céljainkkal, segíteni akarják az egyesületet, a várost, és az ösztöndíjasainkat.
Az elkövetkezendő időszakra az a tervünk, hogy a meglévő programjainkat, melyeket az elmúlt években sikeresen elindítottunk, az elkövetkezendő években is végig tudjuk vinni. Emellett szeretnénk olyan új kezdeményezéseket indítani, amelyek a fiatalok segítésén túl a város gyarapodását, műemlékeinek megóvását, vagy akár egy kiadvánnyal történelmének bemutatását segítheti.

– Miért gondoltad azt, hogy alapíts egy ilyen egyesületet?

– Az induláskor nem is gondoltam bele, hogy pont egy ilyen egyesület leszünk. Nekem a célom az volt, hogy szeretnék minél többet segíteni a gyermekeken, főleg azokon akik rászorulnak. Ennek az is oka lehet, hogy nekem is van három gyermekem. Nagyon örülök annak, hogy az alapítótársak, illetve az elnökség személyében olyanok tudtak csatlakozni, akik hasonló értékrendet vallanak magukénak, és akik hasonlóan szeretnének ebbe pénzt, energiát, időt beletenni, bízva abban, hogy ezzel hozzá tudnak járulni az egyesület céljához, és az itt élők, valamint Eger boldogulásához.