Ítélet a gárdakapitány perében

A másodfokú bíróság megváltoztatta az első fokon hozott ítéletet Ferenczi Henrik, az Új Magyar Gárda Mozgalom megyei kapitányának büntető perében. A kiszabott hatvanezer forintos pénzbírságot egy év próbaidőre enyhítették.

A másodfokú bíróság az enyhítésen kívül az első fokú ítéletet helybenhagyta.
Az indoklás szerint Ferenczi Henrik az első tárgyaláson maga is elismerte, hogy az Új Magyar Gárda Mozgalom megyei kapitánya, mivel azonban a szervezetet közfelkiáltással hozták létre, azt jogilag nem lehet elismerni, bármilyen társadalmi, civil szervezet létrehozásához ugyanis a névjegyzékbe történő felvétel szükséges, az pedig nem történt meg, ráadásul az új mozgalom az előzővel azonos célokkal, struktúrában működik.
Ennek értelmében az ítélőtábla a Magyar Gárda feloszlatását kimondó ítélete van érvényben, ennek megfelelően Ferenczi Henrik kimerítette az egyesülési joggal való visszaélés bűncselekményét, amikor megszervezte a gárda rendezvényét.
Az enyhítésnél a másodfokú bíróság figyelembe vette a vádlott büntetlen előéletét illetve szociális helyzetét, amikor úgy határozott, hogy Ferenczi Henriknek nem kell megfizetnie a kiszabott pénzbüntetést.