Habis László: Eger rangját is emeli az egyetem

Habis László 2013Habis László, Eger polgármestere az egyetemmé válás kapcsán úgy fogalmazott: a felsőoktatás reformfolyamatába beilleszkedő döntésről van szó, a törvényi változás a nemzetközi trendeket, igényeket is figyelembe vette.

– Márai Sándor szerint „Az élet igazi, nagy vállalkozásai legtöbbször nem hőstettek, hanem türelemjátékok”. Úgy vélem éppen ideillő ez az idézet, hiszen bár az egyetemmé válási folyamatban voltak gyorsabb és lassabb, látványos és kevésbé látványos időszakok, lényeges, hogy az ügy haladt előre, mostanra pedig végre elmondhatjuk: egyeteme van Egernek. Emögött természetesen ott van az alapító püspök szándéka és fantasztikus életműve, az elmúlt évtizedek eredményes munkája, s az utóbbi időszak tudományos eredményei, azaz számos kiválóság munkáját dicséri a döntés. Elmondhatjuk: az Egerben folyó tudományos munkának rangja van, de a magyar művészeti életnek fontos része az intézmény, elég csak a vizuális kultúrára, vagy a zeneművészetre gondolnunk. Mindemellett pedig a sporttudományok is fontos részei ezen városi értékeknek.
S, hogy mit jelent mindez a régió jövőjére nézve? Ezzel kapcsolatban a városvezető kiemelte: nem kérdés, hogy az Eszterházy Károly Egyetem és a térség gazdasági szereplői között az eddiginél sokkal intenzívebb lesz az együttműködés. Mint fogalmazott: fontos kapcsolódási pont az élelmiszeripar (ezen belül kiemelten a szőlő-bor ágazat), az informatika, illetve a turizmus-idegenforgalom. Az egri, egyetemi szellemi tőke tehát élénkítő hatással lehet a térség gazdaságára.

– Nem vitás, az oktatásügy az utóbbi időben a közéleti vita középpontjába került. Úgy látom a Palkovics László vezette oktatási kormányzat elkötelezett abban, hogy tanári pálya társadalmi jelentősége, rangja emelkedjen. Ezért is fontos szólni arról, hogy a hazai pedagógusképzés, illetve a pedagógus-továbbképzés egyik országos központja minden bizonnyal az egri egyetem lesz. Mindez természetesen nagyban erősíti az intézmény vonzerejét, s kétségtelen, Egernek is rangot ad, hogy egyetemi várossá vált. Ugyan még csak ízlelgetjük mindezt, hiszem, hogy az eddigi, többnyire egy-egy témára irányuló közös munka még több területre kiterjed majd, az egyetem és a város, illetve a város és az egyetem közötti együttműködés pedig meghatározó lesz a következő évtizedekben.

Fotó: Vozáry Róbert

Fotó: Vozáry Róbert