„Most minden egri büszke lehet!”

Beszélgetés Nyitrai Zsolttal, Eger országgyűlési képviselőjével az Eszterházy Károly Egyetemről

Fotó: Szántó György

Fotó: Szántó György

– Hogyan értékeli azt, hogy a városban mostantól egyetem működik?

– Büszkék lehetünk, hiszen városunk Eger egyetemváros lett! Egy régi álom vált valóra ezzel. Gratulálok!
Köszönetet kell mondanunk mindenkinek aki segítette az egyetemmé válás folyamatát. A tanároknak, a főiskola korábbi és mostani vezetőinek és a városvezetésnek.
Természetesen köszönettel tartozunk a kormányzatnak, hiszen kellettek a jó helyi alapok, de nagyon fontos volt az új oktatási koncepció megalkotása és elfogadása, amely lehetővé tette azt, hogy az egri felsőoktatás előre lépjen egy nagyot.
Nagy utat sikerült megtenni a Ho Shi Minh Tanárképző Főiskolától az Eszterházy Károly Egyetemig.
Ez minden egri sikere.
Eger nagy lehetőségek előtt áll, ennek egy fontos mérföldköve az Eszterházy Károly Egyetem. Összességében most nagyon boldog vagyok.

– Az oktatás kérdése azért felvetett nehézségeket. Országgyűlési képvi­se­lő­ként hogyan ítéli meg ezeket?

EP3– Azt lehetett látni, hogy a felsőoktatással kezdeni kell valamit. Folyamatos nehézségek voltak a hallgatói létszámmal, a stabil jövőképpel.
Ezért javasoltuk Horváth László országggyűlési képviselővel közösen, hogy olvadjon össze az egri Eszterházy Károly valamint a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola. Együtt erősebbek, mint külön-külön. Ez a javaslat része lett az új felsőoktatási koncepciónak, így már ez az egységes, erősebb alap előre tudta vinni az egyetem ügyét.

– A kezdeményezésére még aláírásokat is gyűjtöttek a kérdésben.

– Fontosnak tartottam, hogy a Heves megyei polgárok személyes hitvallásukkal is segíteni tudják az egyetem ügyét, ezért indítottuk el az Eszterházy Petíciót amelyet több mint 12 ezren írtak alá. Az, hogy közéleti téma lett az egyetemmé válás és, hogy bevontuk az embereket, egyértelműen elősegítette a döntést.

– Hosszú távon mit jelenthet nekünk az egyetem?

– Sok szerencsét kívánok az egyetemnek és az egyetemvárosnak! Azt kívánom, hogy legyünk együtt sikeresek és Eger tényleg egy pezsgő kulturális életű szellemi és gazdasági központ legyen a régióban!