Legyünk büszkék Egerre, a fejlődés velünk folytatódik!

Beszélgetés Nyitrai Zsolt miniszteri biztossal, Eger országgyűlési képviselőjével a fejlesztésekről, a kultúráról és a borról

Eger eddig soha sem látott fejlődés előtt áll. A Modern városok program, az uniós és hazai támogatások segítségével olyan beruházások valósulhatnak meg, melyek hosszú évtizedekre meghatározzák az egriek életminőségét. Ugyanakkor a különleges helyi értékek, a történelmi emlékek vagy éppen a bor esélyessé teszik a várost arra is, hogy elnyerje az Európa kulturális fővárosa címet. Egyebek mellett erről kérdeztük Nyitrai Zsolt egri honatyát.

Orbán Viktor és Nyitrai Zsolt a miniszterelnök dolgozószobájában

Orbán Viktor és Nyitrai Zsolt a miniszterelnök dolgozószobájában

– Egy település vagy egy megye fejlődéséhez komoly forrásokra van szükség. Megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztosként miképpen látja Heves megye lehetőségeit?

– Nagyon lényeges lehetőségnek tartom, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretei között megvalósuló fejlesztések tekintetében Heves megye a saját maga által tervezett integrált területi programok alapján juthat támogatáshoz. Így a fejlesztési források valóban oda jutnak, ahol a legnagyobb szükség van rá. A lehetőség és a felelősség is nagy, hiszen Eger esetében 11 milliárdnyi TOP-os forrás áll rendelkezésre, míg a Modern Városok Program keretében nagyságrendileg 20 milliárd forintnyi. Fontos, közös eredmény lesz az is, hogy ezen összegeken felül megvalósul az Egert az M3 autópályával összekötő út megépítése is. Jómagam az elkövetkezendő időszakban leginkább ezekre a fejlesztéspolitikai kérdésekre kívánok koncentrálni.

– Gondolom, ezt a célt szolgálja a kezdeményezésére a napokban megalakult Heves Megyei Fejlesztési Kerek­asztal is.

– Igen, az országban elsőként alakult meg ez a testület annak érdekében, hogy megvalósuljon a Heves megyei érdekek képviselete, a folyamatos párbeszéd, a vélemények beépítése a döntéshozatalba, amelynek fókuszában a megyei fejlesztéspolitika áll. Olyan személyeket kértem fel közös gondolkodásra és munkára (szakmai kamarák, civil szervezetek, valamint az egyház képviselői, polgármesterek vagy éppen vállalkozók, felsőoktatási szakemberek), akik sok emberrel állnak kapcsolatban, érdekeket, véleményeket tudnak közvetíteni, így aktívan vehetnek részt a döntések előkészítésében. Azt kértem a résztvevőktől: a tanácsokat, véleményeket, esetenként építő jellegű kritikákat hozzák el a kerekasztal üléseire, hogy azokat figyelembe vehessük a döntéseknél annak érdekében, hogy sikeres, összehangolt, eredményes fejlesztéspolitika valósuljon meg Egerben, illetve Heves megyében. Célunk, hogy a döntések időben megszülessenek, a fejlesztések hiba nélkül, határidőre megvalósuljanak.

– Eger igen jelentős kulturális központ is, a turisták körében az ország 2. legnépszerűbb városa Budapest után. A műemlékek, a világhírű vár vonzzák az utazókat. Gondolom, mindez szerepet játszott abban, hogy újra megpályázzuk az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Megalakult a Heves Megyei Fejlesztéspolitikai Kerekasztal

Megalakult a Heves Megyei Fejlesztéspolitikai Kerekasztal

– Ez így van: Habis László polgármesterrel kezdeményeztük, hogy városunk, Eger is induljon a cím elnyeréséért. Szeretném megjegyezni azt is, hogy jómagam már 2004-ben is – amikor még nem a Fidesz vezette a várost – támogattam a pályázatot. Mostani felhívásunkban utaltunk arra, hogy a mi otthonunk Magyarország egyik legszebb városa, amely anno az európai kultúra védőbástyáját jelentette. A bejelentéskor is elmondtuk, hogy az elmúlt években sikerült megújítani a belvárost, megóvni az enyészettől jelentős történelmi értékeket, szép és egyedi épületek sora újult meg, de megtaláltuk az egri fürdőkultúra fejlesztésének lehetőségét is. Így még vonzóbbá vált hazánk egyik barokk gyöngyszeme az egriek és az ide látogatók számára. Az lenne a legfontosabb cél, hogy egy széles társadalmi bázison létrejövő összefogáson nyugodjon a pályázat. A város egészét mozgósítani kívánjuk a kampány során, a témakörök pedig három főbb pilléren nyugszanak majd: ezek a hit, a tudomány és a művészet. Ez a három terület adja majd a vázát ennek a pályázatnak. Véleményem szerint Eger akkor lehet esélyes a kulturális fővárosi címre, ha kulturálisan befogadó várossá tud válni.

És még valami, amiről nem szabad megfeledkezni: az Egerben és térségében megvalósult eredmények kapcsán szólni kell arról is, hogy tavaly Nemzeti Emlékhely lett az egri vár, amelynek fejlesztése – mint már utaltunk rá – nagy ütemben folytatódik a következő időszakban is.

– Ha Eger, akkor Bikavér. Nemrégiben kezdeményezte, hogy az Egri Bikavér legyen hungarikum. Az újabb bordeaux-i világsikert látva – az Egri Borvidék 18 érmével az ország legeredményesebb borvidéke lett Tokajt is megelőzve (!) – erre komoly esélyünk van.

– Először is gratulálni szeretnék kiváló borászainknak, akik ismét bebizonyították, hogy a világszínvonalat képviselik minőségi termékeikkel. Teljesítményük egyszerűen elképesztő, nagyon büszkék vagyunk rájuk! Ezen eredmények is mutatják, hogy minden meg kell tennünk az egri borok népszerűsítéséért és sikeréért. Éppen ezért a legutóbbi, immár 5. alkalommal megrendezett borász fórumon kezdeményeztem, hogy az Egri Bikavér emelkedjen a hungarikumok sorába, hiszen a követelmények legfontosabbika, hogy a termék legyen „magyar csúcsteljesítmény”, ez pedig az Egri Bikavér esetében megkérdőjelezhetetlen tény. Célunk tehát az, hogy a bikavér első lépésben kerüljön be a Magyar Értéktárban nyilvántartott nemzeti értékek közé, majd ezt követően kapja meg a hungarikum minősítést, hogy az Egri Borvidék további eredményeket érjen el a nemzetközi piacon.

– Az egri borok az utóbbi időben különleges kapcsolatba kerültek a világ filmiparával. Siker Cannes-ban, Oscar-díjak… Mi a titok?

– A titok az egri bor erejében lehet. Tény, hogy a legutóbbi cannes-i filmfesztiválon egri nedűket ihattak a sztárok, és akkor a Saul fia elhozta a zsűri nagydíját, aztán begyűjtött egy Golden Globe-díjat is. Ezt követően budapesti koncertje előtt a legendás olasz zeneszerző, Ennio Morricone szintén egri bort kapott tőlem ajándékba, majd Oscar-díjra jelölték az Aljas nyolcas című Tarantino-filmhez írt muzsikáját. Aztán Nemes Jeles László és Morricone is átvehette az amerikai filmakadémia aranyszobrát Los Angelesben. Mindketten egri borokat ittak korábban, humorosan azt is mondhatjuk, hogy az egri bor vonzza a filmes díjakat.

– És Leonardo DiCaprio?

– Reméljük, hogy Ő már a hungarikummá minősített bikavért kóstolhatja majd!