Elvitték a pénzét.

Az Egri Rendőrkapitányság nyomozást indított csalás elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen férfiak ellen, akik 2019. szeptember 5-én egy idős egri asszonyhoz becsengettek, hogy megjavítanák otthona tetőszerkezetét.

A későbbi sértett át is adott a férfiaknak egy nagyobb összeget, hogy abból megveszik a szükséges anyagokat, azonban azok nem mentek vissza a nőhöz.

A hasonló esetek megelőzése érdekében, kérjük akkor is hívják a Rendőrséget, ha csak kísérlet történt a bűncselekmény elkövetésére, ha a hozzátartozó bajba kerüléséről éjszaka, telefonon kapnak értesítést, illetve a bajból kikerülése érdekében pénzt (ékszert) kérnek, amiért személyesen a bajba került nem tud menni, de küld maga helyett valakit!

Legyenek óvatosak és egészségesen bizalmatlanok!

Ne tartsanak otthon nagy mennyiségű készpénzt, értékeikkel ne hivalkodjanak!

Otthon tartózkodás esetén is tartsák zárva a lakásajtót és kaput!

Ne engedjenek be idegeneket a házukba, udvarukba, bármilyen hivatalos ügyre hivatkoznak, bármilyen jó üzletet kínálnak is, vagy segítséget kérnek!

Ha hozzátartozója „bajba kerüléséről” értesítik, a Rendőrségtől kérjen segítséget! 112 Lehetőleg ne is beszéljen a telefonálóval, ha mégis, semmiképpen ne közölje, mennyi pénz van otthon, kérjen időt a pénz „előteremtetésére”, például azzal, hogy csak másnap tudja kivenni a bankból és értesítse a Rendőrséget! Az is feltételezhető, hogy a telefonáló már ismeri az Ön lakcímét, és visszautasítás esetén is odamegy a pénzért!

Értesítse a Rendőrséget!

Ha díjbeszedő, egyéb „hivatalos emberek”, vagy idegenek érkeznek, kérjenek tőlük igazolványt, hívják át a szomszédot, ismerőst, vagy hívják fel rokonaikat, gyermekeiket, kérjenek segítséget a rendőrségtől (112)!

Jótékonysági célra gyűjtögetőktől kérjenek csekket, ne adjanak készpénzt, ne engedjék be őket a lakásba, és főleg ne vegyék elő jelenlétükben a pénztárcájukat, vagy az otthon tárolt pénzt!

Postaládára, az ajtón a névtáblára elég csak vezetéknevet írni, ne lehessen következtetni az ott lakó nemére, családi állapotára, vagy a keresztnév ismeretében ismeretségre hivatkozni.

Érdemes:

Saját „biztonsági hálót” kiépíteni a közelben lakó, élő, könnyen elérhető, megbízható személyekből (rokon, szomszéd, polgárőr), akiktől azonnal segítséget kérhet.

Telefonszámuk legyen mindig a telefon közelében! Ez nemcsak akkor lehet fontos, amikor bűncselekmény gyanúja merül fel, hanem egyéb okból (pl. egészségügyi) is.

Ha mégis üzletet kötne a váratlanul érkező idegennel, ne legyen egyedül!