Országgyűlési téma lett a hevesi villámárvíz!

A június 23-i Heves megyei villámárvízről beszélt a Parlamentben Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője. Mivel az árvíz a megyében több mint 12 települést, s így két választókerületet is érint, ezért Horváth László képviselőtársammal közösen azt kérjük Magyarország Kormányától, hogy a lehető leghamarabb nyújtson segítséget a településeknek, a villámárvíz okozta károk helyreállításra, megtérítésére – mondta pénteki napirend utáni parlamenti felszólalásában.

egerszolat_arviz_felszolalas_b3

Mint Nyitrai Zsolt hangsúlyozta, a víz pillanatok alatt zárta el a külvilágtól a településeket, intézmények váltak működésképtelenné, családokat kellett nagyon gyorsan biztonságba helyezni. A kár mértéke igen jelentős, amely egyrészt az elpusztult, megsérült javakból, értékekből, másrészt a helyreállítás költségeiből ered.
Azonban minden rosszban van valami jó – hívta fel az Országgyűlés figyelmét –, ez a vészhelyzet megmutatta, hogy a helyben élő emberek össze tudnak fogni, gyors és hatékony segítséget tudnak nyújtani. Talán ennek is köszönhető, hogy komoly személyi sérülés nem történt.
A honatya kiemelte: itt a Magyar Országgyűlés nyilvánossága előtt is szeretne köszönetet mondani azoknak, akik segítették az árvízi védekezést. Köszönetet mondott az árvízi védekezésben résztvevő helyi lakosoknak. Köszönetet kell mondanunk – folytatta az önkéntes és hivatásos tűzoltóknak, katasztrófavédőknek és a rendőröknek valamint a polgárőröket is.
Nyitrai Zsolt elmondta, minden tiszteletem azoké a helyi vállalkozóké, akik önkéntes módon gépekkel segítették a védekezést, a kotrást és a szállítást. Süvegeljük meg az árvízi védekezést irányító polgármestereket is. Polgármesterekkel folyamatosan egyeztetünk a károk helyreállítása kapcsán. A víz levonultával el kellett végezni a takarítást, fertőtlenítést, helyre kellett állítani a minden napi élet feltételeit, normális körülményeit.
A helyreállítás költségét 350 millió Ft-ra becsülik, a védekezés költségei meghaladják a 10 millió Ft-ot. Mivel a villámárvíz Heves megyében, több mint 12 települést, két választókerületet is érint, ezért Horváth László képviselőtársammal közösen azt kérjük Magyarország kormányától, hogy a lehető leghamarabb nyújtson segítséget a településeknek, a villámárvíz okozta károk helyreállításra, megtérítésére – jelentette ki Nyitrai Zsolt.

MEGOSZTÁS
Előző cikkBikavér Ünnep
Következő cikkHíradó – 2019.07.15.