INGYENES HEPATITIS C SZŰRÉS ORSZÁGSZERTE

A Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete (VIMOR) 2018. szeptember 15-én országos szűrést szervez a hepatitis C vírussal fertőzöttek felderítésére. A rizikó-felméréssel és felvilágosítással egybekötött szűrés gyors, ingyenes és anonim. A szűrésre 10 helyszínen, többek között Egerben is sor kerül.

A szakmai becslések szerint Magyarország lakosságának kb. 1%-át érintik a krónikus vírushepatitisz fertőzések. Mivel e fertőzések évtizedekig (20-50 év) is lappanganak és nem okoznak jellegzetes panaszokat, a fertőzöttek nagy része nem is tud a betegségéről és a fertőzőképességéről.

A hepatitis C szinte tünetmentesen, észrevétlenül rombolja a májat. Mire a jellegzetes tünetek jelentkeznek, addigra sokszor előrehaladott májkárosodás, májzsugor, májrák alakulhat ki. A fertőzés vérrel terjed, védőoltás nincs ellene.

Veszélyeztetettek lehetnek többek között az egészségügyben dolgozók, a büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezettek, a hepatitis C fertőzöttekkel egy háztartásban élők, valamint szexuális partnereik, a hepatitis C pozitív anyák gyermekei, továbbá az intravénás drogokkal élők. Mindenképpen érdemes szűrésre menniük azoknak is, akiknek tetoválásuk vagy testékszerük van, valamint akik 1993 előtt vért vagy vérkészítményt kaptak (pl. nagyobb műtétjük volt).

Az ingyenes szűrés célja a fertőzöttek felkutatása, hogy minél hamarabb megkezdhessék a vírust elpusztító gyógykezelésüket. Tudni kell, hogy a Hepatitis C ma már rövid terápiás idejű, tablettás kezelésekkel jól gyógyítható.

A VIMOR szeretettel várja a szűrésre és tanácsadásra jelentkezőket 2018. szeptember 15-én. A szűrővizsgálatok egy budapesti, illetve kilenc vidéki helyszínen történik.

Az időpontok és a helyszínek:

hepasz