TELJES LEZÁRÁS – JÚNIUS 16-ÁN INDUL A 130 ÉVES KISKÖREI TISZA-HÍD FELÚJÍTÁSA

Megújul a kiskörei Tisza-híd a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. együttműködésében. A regionális jelentőségű hídon teljes körű, átfogó rekonstrukciót hajtanak végre a szakemberek. A közúti és vasúti átkelő felújítása 2018. június 16-án, szombaton indul, a vasúti és autóbusz-közlekedés egész pályás korlátozása mellett. Az új autóbusz menetrendek a vágányzárral egy időben, már a felújítás első napján életbe lépnek, a személyautó forgalmat pedig június 20-tól korlátozzák majd. A tervek szerint 5 hónapon át, egészen novemberig tartanak majd a munkák.

A kiskörei Tisza-hídon áthaladó 102. számú vasútvonal nélkülözhetetlen a térségben élők, különösen az abádszalóki és kiskörei lakosok számára. A híd teljes körű felújítása időszerűvé vált, a beruházáshoz szükséges források és a sikeres közbeszerzési eljárást követően 2018. június 16-án indulhatnak el a műtárgyon a kivitelezési munkák. A korszerűsítés kiterjed egyebek között a szerkezeti elemek cseréjére, a vasbeton közúti pályalemez és vasúti pálya felújítására, sín- és közúti dilatációs szerkezetek beépítésére és javítására, a korrózióvédelmi bevonat helyreállítására, valamint a hídhoz csatlakozó közút útburkolatának, útpadkájának és vezetőkorlátjának felújítására. A beavatkozás eredményeként megszűnik a vasúti forgalomban bevezetett 20 km/órás sebességkorlátozás, a megengedett sebesség a duplájára, 40 km/órára változik. A munkálatokat csak teljes hídlezárás mellett tudja elvégezni a kivitelező, ezért a közúti és vasúti forgalomban is jelentős változások lesznek a rekonstrukció idején.

MIRE SZÁMÍTHATNAK AZ AUTÓSOK?

A híd Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyei oldalán is útzár lesz. A Heves és Pusztataskony között autózók terelőúton, a 3213 – 33 – 3216 számú utakon keresztül közlekedhetnek majd és a Kisköre, Tiszanána, Sarud, Újlőrincfalva, Poroszló, tiszafüredi Tisza-folyó híd, Tiszafüred, Tiszaszőlős, Tiszaderzs, Abádszalók érintésével juthatnak át Pusztataskonyra. A közlekedők a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatánál (+36-1-336-2400), illetve a www.utinform.hu weboldalon keresztül tájékozódhatnak az ajánlott kerülőútvonalról és az ahhoz kapcsolódó forgalmi helyzetről.

A VÁGÁNYZÁR MIATT VONATPÓTLÓ BUSZOK KÖZLEKEDNEK A VONALON

Kisköre és Abádszalók, illetve Kisköre és Kisújszállás között vonatpótló autóbuszok közlekednek, amelyek az erőmű hídja felé kerülnek. Mivel az útvonalon 3,5 tonnás súlykorlátozással lehet közlekedni, ezért – két járat kivételével – alacsony össztömegű, midibuszok helyettesítik a vonatokat.  A vonatpótló autóbuszok Kisköre-Tiszahíd megállóhelyet nem érintik. A Kisköre ideiglenes autóbusz-megállóhelyről 6 óra 10 perckor Kisújszállás felé induló vonatpótlóról Abádszalókon kell átszállni másik autóbuszra, amely Előhát megállóhelyet nem érinti. A korlátozás miatt a Kunhegyes ideiglenes autóbusz megállóhelyről 5 óra 28 perckor Kisköre felé induló autóbusz esetében az Abádszalókról továbbutazóknak ugyancsak másik buszra kell átszállniuk. A MÁV Magyar Államvasutak Zrt. arra kéri utasait, hogy figyeljék az állomásokon kihelyezett hirdetményeket és útbaigazító táblákat, térképeket, valamint a hangos utastájékoztatást. A módosított menetrend a MÁV-csoport honlapján ezen a linken érhető el: https://www.mavcsoport.hu/sites/default/files/upload/line-lock/102_kiskore-abadszalok_0616-1116.pdf. Az utasok ezen kívül a Vonatinfó alkalmazásban és a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatánál is tájékozódhatnak a +36-1-3-49-49-49-es telefonszámon, Telekom-hálózatból hívhatják a +36-30-499-4999-es, Telenor-hálózatból a +36-20-499-4999-es, Vodafone-hálózatból pedig a +36-70-499-4999-es számot.

MÓDOSÍTOTT MENETREND SZERINT KÖZLEKEDNEK AZ ORSZÁGOS BUSZJÁRATOK IS

A VOLÁNBUSZ Zrt.  a felújítási munkák végzésének idejére módosította a Budapest és Tisza-tavi térség között közlekedő országos járatainak menetrendjét az alábbiak szerint:
A Budapest – Gyöngyös – Heves – Poroszló – Tiszafüred autóbuszvonal járatai Gyöngyös és Tiszafüred között terelve (M3 autópálya – 33-as főút), Abádszalókig meghosszabbított útvonalon közlekednek. A Budapest és Gyöngyös közötti szakaszon a menetrend nem változik.
A Budapest – Gyöngyös – Heves – Abádszalók – Tiszafüred autóbuszvonal járatai Kisköre és Tiszafüred között, szintén terelt útvonalon (Tiszanána – Sarud – Újlőrincfalva – Poroszló érintésével) közlekednek. Kiskörén megállnak az Erőmű elnevezésű megállóhelyen, ahol csatlakozás biztosított a Kisköre és Abádszalók között közlekedő pótlóbuszokra. Budapest és Kisköre között a járatok változatlan menetrend szerint közlekednek.
A Budapest – Jászberény – Heves – Abádszalók – Tiszafüred autóbuszvonalon közlekedő, 7:45-kor Budapestről, valamint 14:15-kor Tiszafüredről induló autóbuszok Kisköre és Tiszafüred között terelt útvonalon (Tiszanána – Sarud – Újlőrincfalva – Poroszló érintésével) járnak. Az autóbuszvonal többi járata nem közlekedik Kisköre és Tiszafüred között. Az autóbuszok Kiskörén megállnak az Erőmű elnevezésű megállóhelyen, ahol csatlakozás biztosított a Kisköre és Abádszalók között közlekedő pótlóbuszokra. A járatok menetrendje Budapest és Kisköre között változatlan marad.

Kisköre, Erőmű és Abádszalók, Autóbusz-állomás megállóhelyek között pótlóbuszok közlekednek, csatlakozást biztosítva az ideiglenes menetrend szerint közlekedő országos járatokhoz. A pótlóbuszok menetrendje a társaság honlapján érhető el: http://www.volanbusz.hu/hu/hirek/forgalmi-hirek/hir/33728.

További információk elérhetőek a KMKK Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. www.kmkk.hu oldalán,. Az utasok ezen kívül Eger autóbusz-állomáson minden nap 0:00-24:00 óráig (+ 36-511-700), a Heves autóbusz-állomáson hétfőtől csütörtökig 7:30-11:00 és 1216 óráig, pénteken 7:30-11:00 és 12-15 óráig (+36-346-879), Szolnok autóbusz-állomáson a nap 24 órájában (+36-56-375-550), Tiszafüred autóbusz-állomáson pedig munkanapokon 7:00-11:00 és 12-15 óráig (+36-59-351-044) kérhetnek bővebb tájékoztatást.

A DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. járatai is módosulnak, erről bővebb és pontos tájékoztatást a társaság weboldaláról a következő linken érhetnek el az utasok: http://www.dakk.hu/images/menetr_ert_1346%20_eger_bcsaba.pdf. Az érdeklődők ezen kívül személyesen és telefonon is kérhetnek tájékoztatást a DAKK Zrt. munkatársaitól az ingyenesen hívható +36-80-828-111-es telefonszámon, továbbá a békéscsabai autóbusz-állomáson (+36-66-549-500), a békéscsabai ügyfélszolgálati irodában, a Csaba Centerben (+36-66-523-560), illetve a békési autóbusz-állomáson (+36-66-510-640) is.

ERRE FIGYELJENEK A BUSZ MENETJEGYET VÁSÁRLÓK

A menetrend szerinti autóbuszjáratok díjszabására az érvényben lévő előírások érvényesek. A hídon átközlekedő utasoknál a menetjegyek vásárlása során az útvonal módosítások és átszállások miatt előfordulhat, hogy több menetjegy váltása szükséges, ami bizonyos esetekben díjnövekedést eredményezhet. A Kisköre és Abádszalók között közlekedő pótló autóbuszok egységesen a 10 kilométeres díjövezetnek megfelelő árú menetjeggyel vehetők igénybe. Ugyanakkor a bérletjegyek továbbra is változatlan viszonylaton és díjtétellel vásárolhatók meg és használhatók fel utazásra.

A felújítások és az azzal járó korlátozások idejére a MÁV Magyar Államvasutak Zrt., a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a kivitelező szakemberei is a közlekedők türelmét, megértését kéri.

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.
Magyar Közút Nonprofit Zrt.
VOLÁNBUSZ Zrt.
KMKK Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.
DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt.