Nyitrai Zsolt: Magyarország egy „többgenerációs otthon”

Fideszes képviselők törvénymódosítást kezdeményeztek, amelynek lényege, hogy a nyugdíjas-szövetkezetek megtermelt éves nettó árbevételének legalább 85 százalékát a tagok között kelljen felosztani a személyes közreműködés arányában – közölte a stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott csütörtökön Budapesten a közmédiának nyilatkozva.

to

    Nyitrai Zsolt úgy fogalmazott, Magyarország egy “többgenerációs otthon”, és azt szeretnék, hogy minden nemzedék azt érezze, fontos. Köszönettel és hálával tartozunk a több mint kétmillió nyugdíjasnak, az erkölcsi megbecsülés mellett rendkívül lényeges az anyagi is – jelentette ki.
Azt mondta, ezért törekedtek a nyugdíjak reálértékének megőrzésére. Többször Erzsébet-utalványt adtak, a magyar történelem során először nyugdíjprémiumot folyósítottak – idézte fel. De a rezsicsökkentés, az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) mérséklése, valamint a Nők 40 program bevezetése is érinti a nyugdíjasokat – tette hozzá.
A nyugdíjas-szövetkezetek amellett, hogy jó plusz anyagi lehetőséget biztosítanak, komoly társadalompolitikai haszonnal is bírnak: az idősek ismét tartozhatnak egy közösségbe, ahol át tudják adni a tapasztalataikat a fiataloknak. Ez kiváló módja a generációk közötti együttműködésnek – hangoztatta a miniszterelnöki megbízott.
Azt mondta, megítélésük szerint az idei választásnak az is a tétje, hogy meg tudják-e védeni a nyugdíjakat, a nyugdíjasokat, és meg tudják-e tartani Magyarországot olyannak, amilyennek az idősek megőrizték.
A nyugdíjas-szövetkezeteket érintő törvénymódosítási kezdeményezést már a következő Országgyűlés tárgyalja majd, a Fidesz-KDNP támogatni fogja a javaslatot – jelezte 
Nyitrai Zsolt.
Turi Dénes, a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Közész) elnöke kiemelte: tavaly július 1-je óta lehet közérdekű nyugdíjas-szövetkezeteket alapítani. Már több mint száz szervezet jött létre, húszezres tagsággal és mintegy négyezres dolgozói létszámmal – tette hozzá, szépnek nevezve az adatokat.
Megjegyezte, hogy a tavaly decemberben alakult Közész országjárásra indult, amelynek tizenkettedik, csütörtöki állomása Miskolc. A zárórendezvényt Budapesten tartják majd március 28-án.
A “roadshow” keretében minden megyeszékhelyre és a fővárosba ellátogatva bemutatják a nyugdíjas-szövetkezeti működés előnyeit, lehetőségeit, ismertetik az alapítás, a csatlakozás feltételeit. Egy-egy eseményen átlagosan nyolcvan-száz érdeklődő jelenik meg, akit a helyi önkormányzat vezetői fogadnak.
A Közész elnöke pozitív visszajelzésről számolt be. A nyugdíjasok egy része szeretne dolgozni – nyomatékosította.
Azt mondta, erkölcsi és anyagi előnyökkel is jár a nyugdíjas-szövetkezeti munkavállalás. A kormány úgy döntött, hogy 15 százalékos személyi jövedelemadó terheli a tagi jövedelmet, más költség nem merül fel. Nem kell például nyugdíjjárulékot és szakképzési hozzájárulást fizetni.
A magyar foglalkoztatási viszonyokat ismerve kiszámolható, hogy mind a munkavállalónak, mind a munkáltatónak jelentős előnye származik a rendszerből – értékelt Turi Dénes, megjegyezve: bíznak benne, hogy a vállalkozók is meglátják a struktúra anyagi pozitívumait.
Hangsúlyozta: összegyűjtik a nyugdíjasok jelezte problémákat. A pedagógusok és az egészségügyi dolgozók esetében “az áfakérdést kellene megoldani”, amiben a kormányzati szervek segítségét kérik. A vállalkozónál a szolgáltatási számla tartalmaz áfát, amit ő vissza tud igényelni. A problémát az okozza, hogy mivel a közigazgatásban nincs áfatartalom, ott nem igényelhető vissza az adó – ismertette.
Előnyös, hogy a közérdekű nyugdíjas-szövetkezetben tag munkavállaló nem tartozik bele a cég létszámába, így az nem lép át küszöböt, nem minősül át például nagyvállalkozássá attól, hogy ilyen embereket alkalmaz.
Sok vendéglátósnak okoz ma gondot a foglalkoztatás a Balaton mellett, ők a Közész elnöke szerint élnek majd a nyugdíjasok alkalmazásának lehetőségével.
Turi Dénes azt mondta: úgy tapasztalják, hogy megváltozott az emberek életvitele és gondolkodása. Míg húsz-harminc éve egy nyugdíjas “meghalni” ment haza, ma egy hatvan-hatvanöt éves embernek életcéljai vannak. Ezekhez kiváló lehetőséget biztosítanak a nyugdíjas-szövetkezetek, amelyek teljesen önkéntes alapon működnek – nyomatékosította.
A Közész elnöke szintén kiemelte, hogy a dolgozó idősek visszakerülnek egy közösségbe.


MTI 2018. március 1., csütörtök 14:17