A szövetkezet a legdemokratikusabb vállalkozási forma a nyugdíjasok esetében is

A szövetkezet a legdemokratikusabb vállalkozási forma a nyugdíjasok esetében is – hangsúlyozta Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Szövetsége (KÖZÉSZ) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) nyitórendezvényén csütörtökön, Budapesten.

A két szervezet 22 állomásból álló országos szakmai rendezvénysorozatot indított, hogy tájékoztassák a nyugdíjasokat, vállalkozásokat a közérdekű nyugdíjas szövetkezet szabályozásáról és bemutassák a jó gyakorlatokat.
Kósa Lajos arra hívta fel a figyelmet, hogy a közérdekű nyugdíjas szövetkezet vállalkozási forma piaci körülmények között működik, ugyanakkor a nyugdíjasok foglalkoztatásának jelentős a társadalmi és gazdaságpolitikai hatása.
A tárca nélküli miniszter kifejtette, hogy a legfrissebb adatok szerint a cégbíróságon 91 közérdekű nyugdíjas szövetkezetet jegyeztek be, tagságukra becslések vannak.
A KÖZÉSZ adatai szerint eddig megközelítően 100 nyugdíjas szövetkezet alakult, mintegy húszezer tagsággal, több száz szerződéssel, és nagyjából 1 milliárd forint éves szerződésállománnyal rendelkeznek.
Kósa Lajos ismertette, hogy a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek rugalmasabb foglalkoztatást tesznek lehetővé a munkatörvénykönyve hatálya alá tartozó nyugdíjasok továbbfoglalkoztatásánál. A nyugdíjas szövetkezeteknek kedvezőbb az adózás. Becslések szerint a nyugdíjas szövetkezetek éves árbevétele elérheti majd a 150 milliárd forintot.
A tárca nélküli miniszter kitért arra, hogy a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek indítása még az elején tart, szabályozásuk pedig követi majd a működési tapasztalatokat.
Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott felidézte, hogy az Országgyűlés tavaly fogadta el a törvényt a nyugdíjas szövetkezetekről, és teremtette meg a nyugdíjasok kedvező feltételekkel történő foglalkoztatását, a generációk közötti jó együttműködés lehetőségét.
Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnökhelyettese emlékeztetett arra, hogy a vállalkozások létszámhiánnyal küzdenek, becslésük szerint 200 ezer megfelelően képzett munkaerő hiányzik a versenyszféra munkaerőpiacáról. A VOSZ szerint a nyugdíjas szövetkezetek bővítik a munkaerő kínálatot.
A VOSZ elnökhelyettese logikus eszköznek nevezte nyugdíjas szövetkezetekkel foglalkoztatásra szerződni a feldolgozóiparban, a kereskedelemben, a vendéglátóiparban.
Turi Dénes, a KÖZÉSZ elnöke hangsúlyozta, hogy érdekvédelmet és érdekképviseletet kívánnak ellátni, a nyugdíjas szövetkezetekkel kapcsolatos tapasztalatokat közvetítik majd a döntéshozóknak.
A KÖZÉSZ felmérése szerint a már működő nyugdíjas szövetkezetek legszívesebben heti 3-5 napban, napi 4-6 órában, lehetőség szerint délelőtt vállalnak feladatot, de nem zárkóznak el az éjszakai munkavégzés elől sem.