Debütálásra készül az Eger Városi Ifjúsági Kórus

Eger „Európa Kulturális Fővárosa 2023” pályázata nem csupán a város évezredes, meglévő értékeire épít, hanem újfajta eszközökkel kíván a művészetet értő, a kulturális értékek iránt érdeklődő és nyitott, befogadó közönséget építeni. Ebben a munkában kiemelt fontosságú a látásra, befogadásra nevelés.

1211-Xmas swing PLAKÁT_kA zenei nevelés meghatározó eleme a kóruséneklés, melyben a zenei ízlésformáláson túl komoly jelentősége van a közösségi nevelésnek, az együttműködési készség fejlesztésének. A közös éneklés élménye, a próbák átélése pótolhatatlan érték a tolerancia kialakításában, s így a teljes, egészséges lelkületű ember fejlődése szempontjából is.

Egerben a Farkas Ferenc Zeneiskola, a Dobó István Gimnázium, az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános Iskolája, a Balassi Bálint Általános Iskola Tinódi Sebestyén Angol-magyar Kéttannyelvű Tagiskolája és a Lenkey János Általános Iskola – karöltve az Egri Szimfonikus Zenekarral – elkötelezett a zenei nevelés ügye mellett. Vallják, hogy az együtt zenélés fenti formáját nem lehet elég korán kezdeni, hiszen ez teszi lehetővé, hogy a gyermekekben természetes módon kialakuljon egyfajta kulturális érzékenység, igényesség.

A kórusmozgalom hazánkban és Egerben is nagy hagyományokkal rendelkezik, így van mire építeni. Így örömmel közöljük, hogy 2017-ben, Eger „Európa Kulturális Fővárosa 2023” pályázatához kapcsolódóan, 100 gyermekkel megalakult Eger Város Ifjúsági Kórusa. Az együttes fellépései reményeink szerint nem csupán a helyi és országos, hanem az európai zenei palettát is színesíteni fogják. A kórus tagjai közül néhányan már közreműködtek Kodály Zoltán: Székely fonó c. művében, s a zenei világnap apropóján a város több pontján is találkozhattunk velük.

December 11-én a fiatalok az Egri Szimfonikus Zenekarral együtt a könnyűzene felé veszik az irányt, és önálló műsorszámokat adnak elő a Kepes Intézetben a „Xmas Swing” koncerten.