A kormány egyeztetést kezdeményez a cukorbetegeket képviselő szervezetekkel

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott november 14-én, a diabétesz világnapján, az Országgyűlés napirend előtti felszólalásában jelentette be, hogy a kormány egyeztetést kezdeményez a cukorbetegeket képviselő szervezetekkel. Hazánkban ma több mint 770 ezer ember szenved ismert cukorbetegségben. Szakemberek szerint azonban a cukorbetegek tényleges száma ennél jóval nagyobb, több mint 1,2 millió, mivel sokan nem vesznek részt rendszeres kezelésen, vagy pedig még nem is tudnak róla, hogy cukorbetegek.

parlamenti

November 14-e a diabétesz világnapja, ez a nap a cukorbeteg honfitársainkról, a rájuk fordított figyelemről, a velük való együttélésről, együttérzésről és a nekik nyújtott segítségről, valamint arról is szól, hogy milyen ma cukorbetegként élni Magyarországon.

A cukorbetegség 1-es és 2-es típusra osztható anyagcsere betegség. Míg az 1-es típusú diabetesben szenvedők aránya mintegy 4-5%-ra tehető, a 2-es típus gyakrabban fordul elő (kb. 90%), s kialakulásában nagyobb jelentősége van az életmódbeli tényezőknek, ezek közül is kiemelten a nem megfelelő táplálkozásnak és a testmozgás hiányának. A kormány ezért több intézkedést is bevezetett az egészséges életmód és táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás népszerűsítése érdekében.

A mindennapos testnevelésnek köszönhetően ma már ott tartunk, hogy 1,2 millió gyermek sportol hazánkban minden nap, ezzel pedig jelentős mértékben csökkenhet a következő nemzedékek cukorbetegsége. A kormány elkötelezett, hogy ez a szám még nagyobb legyen, ezért továbbra is kitart a tornaterem-építési és tanuszoda-fejlesztési beruházások mellett. Ugyanakkor nem csak napi mozgásnak, hanem a táplálkozásnak is fontos szerepe van az egészséges életmód kialakításában, ezért örömteli, hogy 2015. január 1-jén életbe lépett a közétkeztetési rendelet, amelynek köszönhetően az iskolai menzákon csökkent a só-, zsír- illetve cukorhasználat.

Évente több mint 600 ezer honfitársunk vált ki valamilyen cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszert, amelyek árához az állam társadalombiztosítási támogatást nyújt. Összességében elmondhatjuk, hogy az elmúlt években közös munkával nagyon sok eredmény született a cukorbetegséggel kapcsolatban, de ugyanakkor még sok megoldandó feladat van azért, hogy élethelyzetüket, problémáikat még jobban megismerjük, ennek következtében a kormány egyeztetést kezdeményez a magyarországi cukorbetegeket képviselő szervezetekkel.

Nagyon nagy szerepe van a különböző szakmai és civil szervezeteknek a betegség elleni küzdelemben. Külön köszönet illeti a Magyar Diabétesz Társaságtól dr. Kempler Pétert, akinek a vezetésével a társaság nagyon komoly szakmai munkát végez, az Egy csepp figyelem alapítványtól Erős Antóniát, a Cukorbetegek Budapesti Egyesületétől Füzesi Brigittát, a Bátor Tábor Alapítványtól Nagy Abonyi Tímeát és a szemléletformáló képzésben élen járó ELTE Tanító- és Óvóképző Karának egészségfejlesztési munkacsoport tagját, dr. Zsoffay Klára, adjunktust.

A diabétesz világnapon Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott azt tanácsolja mindenkinek, hogy vegyen részt a szűrővizsgálatokon, és tisztelje a cukorbetegeket, értse meg élethelyzetüket. A kormánytól pedig azt kéri, hogy továbbra is tegyen meg mindent azért, hogy könnyebb legyen Magyarországon cukorbetegként élni.

Nyitrai Zsolt

miniszterelnöki megbízott