FOLYTATJÁK A „NAGYVÁROSI BŰNMEGELŐZÉSI PROGRAMOT”

Országos kitüntetést adományoznak az Agria Polgárőr Egyesületnek

A napokban a Nagyvárosi Bűnmegelőzési Program zárásaként kelet-magyarországi regionális fórumot tartottak Nyíregyházán, ahol Eger Önkormányzatát Rázsi Botond alpolgármester képviselte. A regionális fórumra meghívták a tíz érintett nagyváros önkormányzatát. Nyíregyháza, Békéscsaba és Eger képviselője mellett a keleti országrész rendőrkapitányságainak és polgárőr egyesületeinek vezetői vettek részt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságon rendezett eseményen.

1109-Polgárőrség 1

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke elmondta: teljesültek azok a célkitűzések, amelyeket a program 2016. februári indításakor tűztek ki. Az országos vezető városunk vonatkozásában örömhírt is megosztott: bejelentette, hogy a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatát adományozza az Eger Agria Polgárőr Egyesületnek, valamint 100 ezer Ft-os működési célú támogatással jutalmazza a szervezetet az Egerben végzett tartalmas bűnmegelőző munkáért.

Zámbó Péter, az OPSZ szakmai elnökhelyettese értékelte a bűnmegelőzési program másfél éves tapasztalatait. Kiemelte: a legfontosabb értékmérő az állampolgárok véleménye a közrendről, a közbiztonságról. A Rendőrség hatékony tevékenysége azt eredményezte, hogy az állampolgárok életminősége javult a nagyvárosokban is, s ehhez a munkához a polgárőrök is hozzátették a magukét. „Nyugalmat áraszt a jelenlétük” – fogalmaztak nagyon sokan.

Valamennyi felszólaló jelezte: az elért eredmények arra inspirálják őket, hogy kérjék e program folytatását.

A Rendőrség a folytatásban is partner lesz, tovább kell vinni ezt a programot – válaszolt a pozitív felvetésekre Papp Károly r. altábornagy. Az ORFK vezetője aláhúzta: a keleti, 10 megyei jogú városban csökkent a bűncselekmények száma és a kiemelt bűnesetek mennyisége. Utalt egy felmérésre is, miszerint a 23 megyei jogú városban élők közül 2013-ban 56%-, tavaly már az emberek 71%-a nyilatkozott úgy, hogy biztonságban érzi magát. A bizalom és a biztonságérzet növekedésében a Polgárőrség szerepe elévülhetetlen, mint ahogy az is nagy eredmény, hogy az állami szervek között a Rendőrség bizalmi indexe a legjobb. Utóbbiban közrejátszik, hogy Magyarország Kormánya „pénzt, paripát és fegyvert” biztosít a jó közbiztonság kialakításához. (Forrás: opsz.hu)

Egerben a rendőrségi közbiztonsági beszámoló szerint egy év alatt 5%-kal (90-nel) csökkent a regisztrált bűncselekmények száma, 2011-hez képest pedig megfeleződött! A kiemelten kezelt bűncselekmények száma egy év alatt 18,7%-kal mérséklődött. A bűnügyi statisztikában a lopások aránya a legmagasabb, egy év alatt 18% fölötti a csökkenés, s ez a pozitív tendencia évek óta megfigyelhető. A garázdaságok számát 30%-kal, a rablásokét 38%-kal sikerült visszaszorítani. Eger Önkormányzata szoros együttműködésben dolgozik a rendőrséggel és a Polgárőrökkel, rendszeresek a Közterület-felügyelettel közös rendőrségi ellenőrzések, s a fenti szervek közösen működtetik a városi Zöldkommandót.