EIZP: HÁROM ÉV ALATT 11 MILLIÓS TÁMOGATÁST KAPTAK A TEHETSÉGES EGRI FIATAL ZENÉSZEK

Eger Közgyűlése 2014 szeptemberében döntött arról, hogy az egri könnyűzenei élet fejlődésének támogatása érdekében létrehozza az Egri Ifjúsági Zenei Programot (EIZP). Az országosan egyedülálló, helyi kiírás a Cseh Tamás Program működéséhez hasonló, célja az ifjúsági, zenei rendezvények szakmai nívójának megtartása, illetve emelése, a tehetséges egri fiatalok támogatása, kiemelkedő egri zenekarok segítése, többféle módon.

A Közgyűlés a 2017 szeptember 27-i döntéssel 2 próbaterem-bérlésre; 3 hangfelvételre; 2 videoklip készítésre és 16 koncert megvalósítására irányuló pályázat támogatásáról határozott az EIZP egri zenészekből álló, szakmai kuratóriumának javaslata alapján. A 16 koncert közül 9 egri zenekar fellépését, 7 pedig ismert előadó egri bemutatkozását jelenti. Fontosnak tartjuk azt is, hogy az EIZP keretében civil szervezeten keresztül lehet pályázatot benyújtani, s (a kezdeti 3-4 után) idén immár 9 egyesületen keresztül érkezett ilyen támogatási igény – emelte ki előterjesztésében Rázsi Botond alpolgármester.

Közölte: az elmúlt három évben összesen 11 millió Ft önkormányzati támogatás érkezett az egri könnyűzenei életbe az EIZP forrásain keresztül. Mindez összesen 29 stúdió-hangfelvételt jelent, esetenként 3-5 dal felvétele készülhetett el így profi körülmények között. A forrásból megvalósult továbbá 9 videoklip forgatása, 11 alkalommal próbaterem bérlésében segítette a városi program az egri zenekarokat, valamint 88 koncertet szerveztek az EIZP segítségével.

A következő időszakban a fiatal egri zenészekkel és a szakmai kuratórium tagjaival együtt, egy fórumon értékelik az EIZP elmúlt három éves működését, eredményeit.