I. világháborús gömbsátor: rekord látogatottság Egerben

Eger ismét bizonyított: a Magyar Nemzeti Múzeum I. világháborús mindennapokat bemutató, utazó kiállítását városunkban rekord számban látogatták meg, noha az első állomás a csaknem százezer fős lakosságú Székesfehérvár volt. A Dobó téren felállított gömbsátorban különleges tárlatot láttak az egriek és a városunkba látogató vendégek, a kisiskolásoktól egészen a nagyszülőkig. Az eredmény hatalmas siker: hat nap alatt (2017. szeptember 16-21-ig) 37.500-an látták az interaktív, változatos látványvilágú, érzelmekre is ható, ingyenesen látogatható kiállítást.

06

Örömünkre szolgál, hogy az elmúlt időszakban olyan, igen nagy látogatottságot hozó gyűjtemények érkeztek városunkba, mint a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi kiállítása, az Iparművészeti Múzeum oszmán-török gyűjteménye, vagy a Magyar Nemzeti Múzeum I. világháborús, utazó kiállítása.

A fővárosi múzeumok számára is kiemelkedően fontos, nívós és igen értékes kiállítások Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselőjének kezdeményezésére érkeztek Egerbe, együttműködésben Eger Önkormányzatával, a Dobó István Vármúzeummal és más, helyi partnerekkel.

05

Az elmúlt napokban rengeteg iskolás diák kapott személyes élményt az I. világháborús mindennapok valóságáról, pl. egyéni sorsok, háborús versek és a kor általános használati tárgyainak megismerésével. Mindez pótolhatatlan tapasztalattal segíti a történelmi tanulmányokat is. A tanintézmények megszólításában fontos közreműködő szerepet vállalt fel az Egri Tankerületi Központ, s tagjainak körében hasonló módon járt el több egri civil szervezet és természetesen a Polgármesteri Hivatal is.

04

Büszkék lehetünk arra, hogy ezek a különleges kiállítások nem csak megvalósulhattak Eger városában, hanem nagy sikerrel, komoly látogatottsági adatokat felmutatva zárultak. Ezeknek az eredményeknek az elérésében a kulcsszó az összefogás volt.

Az elmúlt időszak hasonló tapasztalatai megmutatták egyfelől azt, hogy Eger polgárai nyitottak az értékes, nívós és vonzó kulturális kínálatra, valamint azt is, hogy e gyűjtemények befogadása egy-egy időszakra, egyértelműen tovább növeli városunk vonzerejét is.

02

A Magyar Nemzeti Múzeum „Többes számban – Az I. világháború és a háborús mindennapok valóságai” c. kiállítása 2017-ben még 6-, jövőre pedig 4 helyszínen lesz látható.

03

A tárlat létrehozását, illetve egri bemutatását – a Magyar Nemzeti Múzeum mellett – az I. világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága támogatta.