Polgárőreink is védik az ország határait!

A polgárőrök önkéntesen, szabadidejük terhére őrzik, vigyázzák a falvakban és a városokban, vagy éppen a déli határ közelében élő családok biztonságát, amiért köszönet illeti őket – jelentette ki keddi napirend előtti parlamenti felszólalásában Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott.

napirend_elotti_nyitari_zsolt_b

Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő utalt arra, hogy az Országos Polgárőr Szövetség elnöke szerint a polgárőrség aranykorát éli. Ez azért igaz, mert 2010 óta több olyan döntés született, amely megerősítette a polgárőröket: 2012-ben lépett hatályba a polgárőrségről szóló törvény, a köztestületté minősítés pedig megfelelő rangot ad munkájukhoz

-Soha ekkora költségvetési támogatást nem kapott az Országos Polgárőr Szövetség, nem is beszélve az infrastrukturális segítségről és támogatásról, gondolok itt ruházatra, felszerelésre, illetve gépjárművekre – fogalmazott a honatya.

Beszámolt arról is, hogy ma 2074 polgárőr-egyesület működik, 61 ezer taggal. Csak a tavalyi évben 5 ezerrel nőtt a polgárőrök száma. Előremutató, hogy 2015-től lehetőség van ifjú polgárőrök belépésére is. Ma már 1100 14-18 éves tagja van a szervezetnek. A polgárőrök 2016-ban 9 millió munkaórát, szolgálati órát teljesítettek.

Nyitrai Zsolt megköszönte a polgárőröknek azt is, hogy részt vesznek az illegális migrációval kapcsolatos határvédelemben együttműködve a rendőrséggel és a honvédséggel. Megalakult a polgárőrség határvédelmi tagozata 55 egyesülettel és 1200 polgárőrrel.

-Magyarország határait minden körülmények között meg kell védenünk, ebben feladat hárul a polgárőrökre is. Összességében elmondhatjuk, hogy a rendszerváltoztatás óta nem volt ilyen kiegyensúlyozott a közbiztonság, mint napjainkban. Magyarország a béke szigete, és ez a polgárőrökön is múlik– hangsúlyozta Nyitrai Zsolt.

Nyitrai Zsolt arra kérte a kormányt, hogy tekintsék stratégiai partnerként az Országos Polgárőr Szövetséget, a polgárőröket, és kérte: kössön egy stratégiai együttműködési megállapodást az Országos Polgárőr Szövetséggel, hiszen a célok közösek, az ország polgárainak védelme.

A kormány nevében Kontrát Károly államtitkár úr kívánt válaszolni az elhangzottakra, aki egyebek mellett kijelentette: ma elmondhatjuk, hogy Magyarország Európában és a világon is az egyik legbiztonságosabb ország, hiszen az Egyesült Királyság külügyminisztériuma által nemrégiben publikált adatok alapján Magyarország a világon a kilencedik legbiztonságosabb ország.

Mára oda jutottunk – folytatta -, hogy Magyarországnak ebben a helyzetben, amikor is a déli határokat is védenie kell, a rendőrségnek, a rendvédelmi szerveknek és a honvédségnek is kettős feladata van: egyrészt az ország biztonságának szavatolása, másrészt pedig a határok, a déli határok védelme, az Európai Unió határainak, a schengeni határok védelme. Ennek az összetett feladatnak a végrehajtásában a polgárőrség nagy segítséget nyújt a rendőrségnek.

Hozzátette: a kormány készen áll arra, hogy új együttműködési formákat találjon a polgárőrséggel, hogy még hatékonyabban tudjuk szolgálni Magyarország és a magyar emberek biztonságát.