Acél és arany

Jövő pénteken nyílik az Acél és arany című kiállítás, amely az Iparművészeti Múzeum és a Dobó István Vármúzeum anyagából összeállítva mutat be oszmán kori díszfegyvereket, viseleteket, műtárgyakat. A három hónapig látható tárlaton a török kultúra, kézművesség világa ismerhető majd meg a Dobó-bástyában.

 

2017. augusztus 25-én az Iparművészeti Múzeum és a Dobó István Vármúzeum szakmai együttműködésének eredményeként kiállítás nyílik a Dobó-bástya kiállítótermében.

Az időszaki kiállítás a két múzeum legszebb oszmán kori díszfegyvereiből válogatva olyan műtárgyakat mutat be, melyek mind iparművészeti, mind képzőművészeti szempontból ritkaságnak számítanak. A különleges és értékes tárlat Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője kezdeményezésére érkezhet városunkba.

A fegyverekből és más, a haditevékenységekhez kapcsolódó tárgyakból álló tárlatnak keresve sem találhattak volna méltóbb helyszínt a török elleni harcokban kiemelkedő érdemeket szerzett Egri várnál.

A kiállítás tudatosan törekedett arra, hogy a fegyveres összecsapásokon túllépve bemutassa az oszmán-török kultúra nálunk kevéssé ismert elemét, a nagyszerű és fantáziadús keleti kézművességet.

Az ókori Egyiptomot bemutató nagysikerű kiállítás után a Vármúzeum mindent megtesz annak érdekében, hogy látogatóit olyan országos színvonalú anyaggal fogadja, amely a főváros kulturális kínálatához hasonló anyagot mutat be.

A tárlat az ACÉL ÉS ARANY címet kapta. Ezzel azt kívánták kifejezni, hogy a pusztításra szánt eszközöket az emberi képzelőerő és a művészet ereje fegyverből, harci eszközből példátlan szépségű dísztárggyá, iparművészeti remekké képes átlényegíteni.

A kiállítás, ami az Iparművészeti Múzeum és a Dobó István Vármúzeum szakmai kollektívájának szoros együttműködésével készült, természetesen egri vonatkozásokat is tartalmaz. A nemrég elhunyt Péterváry István (1953-2013), egri fegyvergyűjtő hagyatékának egy része is helyet kapott a tárlatban.

A kiállítás 2017. augusztus 25-én, pénteken 11.00 órakor nyitja meg kapuit. A megnyitón Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum megbízott főigazgatója és Martonné Adler Ildikó, Eger Megyei Jogú Város alpolgármestere mond köszöntőt. A kiállítást Habis László, Eger Megyei Jogú Város polgármestere nyitja meg. Az érdeklődőket ezt követően Kelenik József, a kiállítás kurátora kalauzolja a helyszínen.