Ötven éve kezdődött az Egri Csillagok forgatása

Mohorán emlékeztek az évfordulóra a főszereplők és a filmesek, a bemutatót Egerben ünneplik

Pontosan ötven évvel ezelőtt, 1967 nyarán kezdte el Várkonyi Zoltán rendező a Gárdonyi Géza, Egri Csillagok című regényéből készült film előkészületi munkáit és a forgatását. Az akkor – és még a mai szemmel is – szuperprodukciónak számító alkotás közel másfél éven át készült, a kor legjobb színészeivel, kaszkadőreivel és filmtechnikájával. A fél évszázados emlékeket hétfőn közösen elevenítették fel a film főszereplői, illetve a stáb tagjai. Az eseményt a Mohorán lévő Tolnay Klári Emlékház tulajdonosai szervezték, és természetesen meghívták Eger város képviselőit is. Martonné Adler Ildikó polgármester be is jelentette: a film bemutatójának 50 éves jubileumát Eger városa szervezi majd.

Ecsi04

Az ünnepet stílusosan a Dobó István Vármúzeum, illetve az Egri Vitézlő Oskola nyitotta meg, amikor a szokásos 15 óra 52 perces díszlövést Mohorán, az emlékház kertjében is elvégezték.

Ezután Berecz Mátyás, a vármúzeum igazgatója köszöntötte a vendégeket és a színészeket, akik közül jelen volt a Vicuskát alakító Venczel Vera, az egykori Bornemissza Gergely Kovács István és Török Jancsi megszemélyesítője, Benkő Péter, valamint a film akkori rendezőasszisztense Ordódy György rendező. Berecz Mátyás röviden bemutatta az Egri Vár és a vármúzeum mai munkáját, az elmúlt évek fejlesztéseit és beszélt az 1552-es hagyományok őrzéséről is. Miután a térség országgyűlési képviselője, Balla Mihály is köszöntötte a vendégeket, a színészeket Vadas Zsuzsa újságíró faggatta a kulisszatitkokról.

Kovács István arról beszélt, milyen érzés volt Bornemissza Gerelynek lenni a film után is, hiszen mindenki vele azonosította a figurát és a gyerekek is folyton a tüzes kerékről kérdezték, hogy na, azt hogy csinálta? Miközben – mondta Kovács István – számára is totálisan idegen volt minden, ami kémia és pirotechnika, de persze a gyerekek álmait nem törhette szét így lelkesen beszélt erről is nekik. Venczel Vera a törökországi jelenetek kulisszatitkairól mesélt, amelyeket Bulgáriában vették fel, sőt, miután a laborban a film megsérült, egyes részleteket a Balatonnál újra forgattak. Mindez persze nem látszik a filmen. A Bulgáriából való hazautazás is szóba került, hiszen épp aznap, amikor indultak volna, az kitört az 1968-as prágai forradalom és az egész szocialista tábort mozgósították, a Fekete-tengeren reggelre hadihajók százai sorakoztak, ők pedig egy katonai különrepülővel tudtak csak hazajönni. Benkő Péter a már elhunyt színészkollégákról emlékezett meg, a Dobó Istvánt alakító Sinkovits Imréről, az „apját” Török Bálintot megszemélyesítő Bessenyei Ferencről. Jumurdzsákról, vagyis Bárdy Györgyről természetesen Vicuska, azaz Venczel Vera osztott meg történeteket, többek közt azt, hogy amikor egymással vívtak a film kulcsjelenetében, azt Várkonyi Zoltán nem engedte instruálni, csak annyit mondott: „ugorjatok egymásnak!” Így történt, az az egy felvétel készült és az is került bele a filmbe. Arról is beszélt, hogy annak idején úgy lettek ők az Egri Csillagok főszereplői, hogy Várkonyi a Magyar Ifjúság című hetilapban megszavaztatta az olvasókat, ők kit szeretnének látni a film szerelmespárjaként? „98 százalékos aránnyal választottak bennünket…” – mondta erre még ma is büszkeséggel a hangjában Kovács István.

A sztorizgatásra szánt egy óra gyorsan elrepült, de a színészek még maradtak, lehetőség nyílt személyes beszélgetésekre, autogramok adására is. Ez előtt azonban még Eger város képviseletében köszöntötte a vendégeket Martonné Adler Ildikó alpolgármester, megköszönve a meghívást, és azon nyomban átadott egy másikat, miszerint a film bemutatójának 50 éves évfordulóját Eger és az Egri Vár szervezi, és várják oda is a színészeket, akik természetesen örömmel mondtak azonnal igent.

Egy Egri Csillagok rendezvényről nem hiányozhatott az Egri Bikavér és az Egri Csillag bor sem. Ezt Mohorán Juhász Ádám, a Juhász Testvérek Pincészet főborásza prezentálta. Mesélt az Egri Bikavér regényhez kötődő legendájáról, a bikavér hungarikummá válásáról, majd minden vendégnek átadott egy-egy palack Egri Bikavért és Egri Csillagot, majd a pincészet jóvoltából a vendégek is megkóstolhatták az Egri borvidék büszkeségeit.