Íjászbravúr az Egri Végvári Vígasságokon

Nem hétköznapi élményben lehet részük mindazoknak, akik 2017. augusztus 11-én 15.52-kor ott lesznek akár az Egri Vár ágyúdombján, akár a Dobó téren, mivel az Egri Végvári Vígasságok rendezvény keretében ekkor kerül sor a „Tradicionális Bástyalövésre”, amelynek során Mónus József tradicionális távlövő íjász a Dobó-bástya és az ágyúdomb közötti falról veszi majd célba a légvonalban 180 méterre lévő Dobó teret.

Bastyaloves_web_3 (1)2

A feladat korántsem egyszerű, noha Mónus József, alias Fehér farkas igazi mestere az íjászatnak, ugyanis nem csupán többszörös világrekorder, de ő tartja az íjjal való távlövés jelenleg is érvényes világrekordját, amit majd’ napra pontosan öt esztendővel ezelőtt, 2012. augusztus 24-én állított fel a belső Mongóliában található Ergun városában megrendezett íjászversenyen, ahol saját készítésű íjával és nyílvesszőjével 653 méter távolságra lőtt el. És bár Egerben nem kell ilyen messzire ellőnie, nem kis ügyesség szükségeltetik ahhoz, hogy a várfalról a Dobó téri szökőkút melletti célterületre röpítse a nyílvesszőket.

Mint Mónus József elmondta, a lövésekkel tisztelegni szeretne azon hősök emléke előtt, akik 1552-ben az életük árán is megvédték Magyarországot és Európát a török támadástól. És, hogy erre a jeles eseményre még inkább emlékezhessenek az emberek, ő sem csak úgy vaktában lődöz majd, hanem azon ágyúkezelő katonákat imitáló alakokat kísérli meg ártalmatlanná tenni, akik a Dobó téren felállított ágyúikból „lövik” a várat.

Hogy aztán miként sikerül felülkerekedni az ellenségen, augusztus 11-én kiderül. Mindenesetre izgalmas és látványos vállalkozásnak ígérkezik.