Az Egri Bikavér és az Egri Csillag Budapest hivatalos bora – Franco Nero filmet forgatna Egerben

Franco Nero egy borról szóló filmet szeretne forgatni Egerben, az Egri Bikavért és az Egri Csillagot pedig Budapest város hivatalos borává választották. A XXI. Egri Bikavér Ünnep díszvendégei a rendezvény csütörtöki megnyitóján fontos bejelentésekkel lepték meg Eger város vezetőit és a kilátogatókat.

Nyolcszáz szőlőtermelő és 200 borász nevében köszöntötte a XXI. Egri Bikavér Ünnep díszvendégeit és látogatóit Simkó Zoltán, az Egri Hegyközség elnöke. Elmondta: az ország egyik leghíresebb borgasztronómiai eseményének rangját idén tovább emelte, hogy az Egri Bikavér hungarikum lett, valamint az, hogy olyan nemzetközi sztár viszi majd tovább a hírét, mint a díszvendég, Franco Nero.

LM_1352

Az olasz színész és rendező köszöntőjében elmondta, régi és meghatározó a kapcsolata Magyarországgal, hiszen az elmúlt 20 évben öt filmet is forgatott hazánkban. Bár, mint mondta, Egerben most jár először, azonnal szívébe zárta a várost. A magyar forgatásokon nem csak az országgal, hanem az ország történelmével is megismerkedett – idézte fel – hiszen előbb a Julianus barátban játszott, majd Árpád vezér alakját tette emlékezetessé a Honfoglalásban, amit a Sacra Corona követett. A magyar filmek mellett két nemzetközi produkcióban is szerepelt, amit hazánkban forgattak. A Marió, a varázsló című olasz film Tokaj környékén játszódott, egy Magyarországra települt olasz cipőgyáros és a helyi asszony szerelméről szólt. A forgatás ideje alatt a magyar borokkal is közelebbi ismeretségbe került, tokaji élményeit felidézve elmondta azt is, az ott kapott ajándék muzeális bort egy Franco Nero nevű olasz borral viszonozta. Az ötödik magyarországi filmjét alig egy hónapja fejezte be, címe a Rózsa télen.

LM_1410

A visszaemlékezések után jött a meglepetés: Franco Nero azzal zárta a köszöntőjét, hogy egy hatodik film forgatókönyvével érkezett Egerbe, ez pedig a borról szól. Az anyagot pénteki találkozásukkor adja át barátjának, Koltai Lajos operatőr, filmrendezőnek. „Azt fogom megkérdezni tőle, megvalósítható-e ez a film, és elkészíthető-e itt, Egerben. Nagyon remélem, hogy igen.”

A XXI. Egri Bikavér Ünnepet rendezvény másik díszvendége, Tarlós István Budapest főpolgármestere nyitotta meg hivatalosan. Köszöntőjében kifejtette: Budapestnek egyetlen magyarországi testvérvárosa van, ez pedig Eger. „Így is érzünk, és ezt szeretnénk is kimutatni – tette hozzá. Ezért is nagy öröm számomra hogy most bejelenthetem: Budapest város vörösborává az Egri Bikavért, fehér borává pedig az Egri Csillagot választottuk. Büszkén mutatjuk meg ezeket a csodás borokat mindenkinek, akivel csak kapcsolatba kerülünk. Köszönet érte az egri borászoknak és mindenkinek, akik országunk hírnevét öregbítik.”

LM_1372

Habis László, Eger polgármestere köszönte meg a díszvendégeknek a meglepetéseket. Fiáth Attila nemzetközi bor akadémikus arról beszélt, hogy a bikavér tökéletesen alkalmas arra, hogy megmutassa, mire képes az Egri borvidék.

Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő elmondta: nagy öröm, hogy az Egri Bikavérrel idén már mint hungarikummal koccinthatunk. Hozzátette: arra törekszik a város, hogy minél több nemzetközileg is ismert ember érkezzen Egerbe, és vigyék messzire a város és az egri bor, az Egri Bikavér jó hírét.

A köszöntők után a hagyományoknak megfelelően átadták az Egri borvidékért kiemelkedő munkát végzők számára az elismeréseket. Az év egri szőlőtermelője File János lett, az Év év egri bortermelője Osváth Tamás, az Egri Csillagok Zrt főborásza, az Év borgasztronómusa díjat pedig Malácsik Tibor, a Szent Lőrinc iskola oktatója vehette át. Idén az „Eger szőlő és borkultúrájáért” díjat Pál Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke kapta.

 Fotó: Lénárt Márton