Közgyűlés élőben

Éppen 13 napirendi pont szerepel a közgyűlési meghívóban, közte olyan fajsúlyos ügyek, mint a helyjáratú közlekedés. Kövesse velünk az eseményeket!

 

A közgyűlést élőben nézheti itt>>

 

Természetesen tudósítunk is az ülésről, percről percre:

12.15
Az előterjesztések tárgyalásának végére értünk, a tudósítást befejeztük.

12.00
Bognár Ignác szerint nem először “trükköznek” 20 millió forinttal. Már nem is érti, mi volt ez eredetileg.

Habis László szerint sikerül egy rosszízű vitát fabrikálni egy jó ügyből.

Martonné Adler Ildikó elmondja: 1200 lux nemzetközi atlétikai versenyek közvetítésére alkalmas. (Császár a fejét csóválja). Bognár Ignácnak feleleveníti a történetet:
Volt egy érvényes pályázat nagy műfüves pálya kialakítására a Felsővárosban. Közben jött a lehetőség, az atlétikai szövetség felújítaná az atlétikapályát a stadionban. De ha ezt megcsinálják, nem lehet hozzányúlni a centerpályához. Ezért tárgyaltak arról, hogy a felsővárosba tervezett pályára nyert összeget, tegyék át a Szentmarjay Stadionba. Azonban a kettő között árkülönbség volt, a maradék önerőt tartalékba helyezték. Közben pályáztak felsővárosi pályára is, ám ennek megvalósítása 2017-ben lesz majd. Most tehát a tartalékba helyezett önerőt használnák fel a hibajavításra (+ a jövő évi költségvetésben terveznek be).

Szavazás: 15 igen, 1 tartózkodás

11.58
Császár Zoltán kéri alpolgármesterasszonyt, figyeljen arra, hogy fejlesszék a világítást, mert ma még nem alkalmas tv-közvetítésre. Hozzáteszi: bár támogatásról van szó, de lényegében minden egyes forint az állampolgárok verejtékéből van.

11.53
Habis László is szót kér: már megrendelték a fákat. Hozzáteszi: abban bíznak, az atlétikai szövetséges beruházást idén be tudják fejezni, ami egy évtizedes álom beteljesülését is jelenti.

11.50
Martonné Adler Ildikó elmondja: korhadt fákról volt szó, de a stadionokban nem is szoktak fák lenni. Azt ígérte, városszerte ültetnek annyit, amennyit kivágtak. A körzetekből kérik be a javaslatot, hova kellene ültetni.

Császár Zoltánnak válaszolva elmondja: van világítás, ami megfelel egy NBII-es csapat játékához.

11.45
A végére – mint a híradóban – sport. A város pályázott az MLSZ-nél labdarúgópálya építésére. A Szentarjay stadionban elindult a munka, de a kivitelezés közben előre nem látható problémák merültek fel, például csapadékvíz-elvezetés kapcsán – ismerteti Martonné Adler Ildikó. A hibák javításához az idei költségvetésből 20, a jövő éviből 44,5 milliót kellene biztosítani. Előbbi az ideiben önerőként szerepelt, de nem kell felhasználni.

Komlósi Csaba kérdi: hol és mikor történik meg a kivágott fák pótlása.

Császár Zoltán arra kíváncsi, lesz-e világítás. Emlékeztet: megígérte, hogy orgonás misét fizet be a Bazilikában, ha kész lesz a stadion. Szeretné tudni, mikorra kell szólni a sekrestyésnek és a főtisztelendő úrnak.

 

11.44
Szavazás:

Az Aventics kérelméről: 13 igen, 1 nem, 3 tartózkodás

A kórház kérelméről: 16 igen, 1 nem

11.43
Habis László szól az Aventics történetéről, a Macman-időszakról, az egri szaktudásról, a nemzetközi versenyről és a kórházról, hozzátéve: ha egy igazgató megfogalmaz egy ilyen kérést, akkor azt komolyan kell venni.

11.28
Tóth István szerint külön kellene kezelni az Aventics és a kórház kérelmét, mert a kettő nem egy kategória. Úgy véli, előbbi nem támogatható, mert piaci szereplőről van szó.

Bognár Ignác nem támogatja a kórház kérését, mert szerinte nem Bajáról kell hozni gazdasági igazgatót.

Herman István nem érti, amit az ellenzék mond. Kijelenti: a kórház soha nem volt egri intézmény, a város ráhatása, hogy kit neveznek ki oda, igen csekély, a nullához konvergál. Azt is mondja: más városok kezüket lábukat törnék egy Aventicsért, s Egernek is ez kell tenni, mert ide fizet adót. Hozzáteszi: ha jótékonyságról, sportról, kultúráról van szó, mindig az ilyen cégekhez szaladnak kérni, s most, mikor ők kérnek, a városnak si segíteni kell.

 

11.22
Habis László szerint a város gazdaságfejlesztési szempontjai bizonyára generálnak majd új lakásigényeket. Hozzáteszi: van a városban 7-800 üresen álló lakás, ez a piac is kell, hogy fehéredjen. Hozzáteszi: a jól kereső réteg definíciójával nem rendezhető le ez a kérdés, több szempont van. Jelenleg nem tudja megmondani, hány üres lakás van, mégpedig azért, mert van, ami azért üres, mert felújítás előtt áll.
– Tekintve, hogy közel 900 lakásunk van és kevesebb, mint 40-re vonatkozik bérlőkijelölési jog, nem ez borítja fel a dolgot. A várólisták azzal is nőttek, hogy felújíttattuk a Garzonházat – mondja.

11.18
Önkormányzati bérlőkijelölési jogról szól a következő napirend: az Aventics fiatal mérnöknek, míg a Markhot kórház gazdasági és műszaki igazgató, valamint főműtősnő lakhatását oldaná meg. Komlósi Csaba szerint támogatandó az ügy, de szerinte a szociális bérlakásokért sorban állnak az emberek, itt pedig jól keresőknek biztosít a város lakást. Szerinte ezt a szempontot is figyelembe kell venni. Tóth István csatlakozik a gondolathoz. Császár Zoltán is egyetért ezen aggályokkal. Kérdi: hány üres, mobilizálható bérlakása van a városnak, mert ez az ügy 13-at vinne el.

11.16
A felelősségbiztosítás fedezetéről szóló napirend nem vált ki nagy aktivitást, ám esemény így is van: Csákvári Antal véletlenül felborít egy széket. A baleset nem jár sem anyagi kárral, sem személyi sérüléssel…

11.13
Önkormányzati intézmények pótelőirányzatai: a Családok Átmeneti Otthonában szükséges egy kétmilliós felújítás, a Dobó István Vármúzeum kiállításainak költségeire nyújt fedezetet az előterjesztés. A Harlekin Bábszínháznál pedig egy autócsere vált szükségessé.

Egyhangú igen a szavazás eredménye.

11.10
Negyedik napirend: önkormányzati óvodák pótelőirányzata. Habis László ismerteti, hogy az életpályamodellnek megfelelően az óvodapedagógusok bérfejlesztése is megtörtént, ennek többletkiadását építik be a kiadások közé.

Szavazás: 17 igen

10.57
Komlósi Csaba kérdez (igaz, először Kelemen Csabának szólítják, aki ezúton is üdvözöl a képviselő). Kérdi: várható-e Egerben az utastájékoztató rendszer modernizálása, esetleg egy mobilapplikáció lesz-e. Császár Zoltán arra kíváncsi, van-e a cégnél olyan továbbképzés, ami a sofőrök intelligenciáját, segítőkészségét fejleszti.

Habis László újra: a mobilitási terv és a smart city/okos város terv erről szól, hogy a városi közszolgáltatásokat ilyen ügyek segítsék, mint például egy mobilapplikáció. Kelemen Imre területi igazgató elmondja: folyamatosan képzik a gépkocsivezetőket, most éppen a mozgáskorlátozott, csökkentett látóképességű utazók segítéséről szól az oktatás, de konfliktuskezelési képzés is van.

Szavazás: 16 igen

10.51
A helyijáratú közlekedés működtetéséről szóló közszolgáltatási szerződés a következő napirend. Habis László elmondja: 2018. december 31-ig hosszabbítják meg a kontraktust. Hozzáteszi: e két évnek nem csendes semmittevéssel kell telnie, ki kell dolgozni például fenntartható mobilitási tervet, amihez utasszámlálás és az utasok megkérdezése is hozzátartozik. Fontos téma, hogyan lehet környezetbarátabbá tenni a városi közlekedést. (Mindezt azért is mondja, mert Orosz Lászlóné kapott egy riadt levelet, valaki ugyanis látott egy utasszámlálót és rögtön járatmegszüntetésre gondolt)

10.46
Habis László nem töltőállomás szakértő, de szerinte fontos, hogy az emberek ne autózzanak azért a városban, hogy tankoljanak. Szerinte nem kell összekötni a mostani napirendet a benzinkutak helyével. Kovács Cs. Tamás örül, hogy végre dolgozik a közgyűlés.

Szavazás: 15 igen, 2 tartózkodás

10.44
Herman István szerint végre történik valami innovatív és környezetbarát – ennek pedig örülni kellene.

10.34
Komlósi Csaba elmondja: az országban 300 elektromos autó van, mert nagyon drágák az ilyen járművek, de az irány jó, hosszú távon kell gondolkodni. Bognár Ignác akkor tudná “tiszta szívvel” támogatni ha a benzinkutak kikerülnének a város szélére. Ha ezt neki Habis László megígéri, boldogona támogatja. (Habis László mosolyogva: szegény ember az, aki ígérni sem tud).

Császár Zoltán szerint a kormány mindent megtesz a környezetvédelemért, mert amíg csökken az olaj hordónkénti ára, Magyarországon mindig emelik, “hogy kevesebben tudjanak pöfögni”.

Rázsi Botond szerint amikor elindult a rádióadás, akkor csak az az egy-két ember tudta hallgatni, akinek volt készüléke. Mint mondja, türelmesnek kell lenni a kérdésben, hogy elterjedjenek az elektromos autók.

Bátori István elmondja: jönnek az elektromos Trabantok, amelyek olcsóbbak lesznek. dr. Stefán Zoltán szerint fontos, hogy a parkolóhelyek számának csökkentése nélkül tudjanak kialakítani ilyen töltőállomásokat, s fontos szempont, hogy a helyszínen sokáig ott lehessen hagyni az autót.

10.28
Komlósi Csaba nem támogatja, hogy zöldfelületen (Líceum mellett a Kossuth Lajos utcán), jöjjön létre ilyen töltőállomás. Habis László reagál: a zöld város program révén összességében nő a belvárosi zöldfelület, így az nem csökkenne. Tóth István arra kíváncsi, miért nem a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványa vállalja fel ezt a feladatot. Azt mondja, a cél, fontos, de a városnak 5 millió forintjába kerül a kiépítés, a fenntartás további hatba. Szerinte ezt nem az egrieknek, hanem a kormánynak kellene fizetni. Azt mondja, jelenleg úgy tudja egy elektromos autó van Egerben.

10.23
Elektromos töltőállomást telepítene Eger a Jedlik Ányos Terv keretében. Kovács Cs. Tamás elmondja: bár még viszonylag kevés a zöld rendszámos autó a városban, de a jövőre gondolva érdemes pályázni. Öt töltőállomás jönne létre: a Líceum mellett, a Domus parkolóban, a Hadnagy utcában, a Malomárok utcában és a Knézich utcában.

10.23
Szavazás: 11 igen, 6 tartózkodás a közszemlére bocsátást elfogadták.

10.16
Kovács Cs. Tamás szerint is aggályosnak tűnt elsőre, mennyire zavarja meg a városképet ez az épülettömeg, de miután még csak első fordulóban tárgyalják az ügyet, a tervtanács következő ülésén e kritikai észrevételeket is meg lehet vitatni.

10.04
Felnémettől a belvároson át a Kistályai útig érint területeket a módosítás. Tóth István és Csákvári Antal is a Vécsey utcai változtatásra kérdez rá. Az eddig üresen álló területet építenék be (a kanyarban, ahol eddig jobbára csak illegális hulladék volt), és 9,5 méterben határozták meg a homlokzatmagasságot. Mindkét képviselő sokallja. Wolf Beáta tervező elmondja: a szintkülönbség és a mélygarázs miatt egy belső udvari homlokzat magassága 9,5 méter, utcafronton ez 6,5, ami nem kirívó. A vársétányról ez a kilátást nem takarja, s nem zavarja a vár képét sem.

9.40
A napirendek tárgyalása kezdődik. Elsőként a város építési szabályozási tervéről szóló rendelet módosítása. Kovács Cs. Tamás tanácsnok kiemeli: a módosítások többsége egyedi kérelem alapján történhet.

9.34
Napirend előtt szól Habis László. Mint mondja: pénteken a Magyar Államkincstár Heves megyei igazgatójával 3 támogatási szerződést ír alá a város, több mint 2 milliárd forint értékben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. Az összeg lehetőséget biztosít a többi között Nagypréposti palota (könyvtár épülete) és a Lenkey-ház felújítására is. Hozzáteszi: a napokban jelent meg az a kormányhatározat, amely lehetővé teszi a város 1,2 milliárd forint értékű ipari park fejlesztési projektjét. Kiemeli: egy kormánydöntésnek köszönhetően mintegy 20 százalékkal növekszik a város TOP-os keretösszege, így 13,45 milliárd forint áll Eger rendelkezésére.

9.26
Az ’56-os forradalom és szabadságharc még ma is élő részesei, illetve a leszármazottak vehetik át Habis László polgármestertől a Király Róbert szobrászművész által az évforduló alkalmából készített emlékplakettet.

Az ’56-os Szövetség Egri Szervezetének vezetőségi tagjai:
–        Bándyné Mártonffy Zsuzsanna és Markó Katalin
–        dr. Csank István
–        Nyerges Andor
–        dr. Renn Oszkár
–        Mandák Attila
–        Szeredi László
–        Szemző Gyula – távolléte miatt később veszi át a pakettet

Az elhunyt hősök posztumusz plakettjeit hozzátartozóik veszik át:
–        Jobb László nevében – Jobb Lászlóné
–        Dr. Tóth Ferenc nevében – lánya Tóth Judit
–        Tóth Sándor nevében – unokája Tóth Róbert

További négy egykori hős: Bíró Lajos, dr. Korompai János, Mészáros György és dr. Szombathy István posztumusz plakettjét a későbbiekben adják át családtagjaiknak.

9.13
A Szilágyi Erzsébet Gimnázium diákjai emlékező műsorral készültek, ezt adják most elő.

9.09
Habis László köszöntőjében Márait idézi “Minden ember és minden nemzet életében felvirrad a nap, mikor meg kell érteni, hogy semmire és senkire nem számíthatunk e világon: egyedül vagyunk. (…) Ez a pillanat, mikor minden ember – néha fogcsikorgatva, akarata ellenére – hős lesz.” A polgármester feleleveníti az október 23-i városi ünnepséget, s szól a 60. évforduló jelentőségéről, arról a törekvésről, hogy szeretnének minél több fiatalt megszólítani kiállításokkal, pályázatokkal. Külön szól a TV Eger Tenni és tűrni című, napokban bemutatott dokumentumfilmjéről.

8.51
A közgyűlést előtt szilágyis diákok ’56-os megemlékezését tekinthetik meg az érdeklődők, a tanulók már készülődnek. A teremben vannak az ’56-os Emlékbizottság tagjai is.