Közgyűlés élőben

Majd’ 30 napirendi pontot tárgyal ma az egri közgyűlés, a napirendek között szerepel az idei költségvetés, és az Egert az M3-as autópályával összekötő út ügye is.

 

A közgyűlést élőben nézheti itt>>

Az ülésről tudósítunk is, percről percre:

12.10
Tájékoztatók következnek, a tudósítást befejeztük.

12.00

A közgyűlés feladatterve kapcsán Tóth István jelzi, minthogy októberben, szűk egy hónap múlva a tanácskozást követően lesz közmeghallgatás, azt fontos időben kihirdetni. Komlósi Csaba jelzi: idén lejár a kulturális koncepció, azt is tárgyalni kell majd. Császár Zoltán pedig arra kíváncsi, ki, és miért kezdeményezte, hogy az érseki pincerendszer az egyházhoz kerüljön, s mihez kezdenek majd vele. Habis László válaszol: törvény, vagy igénylés alapján kerülhet ingatlan az egyházhoz, úgy tudja,  mindez kapcsolatban áll azzal, hogy az egyház fejlesztést tervez a Bazilika környékén, s hogy immár látogatóközpontként funkcionál az érseki palota.

11.48
Ismert lehetőség Egerben, hogy a legalább félmilliós adót befizetők a helyi iparűzési adójuk 2 %-t civilszervezeteknek ajánlhatják fel. Az idei évben 131 vállalkozás (az érintett adózók közel 22%-a) élt érvényesen a felajánlás lehetőségével, amelynek összértéke 9.855.719 forintot tett ki.

11.35
Tóth István szerint támogatandó előterjesztésről van szó, több szempontból is. Ő örülne a Dobó utca 30. alatti ingatlan megújulásának.

Csákvári Antalnak mindig örül a lelke, ha ilyen napirendet tárgyalnak. Úgy véli ez jó befektetés is, de számára másodlagos, hogy 35 millióért 660 érkezhet a városba. Szerinte az a legfontosabb, hogy magyar-magyar kapcsolat ápolásáról szól a fejlesztés.

Egyhangú igen az előterjesztésre.

11.30
Közös projektbe fogna Dobóruszka és Eger. A felvidéki községben a művelődési házban alakítanának ki Dobó István emlékszobát, és korszerűsítenék az előadótermet. Egerben a Dobó utca 30-ból jönne létre egy fogadóépület, egy helytörténeti kiállítással. Itt lehetne jegyet venni, s innen felsétálni a várba.

közös turisztikai attrakciós elemek:
– tárgymásolatok felhasználásával szervezett múzeumpedagógiai foglalkozások,
– „fényfestés”, fényjátékok (softverfejlesztéssel kivitelezve),
– a Dobó és az 1552-es ostrom tárgykörben 3 D-s technikával tervezett prezentációk,
– kiadvány Dobó Istvánról 3 nyelven (magyar, angol, szlovák),
– Dobó emléktábla, ill. dombormű elhelyezése a Dobó-bástyán.

A majd 3 millió eurós projekt 2/3-a egri, a város 35 milliós önrészt vállalna. Most ezen pályázati részvételhez szükséges összegről szóló kötelezettségvállalásról döntenek.

11.21
Öt évvel meghosszabbítja a város a KEVIKO Prevenció Védőnői Szolgáltató Kft.-vel és Mentálhigiénés Csoport Kft.-vel kötött szerződést. Martonné Adler Ildikó szerint mindkét szervezet munkája hiánypótló.

11.15
A Balassi Bálint utcai orvosi rendelő megvásárlása kapcsán Orosz Lászlóné elmondja: ha egy háziorvos tulajdonában lévő rendelőjét nem tudja eladni, a városnak jogszabályi előírás szerinti kötelessége megvásárolni.
Császár Zoltán kérdi, volt-e már erre gyakorlat? Orosz Lászlóné válasza: igen, korábban a Lajosvárosban. Példa, ha egy orvos nyugdíjba vonul, a praxist tovább tudja adni, de a rendelőt nem feltétlenül.
Egyhangú igennel szavaz a testület az előterjesztésre.

10.53
Az EVAT első féléves gazdálkodása kapcsán Herman István úgy fogalmaz:  úton van a társaság, ez látszik az eredményekből. Császár Zoltán arra kíváncsi, miből gondolja a cég, hogy “népszerűbb a parkolóház” – mert ez olvasható a beszámolóban, de ő csak morgást hall. Dr. Turcsányi Dániel válasza: a számokból látszik, többen parkolnak ott.

Orosz Lászlóné is úgy látja, eredményes a társaság, szerinte a KULTURMA működése óta jobb a városi programok marketingje. A parkolóházzal kapcsolatban úgy fogalmaz, aki bemegy, “nem árt megtanulni vezetni”.

Habis László szerint, a menedzsment és a közgyűlés is jó döntéseket hozott, ilyen volt például a tőkeemelés.

szavazás: 14 igen, 3 tartózkodás

10.44
Együttműködési megállapodást köt a város az egyetemmel. Habis László szerint sajátos tematikájú a dokumentum, mert pró részleteket is tartalmaz (például az Egészségház utcai épület tulajdon és területrendezése), de szerepel benne a stratégiai együttgondolkodás.

– Közös cél, hogy meghatározzuk, mit jelenthet az egri egyetem a város és a térség számára – mondja a polgármester.

Lombeczki Gábor örül “ennek a jövőbe mutató együttműködési megállapodásnak”.

Szavazás: 16 igen, egyhangú

10.37
Komlósi Csaba csak a égleges időpontra kíváncsi, mert már oly’ sokan megígérték ezt az utat, és nagyon sokan, nagyon rég óta várnak rá.

Tóth István szerint Eger megint kicsit messzebb került attól a lehetőségtől, hogy bekapcsolódjon az ország vérkeringésébe. Szerinte díjazandó az a törekvés, amiről a polgármester beszél, de úgy véli, a 2020-as évszám megdöbbentő.

Habis László szerint már az is fontos, hogy nem kell Andornaktályán és Makláron át autózni, s lényeges lesz az előrelépés, még ha több szakaszban épül is meg az út.

16 igen a szavazás eredménye

10.27
Újra M25-ös út, ezúttal második forduló a a helyi és országos szabályozás összhangba hozása kapcsán.

Tóth István szól: most egy kisajátítási folyamatról van szó, ami elengedhetetlen. A jövőről érdeklődik, mert úgy tudja, két szakaszban épül meg az út, kérdi, elkészül-e mind a kettő 2018 végére.

Komlósi Csaba is azt olvasta, nem épül meg a déli szakasz 2020-ig.

Kovács Cs. Tamás szerint riasztónak tűnhetnek a Magyar Közlönyben megjelent időpontok, de számolni kell az időjárással és a régészeti feltárással. Azt mondja, úgy tudja, az első, északi szakaszhoz már idén hozzálátnak.

Habis László is szól: “nem mindegy, milyen műszaki megoldás születik”. Azt mondja, az egyeztetések során gazdagodott a műszaki tartalom, azaz keleti és nyugati irányba is optimális nyomvonalak kell, hogy épüljenek, illetve olyan műtárgyak, amelyek hosszú távú célokat szolgálnak. – Azt a cél sikerült elfogadtatni, hogy ne csak Budapest, hanem Miskolc és Debrecen irányába is ideális legyen ez az út – mondja a polgármester a változásokról.

10.17
Az idei költségvetésről szól a harmadik napirend. Habis László kifejti: a büdzsé főösszege 3,4 milliárddal módosul. Ennek nagy része, a tavalyi maradvány, 2,6 milliárd. A központi támogatás 75 milliós. Átcsoportosítással 600 millióval emelték a főösszeget, kincstárjegy vásárlás feltételeit teremtve meg. Az intézményi hatáskörű változások 39 milliót tesznek ki. Közel félmilliárdos a működési többlet, ami a város fejlesztésére adhat alapot – húzza alá a polgármester.

Szavazás: 13 igen, 1 nem, 3 tartózkodás

 

 

10.09
A Bursa Hungarica szociális ösztöndíjrendszer, hátrányos helyzetű fiataloknak nyújt anyagi támogatást felsőoktatási tanulmányokhoz. Most bővítené a város a pályázók körét, a jogosultság alapját képező egy főre jutó jövedelem összegét növelnék. Ez 2 fős család esetén 125.400,-Ft helyett 199.800,-Ft, 4 fős háztartásnál 199.500,-Ft helyett 333.000,-Ft, amivel több, mint másfélszeresére nő a jövedelemhatár.

Kovács Cs. Tamás szerint az ösztöndíjrendszer is egyetemi szintre lép a döntéssel.

Császár Zoltán támogatja az előterjesztést. Reméli, hogy aki diplomát szerez, itthon tud majd elhelyezkedni, s nem foglalja el a helyüket “egyes politikusok bratyi barátai”.

Szavazás: 17 igen, egyhangú

9.58
Első napirend: szociális- és gyermekjóléti alapellátások. Martonné Adler Ildikó emlékeztet: augusztusban döntött a testület a családi bölcsődék kialakításáról. Az alpolgármester kiemeli, az Egri Szociális Intézmény felmérése megállapította: nincs szükség a normaemelésre, az állami támogatás és a takarékos gazdálkodásnak köszönhetően.

Egyhangú igen

9.54
Habis László elmondja, több lakossági fórumon vett részt az elmúlt időszakban, és sok helyről érkezett panasz, hogy mellékutcákban “száguldoznak” autósok.

Erdélyi Gábor kapitányságvezető-helyettes válaszol. Azt mondja, az Egri Rendőrkapitányság egyik fő célkitűzése a közlekedésbiztonság javítása, ezért is köszöni a jelzéseket. Reagálni fognak a felvetésekre.

9.50
A rendőrséghez intézett kérdések következnek. Szucsik György kezd. Azt mondja, több egyirányú utcában is szemben közlekednek a forgalommal, ennek kellene elejét venni. Bátori István arról szól, a II. világháborús emlékparkban esténként fiatalok randalíroznak. Stefán Zoltán két Kertész utcai zebráról beszél, óriási ott a forgalom, nehéz átkelni, és az autósok közül sokan nem tartják be a 30-as forgalomkorlátozást.

9.46
Habis László polgármester is a referendumról beszél, fontos ügynek tartja. Arra kér mindenkit, éljen a lehetőséggel, vegyen részt a népszavazáson. – A város békés mindennapjai és jövője szempontjából fontos, hogy ne legyenek olyan feszültségek a hétköznapokban, amelyek megkeserítik az egriek életét – mondja.

9.44
Bognár Ignác kér szót napirend előtt. Az október 2-i népszavazásról beszél. Szerinte a nemmel szavazók a magyarok mellé állnak, aki igennel voksol, az idegenekre szavaz.

9.41
A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet váltófutása érkezett a Dobó térre, ezért később kezdődik az ülés. Mostanra mindenki a teremben, megkezdődik a tanácskozás.