Bekerült a Magyar Értéktárba az Egri Bikavér

A hungarikumok előszobájába lépett az Egri Bikavér!A Hungarikum Bizottság pénteken, Kisvárdán megtartott ülésén kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánította az Egri Bikavért, amely így bekerült a Magyar Értéktárba. Ezt követően hamarosan hungarikummá válhat a borvidék “zászlóshajója”.

Nyitrai Zsolt miniszteri biztos, Eger és térsége országgyűlési képviselője az 5. egri borász fórumon kezdeményezte, hogy nyilvánítsák hungarikummá az Egri Bikavért, amely valódi nemzeti érték, a magyarság egyik csúcsteljesítménye. A ma már szigorú szabályok betartásával készülő magas minőségű, védett eredetű vörösbor a hazai borkínálat egyik prémium terméke, míg 2010 óta fehér “párja” az Egri Csillag lett.

A Hungarikum Bizottság mostani döntése az Egri borvidéken működő közel ötven borászat munkájának elismerését is jelenti. Emellett hangsúlyozni kell azt is, hogy az egri borok a nemzetközi színtéren is kiválóan megállják a helyüket: a “Borok Olimpiájának” is nevezett Challenge International Du Vin borversenyeken évek óta az Egri borvidék nedűi aratják a legnagyobb sikert, továbbá az idei esztendőben is egri borok képviselték a hazai borkultúrát a cannes-i filmfesztiválon.

A bizottság döntése az Egri Bikavér hungarikummá válásának előszobája.

Nyitrai Zsolt ennek kapcsán kijelentette: célunk, hogy a Hungarikum Bizottság a közeljövőben az Egri Bikavért hungarikummá nyilvánítsa, így az Egri borvidék borászai a jövőben még sikeresebbek lehetnek.