Közgyűlés

Egyhangúlag támogatta az egri közgyűlés, hogy a megyeszékhely pályázzon az Európa Kulturális Fővárosa címre. Döntöttek az idei sportcélú támogatások felosztásáról, s arról hogy az EVAT divíziójaként jöjjön létre egy kulturális, turisztikai, marketingtevékenységet koordináló szervezet, KULTURMA néven.

 

 

Az ülésről tudósítottunk is, percről percre:

12.58
Szünet következik, a tudósítást befejeztük.

12.47
Rázsi Botond összegez. Az EVAT irányít, az EVAT-ot meg a város. – Nyilván ennek a szervezetnek ki kell alakítani egy marketing stratégiát, újabb szintre emelve a jelenlegi marketingmunkát a város egészére vonatkozóan – mondja. – Nem lesz semmi kötelező érvényű a civilszervezetekre, de fontos felvenni velük a kapcsolatokat. Nem veszi át az EKMK munkáját, a színház vagy a könyvtár kulturális munkáját, csak arra koncentrál, hogy jól össze legyenek hangolva a tevékenységek, és a marketingmunka hatékony legyen.

Az alpolgármester hozzáteszi: nem kerül többe mindez, mint tavaly, átcsoportosítják az összeget.

Habis László kiegészít: kifejezetten úgy gondolkodtak, hogy az EKMK közművelődési intézmény legyen, ne turisztikai célú.

12 igen, 1 nem, 4 tartózkodás a szavazás eredménye

12.36
Mirkóczki Zita számára elsőre jó ötletnek tűnt egyfajta fesztiválközpont létrehozása. De hiányolja a konkrétumokat, költségvetési tervet, a vezetőt. Nem látja a marketingstratégiát, szerinte össze-vissza keverednek a dolgok, a desztinációmenedzsment, az intézményi kommunikáció, a városmarketing és a fesztiválkommunikáció.

Császár Zoltán sok mindenben egyetért Mirkóczki Zitával, mert ő az anyagból ne igazán jönne rá, miről is van szó. A képviselő nem érti, mi a célja ennek az egésznek.

Komlósi Csabának két aggálya, kifogása is van. Egyfelől azért, mert szerinte, amit célként megjelöltek, az a tdm feladata. Úgy véli, egy párhuzamos szervezet létrehozásáról van szó, ráadásul drágán. A politikai aggálya pedig az, hogy a tdm egy alulról szerveződő társulat, ez pedig pont nem. “Az EVAT egy Fidesz által leuralt terület, kézi vezérléssel”

Földvári Győző hajlamos lenne elfogadni azt az érvelést, hogy a hivatalban működő munkacsoport nem tudja ellátni a feladatát. Azt azonban nem érti, miért kell átadni a Márait az EVAT-nak. – Az EVAT lassan olyan szervezetté válik, ahová mindent be lehet gyömöszölni, most például egy profilidegen dolgot, egy reklám-PR céget teszünk ide.

12.26
Jönnek a válaszok: a városvezetés találta ki. Rázsi Botond elmondja: Gál Tiborral dolgoznak az előkészítésen, az EVAT divíziója lesz a KULTURMA, azaz a társaság vezetése választja ki a többi tagot. A bizottság annyira lesz ráhatással a szervezetre, mint bármi más intézményre, divízióra.

Gál Tibor szerint a város elérkezett egy olyan ponthoz, amikor szükséges egy ilyen szervezet felállítása, még vonzóbbá téve Egert. Grafikusra, internetes szakemberre és vezetőre is szükség lesz – teszi hozzá.

Habis László azt mondja: nem az ő ötlete volt. Majd elárulja: a rendezvényszervezésnél a nem önkormányzat által támogatott programokról van szó, hanem kizárólag marketingmunkáról. December 31-ig 80 millió áll a szervezet rendelkezésére, ebben benne van a dolgozók bére is. Ez 30 millió, a többi meg a városmarketingre elkülönített pénz a büdzsében.

12.20
Turisztikai, kulturális, marketing koordináló szervezet létrehozása a következő napirend. Rázsi Botond elárulja: 2015 végén döntött a testület arról, hogy jöjjön létre egy olyan szervezet, amely hatékonyabbá teheti a marketingmunkát. A KULTURMA-nak hívott szervezet a marketingtevékenységet hivatott összefogni. Összehangolná a városi intézmények (EKMK, színház, bábszínház stb.), illetve a szakmai, turisztikai szervezetek közötti kapcsolatot. Az EVAT Zrt.-n belül jönne létre a KULTURMA, az EKMK-ból kerülne át 6 ember, akik eddig a Máraiban dolgoztak. A Márai központot is őj tartalommal töltenék meg ezáltal.

Komlósi Csaba kérdez: milyen szervezeti formában működne a KULTURMA. Arra is kíváncsi, ki vezeti majd.

Császár Zoltán is kérdez: ki találta ezt ki?

Bognár Ignác arra kíváncsi, a városimázs bizottságnak milyen ráhatása lesz a szervezetre

12.19
Az Egri Borút Egyesület továbbra is kedvezményesen használhatja irodáját.

12.16
Habis László szerint nem önkormányzati bizottsági, hanem szélesebb körben kell tárgyalni ezt az ügyet. Azt mondja, polemizáltak Nyitrai Zsolttal, hogy közgyűlés előtt, vagy után tegyék meg a bejelentést, de miután több város is bejelentette, ezért döntöttek úgy, hogy kezdeményezik a beszélgetést az ügyről.

Szavazás: egyhangú igen.

12.05
Gál Judit szerint nem szabad veszni hagyni egy ilyen lehetőséget. Úgy véli, ha valaki meghallja, hogy Eger, akkor érzi, egyszer ide el kell jönni. Sajnálja, ha a kultúrát politikai szintre terelik.

Császár Zoltán szerint már semmi nem mentes a politikától. “Most meg kell nyerni, összefogással pedig megnyerhetjük” – mondja.

Mirkóczki Zita javasolja: hozzanak létre egy albizottságot a pályázati együttgondolkodásra.

Rázsi Botond elmondja: Eger adottságai, s az elmúlt évek fejlesztései kiválóan alkalmassá teszik a várost a cím elnyerésére. Hozzáteszi: ez még csak az alap, hajtóerőre is szükség van.

11.59
Hozzászólás azonban igen.
Martonné Adler Ildikó szerint olyan együttműködések alakulhatnak ki, amelyek hasznára válnak a városnak.

Komlósi Csaba nagy jelentőségűnek tartja a témát, s a döntést. Szerinte e pályázat jelentős szellemi energiákat tud megmozgatni. Szép szavakat hallott a polgármestertől, kéri, legyen úgy. Nem tartotta szerencsésnek a város országgyűlési képviselője és a polgármester közleményét, amely szerint kezdeményezik az indulást, ezért mondja, hogy ne sajátítsák ki az ügyet.

Martonné Adler Ildikó nem érti a képviselő problémáját.

Mirkóczki Zita egyetért Komlósival, szerinte jobb lett volna közgyűlési döntés után bejelenteni az indulást. Szeretné, ha a kultúra is olyan kitüntetett helyre kerülne Egerben, mint a sport.

11.52
Európa Kulturális Fővárosa pályázaton indulna Eger. Habis László kifejti: nagy fontosságú ügyről van szó, a város önkormányzata, polgárai, vállalkozásai, intézményei fogjanak össze annak érdekében, hogy magas színvonalon pályázzanak a cím elnyeréséért. Előrebocsátja, hogy politikai vita előzte meg az ügyet, ő együttgondolkodást kér.
– A kulturális értékek a sporthoz hasonlatosan összekötő kapocs kell legyen – mondja, hozzátéve: nincsenek személyes ambíciói az ügyben, állítson bárki bármit. – Fontos, legyünk képesek megalkotni egy kulturális stratégiát. Eger ma is értéke az európai kultúrának, ezt kell tudnunk megmutatni. De fontos az innováció is, milyen új értékek valósíthatók meg. Talán felesleges hangsúlyozni, mindezt civil kapcsolatok, oktatás, önkéntes munka nélkül nem lehet véghezvinni, és persze pénzre is szükség lesz. Várhatóan 10 hónap áll majd rendelkezésre kidolgozni a pályázatot – mondja Habis László.

Nincs kérdés.

11.44
Komlósi Csaba azt kérdi, azok, akik nem kapnak pénzt, miért nem kapnak.

Császár Zoltán nem érti, hogy ha szárnyal a gazdaság, hogy lehet szűkösre szabott a költségvetés.

Habis László kifejti: 100 milliót osztanak, szét, ami az igényekhez képest kevés, de egyébként ne. Hozzáteszi: a TAO révén több száz millió folyik be. Azt mondja: az őszinteség egy politikusi erény, nem pedig szemrehányást érdemlő dolog.

Kovács Cs. Tamás átcsoportosítást kér a kézilabda-utánpótlásra, az előterjesztő ezt elfogadja.

Komlósi kérdésére válaszolva kifejti: nemcsak pénzzel támogatnak, de ingyenes létesítményhasználattal, felújítással. Aki most nem kapott, az azért lehet, mert nincs komoly utánpótlásbázisuk vagy eredményük, vagy éppen kedvezményes, akár ingyenes létesítményhasználattal szeretnék majd segíteni őket.

17 igen, 1 tartózkodás

11.39
A sportcélú támogatások következnek. Martonné Adler Ildikó úgy fogalmaz: a szűkösre szabott büdzsé elérte a sportot is, 50 millióval kevesebbet osztanak szét. Figyelembe vették a javaslatnál az utánpótlás-nevelést is. A Spartacusnak a pénzmaradványnál szeretne +1 milliót kérni, országos versenyt rendeznek ugyanis.

Szervezet neve

Támogatás célja

2016. évi támogatás

összege E Ft

1.

Unicornis” Egri Íjász Sportegyesület

3D Grand Prix 2. forduló

100

2.

Agria Kempo Karate Sportegyesület

Zen Bu Kan Kempo XI. Eger Kupa

200

3.

Agria Röplabda Club Eger

működési

2000

4.

Agria Shotokan Karate Egyesület

működési

100

5.

Diák és Szabadidősport Egyesület Hungária

működési

100

6.

Dr. Bátorfi Agria Kerékpár és Triatlon Klub

működési

200

7.

Eged Futó Klub

V. Eged-hegyi terepfutás

100

8.

Eger-Eszterházy Szabadidő- és Sportegyesület

működés

8000

9.

Egri ÁFÉSZ Sport Club

működési

2000

10.

Az Egri Atlétikáért Alapítvány

Eged-hegyi Sportnap

200

11.

Egri Autocross Autó-Motor Sport Egyesület

működési

200

12.

Eger Heroes Amerikai Futball Egyesület

működési

300

13.

Egri Honvéd Sportegyesület

Honvédelmi Járőrbajnokság

70

14.

Egri Kék Oroszlánok Kosársuli Utánpótlás Sportegyesület

működési

100

15.

Egri Ritmikus Sportgimnasztika Tömegsport Egyesület

működési

100

16.

Egri Sakk és Ritmikus Sportgimnasztika Sport Klub

működési

(Ritmikus Gimnasztikai Szakosztály)

300

Egri Sakk és Ritmikus Sportgimnasztika Sport Klub

XL. Agria Sakkfesztivál, Majoros Rózsa támogatása, általános működési

2000

17.

Egri Senior Úszó-Klub

működési

200

18.

Egri Spartacus Tájékozódási Futó Sportegyesület

Országos Tájékozódási Futó Diák Olimpia

200

19.

Egri Squash Sportegyesület

II. Családi Squash Nap

100

20.

Egri Testedző Club

Dobó István Emlékverseny + XXI. Barokk Futóparádé + ált. működési

500

21.

Egri Triatlon Klub

működési

500

Egri Triatlon Klub

Pálos Zsófia és Pap Csilla támogatása

300

22.

Egri Vasas Sportegyesület

működés judo szakosztály

100

Egri Vasas Sportegyesület

működés sakk szakosztály

100

Egri Vasas Sportegyesület

működés birkózó szakosztály

2000

23.

Egri Vízilabda Kft.

működési

70000

24.

Eszterházy Károly Főiskola – Eger – HÉSZ Sportegyesület

működési

2000

25.

Eszterházy Károly Főiskola Diák -és Szabadidősport Club – Vízilabda Szakosztály

működési

1000

26.

Fiatal Labdarúgó Kapusokért Alapítvány

VII. Egri Nemzetközi Kapustábor

150

27.

Forrás Szabadidős Diáksport Egyesület

Lajosháza és környéke túraprogram + XII. Vígh László Szilveszteri Labdarúgó Torna

150

28.

Heves Megyei Diák- és Szabadidősport Egyesület

Heves Megyei Úszó Diákolimpiák

195

Heves Megyei Diák- és Szabadidősport Egyesület

működési

(Alsófokú Diáksport Bizottság és Középfokú Diáksport Bizottság)

2000

29.

Heves Megyei Természetbarát Szövetség

Gyalogtúrázók Országos Találkozója és Természetjáró Gyerekek és Diákok Országos Találkozója

200

30.

Majorette Csoport Közhasznú Egyesület

VI. Egri Országos Majorette Fesztivál

100

31.

Nagy Sport Egyesület

Felsőtárkány XCO Kupa E2

200

32.

Oyama Karate Kyokushin Hungary Egyesület

működés

1000

33.

SHO BU KAN Ifjúsági és Szabadidő- sport Egyesület

2016 nyári, őszi, téli táborok

100

34.

Széchenyi Sport Club Eger

működési

100

35.

Városi Rádiós Klub Eger

működési

100

36.

Városi Vívó Klub Eger

működési

100

37.

Vilati Eger Sportegyesület

működési

400

Összesen:

97865

11.30
A volt Helyőrségi Klub jövője a következő napirend. Habis László elmondja: komoly teher és felelősség, hogy nem bízták a magánszektorra az épület sorsát. Megismerte a gépészeti és statikai problémákat, szinte egy hatósági előírásnak sem felel meg ma a ház. Gondoskodni kell az ott működő szervezetekről, speciális helyzetben van a Honvéd Táncklub, amellyel külön megállapodást is kötnek. Ennek kapcsán Habis László kiemeli: nincs vita az önkormányzat és a szervezetek között. Felmérési tervvel rendelkezik az önkormányzat, a felújításig az EKVI kezelésébe kerül.

Komlósi Csaba kérdez, mikor nyílik az a bizonyos pályázat, ami keretében felújítanák a házat. Habis László úgy emlékszik, múlt héten jelent meg.

17 igen, egyhangú

11.12
Ismét működési támogatás elszámolása, ezúttal 40 milliós és az Agria Humán Kft. kapta, illetve fizette vissza.

Bognár Ignác a havi 700 ezres személyszállítási költség a dolgozók, vagy a vezetőség utazását jelenti. Az igazgató válaszol: a megváltozott munkaképességű dolgozóké.

15 igen, 2 tartózkodás

10.59
Az Arnauth Pasa részére nyújtott működési támogatás elszámolása kapcsán Herman István elmondja: a 20,8 milliót a cég időben visszafizette.
Császár Zoltán nem érti, egy gyógyfürdő hogy lehet veszteséges, csőd szélén álló vállalkozás.

Lugosi Dénes válaszol: a cég kizárólag járóbeteg-ellátással foglalkozik, azaz rekreációs szolgáltatással nem foglalkoznak. Önerőből nem tudnak fejleszteni, s hogy csak ez az egy szolgáltatásuk van, az jelentősen korlátozza a lehetőségeiket.

Császár nem érti, hogy “egy beteg országban”, hogy nem lehet járóbeteg-ellátásból fenntartani, működtetni egy intézményt.

Habis szerint Császár érti a választ, csak úgy csinál, mint ha nem értené. Ezután izgalmas szócsatába kezdenek, olyan fordulatokkal, mint a ” ne tudja már jobban, mint én”

Csákvári Antal emlékeztet: nem csak a Törökfürdőben van TB-támogatott ellátás Egerben.

Herman István nem tudja, mi baj van vele, de ő vonzza azokat az előterjesztéseket, amelyek technikai jellegűek, mégis vita lesz belőlük. Azzal egyetért, hogy kevés a támogatás, de ennyivel kell gazdálkodni.

Szavazás: 15 igen, 2 tartózkodás

10.56
A 2016-os költségvetés ismét napirenden. Habis László jelzi: a főösszeg nem változik, csak az átvett pénzeszközök és az állami támogatások aránya, egy átcsoportosításról van szó, de érdemben nincs módosítás.

12 igen, 3 nem, 3 tartózkodás

10.46
Alapokmánymódosítás: állandó grémium lenne az értéktár bizottság.

Bognár Ignác összevonná a szociális bizottságot a városimázséval. Komlósi Csaba támogatja a javaslatot.

Habis László nem fogadja el a módosító indítványt, így szavaznak róla: 6 igen, 11 nem

Az eredeti előterjesztésről is szavaznak: 14 igen, 1 nem, 2 tartózkodás

10.24
Szociális gondoskodás, gyermekjóléti alapellátás térítési díjairól tárgyalnak. Martonné Adler Ildikó elmondja: a szünidőben is biztosítani kell az étkeztetést, a bentlakásos intézményekben, azaz kollégiumokban heti ötszöri étkezést kell biztosítani. Az alpolgármester elmondja: tavaly szeptemberben változtattak a nyersanyagnormán. Ezen most nem emelnek. Az ötszöri étkezés bevezetés azonban emelést jelentene a térítési díjban.
Szól arról is: 2016. január 1-től a házi segítségnyújtás keretében külön kell választani a személyi gondozást és a szociális segítést. “A változás egyik lényeges eleme, hogy ha a gondozottnak személyi gondozásra és a szociális segítésre is szüksége van, az együttes szolgáltatást csak az előírt szakképesítésű gondozó nyújthatja, ha csak személyi gondozást vesz igénybe, ez a szolgáltatás közfoglalkoztatott munkavállalóval is biztosítható.” Az előterjesztés azonos térítési díjat javasol mindkét ellátás kapcsán.

Bognár Ignác szerint felül kellene vizsgálni a megkötött szerződéseket, s a gyerekeknek nem más megyéből kellene kenyeret hozatni, hanem a helyi vállalkozókat kellene támogatni.

Császár Zoltán szerint túl gyorsan vezették be az egészséges étkeztetést, a se só, se fűszer elvet. Úgy véli, jó a szándék, de elhamarkodottan hozták be a gyerekek életébe.

Martonné Adler Ildikó is úgy véli, gyorsan történt a változtatás és túlzásba is vitték például a sómegvonást. Azzal ő is egyetért, hogy jó szándék vezette a kezdeményezést.

14 igen, két tartózkodás

10.19
A vagyonrendelet módosítása következik. Habis László kifejti: finomhangolásról van szó, egyfelől a Ptk.val való harmonizáció, hogy hogyan történjék a cégek vezető tisztségviselőinek, és felügyelő bizottsági tagok megválasztása. A város szeretné megtartani a továbbiakban is a közgyűlés szerepét (a jogszabály szerint tulajdonosi jogkör, de a mostani módosításban szerepel, ha az nem egyezik a testületi állásponttal, újratárgyalják).

16 igen, 2 tartózkodás

10.11
Az építési szabályzat módosítása a második napirend. Első fordulóban tavaly tárgyalták, Kovács Cs. Tamás elmondja: nincs benne tartalmi módosítás. Egy technikai hibára felhívja a figyelmet a tanácsnok a “tisztelt precíz jobbikos képviselők számára” – kisebb derültséget okozva.

Tóth István nagyon örül, hogy itt ez  rendelet-tervezet, mert szerinte ez fontos lépés Eger építéstörténetében, lévén sikerül vele bizonyos építkezéseket kordában tartani.

Habis László is szól: jogszabályharmonizáció indokolta a módosítást, de jelentős változásokat is hoztak, s végig az optimumra törekedtek.

szavazás: 18 igen, egyhangú

10.06
19,3 milliárdra nőtt a tavalyi költségvetési főösszeg – mondja Habis László az első napirend kapcsán Kiemeli: jelentős ebben a helyi közösségi közlekedés támogatása, az iskolák működtetéséhez, vagy a bérpótlékhoz kapott támogatás, s 33 millió forintnyi vis maior támogatás is beépül a tavalyi büdzsébe.
A déli iparterület fejlesztésre 42,6 millió felhasználás történt pótlólagosan, míg 22,5 millió a térfigyelő-kamerarendszer bővítésre. A katasztrófavédelemnek másfél milliós értékben adott át támogatást a város a közelmúltban – ismerteti a polgármester. Se kérdés, se hozzászólás: 15 igen, 3 tartózkodás

10.05
Nincs napirend előtti kérdés.

10.00
Egyik napirendél sem lesz időkorlát nélküli tárgyalás, nem volt ilyen javaslat.

9.20

Ünnepli közgyűléssel kezdődik az ülés, egy 1956-os emlékbizottságot hoz létre a testület, hogy méltóképpen ünnepeljék a 60 évvel ezelőtt történteket. Habis László polgármester úgy fogalmaz, a legfontosabb, hogy a fiatalokhoz szóljon a testület. Szavait erősíti Nyerges Andor, az ’56-os Szövetség megyei szervezetének vezetőségi tagja. Azt mondja, a 60 évvel ezelőtt történtek annyiban különböztek más hazai forradalmaktól, hogy ennek az egész világra volt hatása, olyan sebet ütött a szovjet kolosszuson, amelyet az soha nem tudott kiheverni.