Közgyűlés

A Civil Ház jövője hozta a legnagyobb vitát az egri közgyűlésben. Az elfogadott javaslat szerint a az Egri Kulturális és Művészeti Központ működteti majd a házat, amely továbbra is a civilszervezeteket szolgálja.

 

 

Percről percre tudósítottunk az ülésről:

11.54
Tájékoztatók következnek, a tudósítást befejeztük.

11.43
Csákvári Antal szerint logikus előterjesztésről van szó, amit örömmel támogat.

Tóth István támogatja az előterjesztést, de még jobban támogatná, ha tisztáznák, hogy tényleg ugyanakkora költség-e egy műfüves pálya, mint egy élőfüves.

Ha az egriek “ingyen futkározhatnak egészség szempontból” rekortán futópályán, Császár Zoltán orgonás misére fizet be a Bazilikába.

Martonné Adler Ildikó reméli, hogy tavasszal kezdődhet a munka, ezek szerint akkor lesz a mise.

11.39

Sürgősségi: élőfüves pályaépítés a stadionban. Martonné Adler Ildikó elárulja az Atlétikai szövetség támogatásából rekortán futópálya épül. Ha ez kész, a focipálya már nem újítható fel, ezért tennék meg most. Korábban a város nyert pénzt az MLSZ-től műfüves pályaépítésre, amit a Felsővárosban építettek volna meg. Ezt az összeget használnák fel élőfüves pályaépítésre a stadionban, nem elfelejtve a felsővárosi tervet.

11.24
Habis László szeretné rögzíteni: 3 millió forintot beépítenek az EKMK költségvetésébe a Civil Ház működtetésére.
– Az EGAL-Egrix ügyében valóban nem történt forrásátadás, de dolgozunk azon, hogy a TOP-os pályázatok révén, milyen előrelépés érhető el – mondja, s hozzáteszi az EKMK adja a legtöbb segítséget a civileknek, az intézmény által működtetett Bartakovics úgy működik, mint egy civil ház.

A polgármester nonszensznek tartja azt állítani, hogy a város ne  segítené a civileket. Azt a korábbi állítást, miszerint négy évig “gombokat nyomogatott az Országgyűlésben” visszautasítja, példaként hoz egy javaslatot, amit éppen a civil törvény ügyében nyújtott be.

Szavazás a működtetésről: 13 igen, 3 nem, 1 tartózkodás

az EKMK alapító okiratának módosításáról: 12 igen, 4 nem, 2 tartózkodás

11.17
Komlósi szerint nem általa jön be a politika a képbe, hanem 2010, az Orbán-kormány hatalomra kerülése óta. Szerinte azóta elfogytak a pénzek, az Ökotárs vegzálása miatt pedig 50 milliótól estek el a civilek. Azt mondja, ha az EKMK nem kap embert és pénzt, az lesz a helyzet, mint az EGAL-lal, úgy tudja működtetni, mint azt.

Császár Zoltán szerint senki nem tudja kivonni magát a politikai véleményéből. Szerinte most mindenki úgy csinál, mint Pilátus, mossa kezeit. Nem ért egyet azzal, hogy ha a civil szféra nem tud kitermelni 2-3 millió forintot, akkor nincs létjogosultsága. Császár szerint a városnak kötelessége támogatni a helyi civilszervezeteket. Kovács Cs. Tamást a legtehetségesebb politikusnak tartja, aki ezt megköszöni.

A tanácsnok hozzáteszi: nem azt mondta, nincs létjogosultsága egy szervezetnek, ha nem tud kitermelni 2-3 milliót, hanem azt, hogy ott baj van, ahol évi 20 ezer forintot nem tudnak begyűjteni.

11.13
Bároti István, civil tanácsnok felidézi a városi támogatásokat, amelyekkel segítették a civil életet.
– Előállt egy helyzet, amit meg kell oldani, s nagy valószínűség szerint az EKMK a legjobb megoldás – mondja.

Bognár Ignác  elárulja: a bizottsági ülésen hosszan tárgyalták az ügyet, s úgy emlékszik, volt olyan javaslat, amely szerint az EKMK és a civilek egyeztetnének a jövőről. Szeretné, ha ez a határozatban is szerepelne.

11.01
Terítéken a Civil Ház jövője. Habis László elmondja: a működtetést az EKMK-ra bíznák, hogy változatlan feltételek mellett fogadhassák a civileket. Korábban 3 milliót adtak az Életfa Környezetvédő Szövetségnek erre a célra, amely már nem tud önerőt biztosítani, s további 4-et kértek. A polgármester szerint az EKMK belső átcsoportosítással megoldhatja a dolgot, a pénzügyi forrást biztosítják.
– Tisztában vagyok azzal, hogy az ügyben politikai turbulencia is keletkezett, de én magam részéről elkötelezett vagyok a civil ügyek iránt, korrekt megoldásokra törekszem – szögezi le.

Komlósi Csaba azt kérdi, miért nem a civilek javaslatát támogatja a város (+4 millió és keresnének működtetőt).

Habis László szerint a kérdés feltételében van a hiba, mert az Egri Civil Kerekasztalnak 43 tagja van, ebből 14en írtak alá egy levelet a Komlósi által jelzett javaslattal. A polgármester elmondja: gyakran ott van a kerekasztal ülésein, a szervezet rendezvényein. Szerinte nem az a lényeg, hogy aki kinyitja az ajtót, vagy megrendeli a takarítást városi cég, vagy civilszervezet, hanem az, mennyire érvényesül a civil kurázsi.
– Soha nem voltam politikai nyomással egy civilszervezetre sem – húzza alá, hozzátéve: a változtatás jogát fenntartják. Szerinte nonszensz politikai kérdést csinálni abból, hogy változatlanul fenntartják a szolgáltatást.

Kovács Cs. Tamás szerint sajnálatos, hogy politikai irányba akarják elvinni az ügyet. Hozzáteszi: a megyében 2500 civilszervezet működik, ebből 7-800 Egerben.

10.49

Idei turisztikai rendezvények támogatása. Habis László hozzáteszi: a Nemzeti Kulturális Alaphoz benyújtandó pályázatokról van szó. A Kaláka Fesztivált és a Kamaraoperafesztivált 6-6 millióval segíti a város, míg az Agria Nyári Játékok Egri csillagok előadását 5 millióval segítené a várost.

Hozzáteszi: most egy elvi döntést hoznak, hogy a három pályázatot be lehessen adni.

Tóth István látja a KULTURMA szót az előterjesztésben,  kérdi mi ez, s javasolja az egrieknek: ízlelgessék, tanulgassák.

Habis László elmondja: egy olyan szervezet, ami harmonizálná koordinálná a kulturális, turisztikai, marketing munkát. Még csak tervben van, előkészítés alatt.

Egyhangú igen az előterjesztésre.

10.39
A Palóc Múzeum megszüntetése kapcsán Habis László kifejti: az anyagot nem felejtik el, fontos szerep jut a népi kultúra bemutatásának a jövőben is. Ez most kötelező penzum, a várfelújítás miatt változik a helyszín funkciója. Az egykori múzeum udvarán (amit rendbe tettek a felújítás során) egyébként van egy bejárat a vár kazamatarendszerébe. Eredetileg játszóházat terveztek ide, de erre az örökségvédelem nemet mondott.

Császár Zoltán el tudna képzelni ide egy Gül baba kertjét.

Bognár Ignác szerint jó lett volna a bezárás előtt még becsábítani pár embert, noha ismert: gyér volt a látogatottság.

Habis László reagál: kb. másfél éve nem működik a kiállítás, azóta megújult a teljes épület…

18 igen a szavazás eredménye

10.35

Több képviselő is támogatná választókerületi alapjából a lajosvárosi óvodákat. Rázsi Botond pedig a Felnmeti Disznótorost – erre a többi képviselő is igent mond.

10.30

Február 10-14. között Egerben rendezik meg az IWAS Kerekesszékes Vívó Világkupát. Eger kétmillióval segíti a rendezvényt – egyhangú igen a támogatásra.

10.20

Rázsi Botond szerint Cseh László kellően reprezentálja Egert.

Martonné Adler Ildikó hozzáteszi: Cseh minden egri meghívásra igent mond.

Kovács Cs. Tamás is beszáll a témába, szerinte is kiválóan képviseli Egert a bajnok, erről beszéltek is vele.

Csákvári látott egy nyilatkozatot, ahol Cseh László nem mondta, hogy Egerben készül és fájlalja, de Kovács Cs. hozzászólása most megnyugtatta.

Habis László elfogadja, hogy lehetne hangsúlyosabb a médiában az, hogy Cseh László az Egri Úszó Klub versenyzője, ezen a városimázs is segíthet. Megemlíti: tavaly 12 millióval segítették Cseh felkészülését, ebből 9-et adott a város.

17 igen a támogatásra (meg 1 tartózkodás)

10.15

Az Egri Úszó Klub idei támogatásáról dönt a testület. Habis László kifejti, még nincs költségvetése a városnak, ilyenkor az átmeneti gazdálkodás szigorú szabályai érvényesek. Cseh László olimpiai felkészülését, illetve Holló Balázs ifjúsági EB-n való indulását segítené a város 8 millió forinttal.

Császár Zoltán nehezményezi, hogy szerinte nem kap elég nyilvánosságot, hogy Cseh az egri klub versenyzője.

Földvári Győző kérdi: összesen támogatja ennyivel a város klubot, vagy az éves támogatáson felüli ez a 8 millió.

Habis László válaszol: nagyjából a tavalyi lehetőségek állnak rendelkezésre, a térség vállalkozásaira is számítanak a segítségben.

10.09

Habis László sajnálja, hogy nem az előterjesztésről vitáznak, hanem “mantraszerűen ismételgetnek olyan érveket, amiket már korábban megválaszolt.” Azt kéri, a vitában legyenek objektívek, s ne  politizáljanak túl egy ilyen döntést. Hozzáteszi: számos döntést, a legfontosabbakat itt, a közgyűlésben hozzák majd meg.

12 igen 6 nem a szavazás eredménye

10.06

Császár Zoltán sok mindenben egyetért Tóth Istvánnal, főleg azóta, hogy azt hallotta az akkor még alpolgármester Turcsányi Dánieltől, hogy a városi cégekből már nem lehet többet kihozni.

10.02

3-as: EVAT, végek, egységes irányítás. Ifj. Herman István emlékeztet az augusztusi döntése, amikor központosított irányítást rendeltek el a cégeknél. A társasági szerződések átvezetése elkezdődött, most a cégbírósági észrevételek alapján tennének módosításokat.

Tóth István jelzi: már az alapgondolattal sem értettek egyet, ezt sem szavazza meg. Azt mondja, az anyag alapján 180 millióval támogatja, tőkésíti fel a város az EVAT-ot. – A centralizációval sem értünk egyet, semmi nem alapozza meg, hogy jobb lesz a parkolás például – húzza alá.

10.00

Egyhangú igen a szavazás eredménye – 15 napra közszemlére bocsátja a város a tervet.

9.52
Csákvári Antal arra kíváncsi, hány állat lesz itt. A tervező válaszol: 150 kutyának, macskának alakítanak ki férőhelyet. A terület 2,8 hektáros a terület, de bővítési lehetőség is van a 24-es főút felé. Császár Zoltán, mint állatbarát kérdez: a terveken látható vízterület itató, látványelem vagy strand, esetleg kócsagot is tartanak majd ott…

Kovács Cs. Tamás úgy fogalmaz: kacsa és kócsagbarát városként nem zárják ki a lehetőséget, de jelenleg csak esztétikai szerepe van a terveken a tónak.

Császár újráz: a régi menhelynek sok hátránya van, de egy előnye is, van ott állatorvos. Ezért ő tenne egy ilyen kiegészítő elemet a mostanihoz.

Csákvári Antal kevesli a 150 helyet.

Kovács Cs. Tamás megjegyzi: nem az állatmenhely terveiről szól az anyag, hanem a szabályozási tervről. Ő is állatbarát egyébként.

9.45
Módosítani kell az építési szabályzatot a Baktai úti gyepmesteri telep és állatmenhely létesítése okán. Wolf Beáta tervező elárulja: a területre javasolt új övezet besorolás különleges beépítésre nem szánt üzemi terület (Kb-üt), mely állattartás, állatmenhely, gyepmesteri telep, állatkórház, állati hulladék gyűjtő és átrakó telep épületeinek és építményeinek létesítésére alkalmas övezeti besorolás.

A most is üzemelő állatihulladék telep mellé tennék, a lakóterületektől 1000-1500 méternyi távolságra.

9.42
Szakmai kérdés az első napirend: építészeti-műszaki tervtanácsának létrehozása, illetve működése – vita nélkül egyhangú igen.

9.37

Napirend előtt szól Kovács Cs. Tamás, aki a belgrádi EB eredményeiről szól, a férfiak bronz-, s a nők aranyérméről. Szól az egri kötődésű játékosokról, illetve a női válogatott egri születésű kapitányáról, Bíró Attiláról. Beszél arról is, Biros Péter bejelentette: lezárja aktív játékos pályafutását, s a nyártól a női csapat edzője lesz.

9.34

A kapitányhelyettes elmondja: az ostorosi úton sebességet fognak mérni, ennek előkészületei már megkezdődtek (ki kell jelölni hozzá  a helyet). Örül a Kertész úttal kapcsolatos felvetésnek, várják is a hasonló javaslatokat, mert fontos feladatuk a közlekedés biztonságosabbá tétele. Ellenőrizni fognak a cél érdekében.

Császár Zoltán kérdésére elmondja: már megkezdődtek a külterületi akciók, heti rendszerességgel tartanak ilyet.

9.28

Napirend előtt lehet kérdezni a rendőrség képviselőjétől. Dr. Stefán Zoltán arra kíváncsi, ellenőrzik-e az ostorosi bekötőutat. Felveti: veszélyes az átkelés a Kertész úton, a szakmunkásképző intézetnél.

Császár Zoltán azt szeretné tudni, mennyire feszíthető még az állomány, van-e olyan ember, aki áthelyezhető. A képviselő kiemeli: úgy tudja, megszűnt a városban a Zöld Kommandó, ezért kérdi, tudnak-e segíteni a munkában, mert sok a falopás. Azt is kérdi: “meg lehet-e szüntetni a Spar előtt azt a 10 fős csapatot”, amelynek tagjai este vegzálják az embereket.

9.25

Minden képviselő a teremben. Egy sürgősségi indítvány lesz: élőfüves nagypályát építtetne a város a Szentmarjay stadionban.

9.15

“Néhány kedves egri polgár köszöntésére kerül sor” – mondja Habis László. Martonné Adler Ildikó kifejti: számos sportsiker fűződik Eger nevéhez, ehhez pedig a kiváló pedagógusok is jó alapot adnak. Az Év Diákolimpiai rendezvénye díjat is a hevesi megyeszékhely nyerte el. Bíró Csabának, az év megyei testnevelőjének elévülhetetlen érdemei vannak mindebben, az alpolgármester köszönti őt.

Bíró Csaba köszön szavaiban úgy fogalmaz: példát tudtak mutatni a rendezvénnyel.

A polgármester a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár sikeréről számol be. A bibliotéka nyerte el a Könyvtári Minőségi Díjat. “A város szívében található intézmény a megye egészét szolgálja” – szól Habis László, aki kiemeli: a könyvtár munkatársai igazi kreatív csapatot alkotnak. Tőzsér Istvánné: felidézi 2008-ban számba kellett venni, kik az intézmény kiemelt partnerei, s azóta is úgy érzik, a fenntartó, a város valóban az.