Közgyűlés

Több mint 30 napirendi pont vár az egri képviselőkre az idei év utolsó közgyűlésén. A napirendi pontok között szerepel a laktanya önkormányzati tulajdonba vétele, a városi cégek gazdálkodása, de döntenek a Gyermekjóléti és Bölcsődei Igazgatóság valamint az Egri Szociális Szolgáltató Intézmény vezetőjének személyéről is.

 

 

 

Ha inkább olvasni szeretné, hogy mit történik az ülésen, kövesse tudósításunkat percről percre:

11.25
A tudósítást befejeztük

11.17
Újabb ugrás, immár a 22-es napirend. Rázsi Botond elmondja: az Egri Ifjúsági Zenei Program legutóbbi felhívására 15 pályázat érkezett, a kuratórium 8-at ítélt támogatandónak (mind ingyenes koncertszervezés), összesen 760 ezer forintot osztanak szét.

Így:

 

A pályázott projekt

Pályázó szervezet

Javasolt támogatás

Ingyenes metál est a Zöld Pecsét Kávézó és Borbárban 2016. 02. 13-án. Fellépők:

Inhumen, The Palindrome Sequence, Over My Dawn

Mandatum Speciale Kulturális Egyesület

100 000

Ingyenes könnyűzenei est a Zöld Pecsét Kávézó és Borbárban 2015. 12. 18-án. Fellépők:

Derszu Uzala Hc, Punk Rock, Riverfall, The Mighty Manlifter

Mandatum Speciale Kulturális Egyesület

100 000

Ingyenes könnyűzenei est a Zöld Pecsét Kávézó és Borbárban 2015. 12. 26-án. Fellépők:

SHPT Stoner, HAW

Mandatum Speciale Kulturális Egyesület

100 000

Ingyenes könnyűzenei est a Zöld Pecsét Kávézó és Borbárban 2015. 12. 29-én. Fellépők:

Dryvia, Anchorless Bodies

Mandatum Speciale Kulturális Egyesület

100 000

Ingyenes könnyűzenei est a Zöld Pecsétben 2015. 12. 20-én. Fellépő:

Simple Acustic

Mandatum Speciale Kulturális Egyesület

80 000

The Hangover Band zenekarnak

5 dal rögzítése stúdióban

Konszenzus Alapítvány

100 000

Papaver Cousins koncert a Brancs Kávé és Borkertben, 2016. 02. 13-án.

Arkt Építész és Művészeti Egyesület

80 000

Egyedi Péter koncert a Brancs Kávé és Borkertben, 2016. 02. 26-án.

Arkt Építész és Művészeti Egyesület

100 000

Az alpolgármester kiemeli: többnyire egri zenekarok egri koncertjeit támogatják. Idén egyébiránt közel félszáz pályázatot bírált el a zsűri. Segítettek koncertszervezést, próbaterem-bérlést és regionális turnét is.

 

11.14
Habis László tárgyal, kicsit ugranak, a 18-as napirendre, amely az EKVI alapító okiratának módosításáról szól. Korábban döntöttek róla, de érkezett hiánypótlás, ezért van szükség a módosításra – árulja el a jegyzőasszony. A napirendet elfogadta a testület.

11.12
Az EVAT Zrt. részére nyújtott tagi kölcsönről Ifj. Herman István elmondja: címkézett utalásról van szó, hiszen januártól a város nem tudja cégeit támogatni, csak a Zrt.-t. Hetven millió forintról van szó, ebből 50 a Városgondozásnak, 20 az Agria Humán Kft-nek.

Szavazás: 11 igen, 4 nem

11.09
A Turisztikai Kft. I-III. negyedéves beszámolója kapcsán Ifj. Herman István elmondja, a társaságban az önkormányzat kisebbségi tulajdonos, a cég eredménye pozitív. A beszámolót 14 igen, 2 tartózkodás mellett fogadta el a közgyűlés.

11.00
A Városgondozásnak adott támogatás elszámolásról szóló előterjesztés kapcsán Bognár Ignác jelzi: tavaly kellett volna elszámolni az összeggel. Nem érti, miért nem tűnt fel senkinek a 32+10 millió hiánya.

Jakab Zoltán válaszol: technikai ügyről van szó, fejlesztésekre költötték a pénzt. Húzódott több projekt, megkapják az összeget, s nem marad a cégnél. – Szó sincs arról, hogy későbbi pénzjuttatásról lenne szó – húzza alá az ügyvezető.

Az előterjesztést a többség elfogadta.

10.40
A Városfejlesztési Kft. I-III. negyedéves beszámolója következik. Ifj. Herman István mondja: a társaság üzemi eredmény pozitív, s a jövője is kecsegtető, hiszen a TOP-os források lehívásában, a fejlesztésekben jelentős szerepet vállalhat a cég.

Császár Zoltán felidézi a belváros rehabilitációját, szerinte soha nem lehetett hallani, hogy “elrontottuk, majd kijavítjuk”, s a nehézségekről, hibákról sem.
Dr. Kurucz András úgy reagál: minden évben beszámol a társaság azokról a munkákról, amelyeket elvégez. A nagy terjedelmű anyagokban, mindent részletesen meg lehet találni. A rehabilitáció során hírlevelekben, s a médiában tájékoztattak mindenkit a beruházásról.

A beszámolót elfogadta a testület.

10.05
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás kapcsán kiderül: Bognár Ignác utálja a galambokat, s megbüntetné azokat, akik etetik e jószágokat. Császár Zoltán nem utálja a szárnyasokat, sőt szép sportnak tartja a galambászást, de várost szemetesnek találja, s kéri, ezen változtassunk. A napirend egyébiránt tartalmazza, hogy kétféle kuka közül (80 vagy 60 literes) választhatnak a helyiek, s hogy a heti kettő helyett egy szállítást is lehet kérni.

Jakab Zoltán válaszában kitér rá: a szelektív gyűjtő szigetek környékén rendszeresen megjelennek az illegális hulladéklerakók, többet már felszámoltak, de nem lehet mindenhol biztosítani az elvárt állapotot. Idén körülbelül ezer galambot fogtak be, de küzdenek a zöldhulladékkal is. Hiába írják ki ugyanis utca-időpont párban a gyűjtést, sokszor vissza-vissza kell menni ugyanoda. Hozzáteszi: a jogszabályi változásokat tavasszal helyi gyakorlatba kell ültetni. Szól arról is, jelentős változást hoz majd a társulás projektje is.

A rendeletet egyhangú igennel fogadta el a testület.

9.51
A helyi iparűzési adóról szóló rendeletet módosítják. Dr. Kovács Luca jegyző elmondja: a kedvezményekről szóló szabályozást helyi rendeletben csak egy nyilatkozattal együtt érvényesíthetnek – ezt egy EU-s jogszabály írja elő. Ehhez az adóeljárásról szóló rendeletet is módosítani kell, hogy elektronikusan beadhassák a nyilatkozatokat az adózók.

A többség igent mond a rendelettervezetre.

9.42
Habis László szerint, ha valaki megnézi felvételen ezt a vitát, azt hiszi majd, a prémium a fő téma, holott, vagyonrendelet az, amiről azért döntenek, mert korábban elhatározták, hogy olyan változtatásokat eszközölnek, amelyek hatékonyabbá teszik a működést.
– Nem igaz, hogy a közgyűlés a stratégiai jelentőségű ügyeket kiengedné a kezéből – emeli ki. – A vezető tisztségviselők megválasztása, az éves beszámolók mind közgyűlési jogkör, ahogy (bár nincs kiemelve) a törzstőke emelése, a stratégiai tervek jóváhagyása, új cégek alapítása is. A legfontosabb 15 tulajdonosi kompetenciát ez a testület gyakorolja – mondja, hozzátéve: lehetőség van az igazgatótanács visszahívására is, hanem a testület “szájíze szerint” alkalmazza a szabályzatot.

Bognár Ignác módosító indítványáról szavaznak: 6 igen, 11 nem, 1 tartózkodás.
A rendelettervezetet 12 igen, 4 nem és 2 tartózkodás mellett elfogadták.

9.35
Ifj. Herman István szerint nem az a lényeg, milyen a prémiumrendszer, hanem az, hogy milyen feladatokat rendelnek-e mellé. Azért, mert valaki elvégzi a feladatát, nem jár prémium, de ha valaki betölti az OMYA ipari parkot, annak jár a magasabb prémium.

Komlósi Csaba szerint ezzel csak az a baj, hogy nem a közgyűlés határozza meg a prémiumfeladatokat. Tóth István is ezt emeli ki.

9.19
A vagyonrendelet módosítása kapcsán pontosításokra kerül sor – mondja a polgármester a 3-as napirend kapcsán. A javadalmazási szabályzat is változik: a prémiumot 50-ről 25 százalékra csökkentik alapesetben, de ha jelentős eredményt ér el a cég (például munkahelyteremtő beruházást segít elő, vagy jelentős közszolgáltatás-fejlesztést hajt végre), akkor további 25 százalékos prémiumról születhet döntés.

Tóth István szerint az új szabályozás szerint kevésbé számonkérhető az eredmény. A 25 százalékos prémiummal egyetért, de a másodiknál számszerűsített, előre meghatározott feltételt szeretne.

Földvári Győző szerint az EVAT törzsház jellegének erősítésekor (önkormányzati cégek integrációjánál) a közgyűlési jogkör bővítéséről beszéltek, de ő most azt látja, hogy éppen szűkítésről van szó.

Bognár Ignác emlékeztet: mindig ostorozta a javadalmazási szabályzatot. Módosító javaslata is van, szerinte nem utólag kellene premizálni, hanem motiváció kell. Úgy véli, a második 25 százalékos prémium lehetőségét törölni kell.

Szucsik György szerint meg kellene várni egy évet, hogy értékelni tudjanak, s a prémiumkifizetésről csak az éves beszámoló után döntenek. “A puding próbája az elfogyasztása” – mondja.

Császár Zoltán szerint nincs idő egy évig próbálgatni, ha valaki alkalmatlan, hozzanak helyette mást.

9.15
A Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatát Módosítják, a gazdasági irodán belül jönne létre a mezőgazdasági csoport, amely a többi között a mezőőri szolgálattal, külterületi ingatlanokkal foglalkozna. Bognár Ignác kérdi: lesz-e létszámbővítés. Habis László válaszol: egyelőre nem tervezik.

15 igen, 1 tartózkodással elfogadták a napirendet

9.10
Az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelettervezet kapcsán Habis László kifejti, egy kormányhatározatban jóváhagyott 500 millió forintig vállalhatnak kötelezettséget. Komlósi Csaba kérdésére részletezi az összeget, az autópályával összekötő út, az intermodális csomópont, valamint a várrekonstrukció és az úszó és vízilabdaközpont fejlesztésének előrehaladásának ügyét szolgálja a félmilliárd.

A rendelettervezetet elfogadták.

9.04
Gépi titkos szavazás következik. Elindul, de nem hangzott el, hogy miről szavaznak. Aztán igen.

A Gyermekjóléti és Bölcsődei Igazgatóság:
Szurominé Balogh Mónika 7 igen, 2 nem, 9 tartózkodás
Tóth Helga 10 igen 4 nem 3 tartózkodás

azaz Tóth Helga lesz az intézményvezető

Egri Szociális Szolgáltató Intézmény
Külvári Anikó 6 igen, 5 nem, 7 tartózkodás
dr. Szepesi Krisztina 4 igen, 4 nem, 10 tartózkodás
Egyik javaslatot sem fogadta el a testület, az intézmény jelenlegi vezetőhelyettesét bízzák meg a feladatok ellátásával az új pályázat kiírásáig.

8.58
Tóth István kérdi, miért nem kaphatták meg a pályázati anyagokat. (Az előterjesztésben egy rövid bemutatkozás van, a jegyzői irodán nézhették meg a teljes változatot). Habis László válaszol: jogszerű, hogy betekintést biztosítottak, s a bizottsági ülés is nyílt volt.

Komlósi Csaba idézi a jegyzőkönyvet: Tóth Helga pályázatánál 2 igen és két nem szerepel, de úgy emlékszik, csak 1 nem volt. Habis László reagál: jogos az észrevétel.

Császár Zoltán megköszöni Jékli Sándor, a Családsegítő Intézet korábbi igazgatójának munkáját. Habis László is így tesz.

8.56
Személyi ügy az első napirend, két intézményvezetői pozícióról döntenek. Habis László ismerteti: komoly jogszabályi változások történtek a szociális szférában, új feladatok jelentek meg.
– Nem lesz egyszerű dolga sem a testületnek, sem az intézmények munkatársainak, hogy az új, megnövekedett feladatoknak eleget tegyenek – fogalmaz.

A Gyermekjóléti és Bölcsődei Igazgatóság magasabb vezetői beosztásának betöltésére Szurominé Balogh Mónika, az intézmény jelenlegi igazgatója és Tóth Helga az intézmény Családok Átmeneti Otthonának vezetője nyújtott be pályázatot.

Az Egri Szociális Szolgáltató Intézmény magasabb vezetői beosztásának betöltésére Külvári Anikó az intézmény szakmai igazgatóhelyettese és dr. Szepesi Krisztina az intézmény jogásza nyújtott be pályázatot.

8.54
Habis László is megszólal. Mint fogalmaz, a mai fontos nap Egerben, december 17-e az egri vár visszafoglalásának napja. Szól arról, a vár immár nemzeti emlékhely, az önkormányzat tulajdona.

8.52
Ifj Herman István alpolgármester a főiskola egyetemmé válásáról beszél. Megköszöni az oktatóknak, hallgatóknak, képviselőknek, akik hozzájárultak mindehhez. Azt sajnálja, hogy az ellenzéki honatyák nem támogatták az ügyet.

8.47
Napirend előtt hárman kérnek szót. Elsőként Kovács Cs. Tamás arról beszél az elmúlt időszak sportsikereiről, a többi között a birkózó csarnok átadásáról, az új kerékpárútról illetve a ZF-Eger férfi csapatának kupagyőzelméről.

8.46
A rendőrkapitánytól ezúttal senki nem kérdez. Habis László megköszöni a nyomozó hatóság egész éves munkáját.

8.41
Minden képviselő itt van. Dr. Stefán Zoltán javasolja, hogy az első napirend, a Gyermekjóléti és Bölcsődei Igazgatóság valamint az Egri Szociális Szolgáltató Intézmény vezetőjének személyéről szóló döntésnél titkos legyen a szavazás. Erre a többség igent mond: 14 igen, 4 nem.

8.40
Habis László polgármester elöljáróban elmondja, azért kezdenek korábban, mert majd szünetet tartanak, egy ipari befektetés ügyében tárgyalnak. A tervek szerint délben rendezik a kerékpárút projektzáró ünnepségét is.

8.27
Ezúttal a megszokottnál korábban, a tervek szerint fél 9-kor kezdődik a közgyűlés. Előtte azonban bizottsági ülést is tartanak, így lehet, hogy marad a szokásos 9 óra.

MEGOSZTÁS
Előző cikkHíradó – 2015.12.16.
Következő cikkMaci Akció