Közgyűlés

Ifj. Herman István személyében alpolgármestert választott az egri közgyűlés, miután dr. Turcsányi Dániel lemondott a tisztségéről, s a jövőben az EVAT vezérigazgatójaként dolgozik majd. A tanácskozáson döntöttek arról is: kiterjesztik a fizetős parkolózónákat a belvárosban. A cél, hogy csökkentsék a gépjárműforgalmat.

A közgyűlést ide kattintva élőben is nézheti>>

Az ülésről tudósítottunk is:

13.30
Szünet következik, a szöveges tudósítást befejeztük, de ne feledjék: a streamen élőben követhetik az eseményeket.

13.17
Követezik az Agria Film Kft. üzleti terve. Császár Zoltán már csak százalékban tud gondolkodni, arra kíváncsi, hol tart most a mozi. Orosz Lászlóné elmondja: a turisztika kapcán ez a szállodai foglaltságot mutatták százalékban. Habis László kifejti: a mozi megduplázta bevételeit a tavalyi évhez képest, igaz, pluszköltségek is társultak az eredményhez.
– Fontos, hogy a cég üzemi eredmény kiegyensúlyozottan alakuljon a jövőben, illetve nem szabad elfelejteni, hogy tervezzünk egy nagyobb léptékű fejlesztést az Uránia épületében, erre a Területi Operatív Program adhat lehetőséget.

Az előterjesztést 14 igen, 4 tartózkodás mellett fogadták el.

13.11
Császár Zoltán örül, gratulál a teljesítményhez. A napirendet elfogadták.

13.07
Rázsi Botond sorolja mindazokat a díjakat, amelyeket begyűjtött Eger az utóbbi időben idegenforgalmi területen. – Látszik a tendencia, ahogy jön fölfelé a város, és visszakerül oda, ahol 10-15 éve volt – mondja, hozzátéve: intenzív marketing és sajtótevékenység folyik itt, valamint számos vonzó rendezvény zajlik a városban.

12.59
Az Egri TISZK után a turisztikai kft. üzleti tervének teljesítése kerül napirendre. Gál Judit kérdi a cég ügyvezetőjét: milyen tapasztalatokkal zárták a nyarat?

Hegedűsné Majnár Márta válaszol: elégedetten lehet beszámolni az idei évről. – Az első félévben 20 százalék fölötti vendégszám növekedést könyvelhet el a város – mondja. Hozzáteszi: a feladathoz képest kicsi a csapat, ez okoz olykor nehézséget. A kihívást a Tourinform iroda működtetése jelentette, főiskolai hallgatók voltak segítségükre, illetve TÁMOP-os forrásból tudtak alkalmazni 3 embert.

Orosz Lászlóné arra kíváncsi, melyek voltak a fő célpiacok, azaz a városon kívül hol népszerűsítették sikerrel Egert.

A válaszból kiderül: Szlovákia, Csehország mellett Romániában és Moszkvában képviseltette magát Eger, illetve természetesen Lengyelországban, ami az egyik fő küldőterület. A belföldi kampány főleg a Dél-Alföldre irányult.

12.40
Bognár Ignác szerint bravúros egy ekkora cégnél a -12 milliós teljesítmény.

Jakab Zoltán elmondja: az Eger-Kertet megtartották, pályázni tud, de a munkát a Városgondozás végzi, azért nincs ott bevételszerzés.

12.34
A Városfejlesztési Kft. üzleti tervének beszámolóját vita nélkül fogadta el a testület. Következőnek a Városgondozás kerül napirendre. Tóth István kérdi: a faiskolával együtt a telket is megvették-e. Jakab Zoltán válaszol: a törvény szerint a gazdasági társaság nem vehette meg, a város éppen most teszi ezt meg.

Tóth István nem érti, ha a cég (Eger-Kert Kft.) nem végez bevételszerző tevékenységet, akkor minek van.

12.26
Habis László kifejti: a társaság főtevékenysége a távhőszolgáltatás, s furcsállja, hogy épp ezzel nem foglalkoznak a vitában.

A napirendet a többség elfogadta.

12.16
Az EVAT üzleti tervének első féléves teljesítése a következő napirend.

Császár Zoltán kérdi: amikor betagolták a cégeket az EVAT-hoz, készült-e leltár. Habis László kéri, hogy a napirendet tárgyalják.

Orosz Lászlóné szerint komolyan el kell dönteni, mit szeretne az EVAT az adófizetők pénzéből, utalva az étterem működtetésére.

Bognár Ignác szomorúan látja, hogy veszteséges a strand.

Gál Tibor utánanézett: az agusztusi eredményeket is vizsgálva csúcsévet zárt az egri strand. A képviselő szerint a marketingbefektetések és a fejlesztések meghálálják magukat.

12.12

A rendelet-tervezetet 15 igen, 2 tartózkodás mellett elfogadták.

12.10
Habis László összegez: idén a tervek szerint 22 kamerát helyeznek ki. A pontos helyszínekről szakemberek döntenek. E csapatban ott vannak az informatikusok, közterület-felügyelők, de bevonják a folyamatba a rendőrséget is. Hozzáteszi: maximálisan odafigyelnek az adatvédelmi szabályokra.

12.09
Gál Judit nem szórakozásból kér kamerát, hanem mert a fogadóórájának háromnegyed részében ez az igény fogalmazódik meg.

12.06
Császár Zoltán csodálkozik a kameraigényen, példaként Feri bácsit említi, ahogy bepisil, s a kamerával nézi valaki… Szerinte ez a sok kamera azt jelenti, több a bűnöző, mint a tisztességes ember.

12.05
Gyakorlatilag egymás után szólalnak fel a képviselők a témában, mindannyian örülnek és kamerát szeretnének a körzetükbe. Gál Judit a Felsővárosba, Rázsi Botond Felnémetre…

11.53
Bővítené a közterületi térfigyelő kamera-rendszert a város. Egyebek között a szelektív hulladékgyűjtőknél is helyeznének el készülékeket.

Szucsik György elmondja: körzetében is többen kérték, hogy állítsanak üzembe kamerákat.

11.48
Szavazás: 14 igen, 3 tartózkodás.

11.42
Tóth István pozitívumot is mond: az Ady Endre úti parkoló ingyenessé tételével egyetért.

Orosz Lászlóné szerint szó sincs arról, hogy kitiltanák az egrieket a belvárosból.

Lombeczki Gábor javasolja: fessék kékre a mozgássérült parkolóhelyeket.

11.29
Császár Zoltán arról panaszkodik, sok helyen nincs is felfestve a parkoló, például a Rózsa Károly utcában, pedig fizetni kell. Szóvá teszi, hogy a Szépasszony-völgy parkolási rendjét sokan nem tartják be.

Lombeczki Gábor és Gál Judit is szorgalmazza, hogy nézzék át a Felsőváros parkolási rendjét is.

Bognár Ignác ötletel: aki a hármas iskolánál parkol, utazhasson ingyen a helyijáratú buszon.

 

11.25
Komlósi Csaba szerint el kellene mondani az embereknek, mit kapnak cserébe azért, hogy több a fizetős parkolóhely.

 

Tóth István szerint a jelenlegi városvezetésnek nincs koncepciója, miként lehetne kezelni a belvárosi parkolási gondokat. Úgy véli, városi tulajdonú beépítetlen ingatlanokon kellene parkolókat kialakítani. Parkolót hozna létre a Király-Kohári út sarkánál is.

11.12
Terítéken a parkolási rend. Habis László elmondja: több változtatást a lakók kértek, díjemelésről nincs szó az anyagban. Igaz, több mint 200 fizető helyet jelölnek ki.
– Ez a rendelet nem csodafegyver, de már azzal is hibáztunk, hogy nem korábban döntöttünk róla.

Fizetős lesz jövőre a Frank Tivadar utca és a Bitskey Aladár Uszoda előtti közterület, a Szvorényi utca, a Sertekapu utcának a Kisvölgy utca – Vitkovics utca és Kovács János utca által határolt területe és az Eszterházy tér. A Tárkányi Béla utcai parkoló úgy válna fizetővé, hogy az elsősorban az utcában lakók bérletes parkolását szolgálja. Ingyenes lesz viszont az Ady Endre utcai buszparkoló. Ilyen ingyenes placc lesz a tervek szerint a Malom utcában a régi 3-as iskola sportpályája, a Kisasszony temető melletti burkolt felület.

Komlósi Csaba kérdi: milyen kommunikációs technikával készül a város a kritikára.

Bognár Ignác arra kíváncsi, honnan tudják meg a nem itt élők, melyek az ingyenes parkolók.

Várkonyi György elmondja: ma 1504 fizető parkoló van. Kiemeli: megszűnt a Szúnyog-közi, vagy a piac melletti parkoló is.

Habis László kifejti: számos lakóközösség jelezte, szeretnék, ha az ott lakók részére lenne kijelölt parkoló, így a Tárkányi úton, vagy a nővérszállónál.

10.48
Folytatódik az ülés.
Ötven százalékos mértékű helyi iparűzési adókedvezményt biztosít a háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi alapellátási vagy védőnői tevékenységet végző vállalkozásoknak a város jövő évtől – ha rábólint a testület. Kiterjesztik a kedvezményes építményadót, segítendő a beruházni kívánó vállalkozásokat.

10.31
Az informatikusok bekötik az új alpolgármester számítógépét a rendszerbe, pár perc technikai szünet következik.

10.30
Ifj. Herman István lett Eger új alpolgármestere.

10.26
Dr. Kovács Luca elmondja: gépi, titkos szavazással dönt a testület.
13 igen, 2 nem, 2 tartózkodás az eredmény – Eskütétel következik.

10.22
Habis László úgy fogalmaz: hite szerint Egerben önkormányzati tisztségviselőnek lenni szolgálat.
Mint mondja, olyan jelentőségű ügyről van szó, amihez méltatlan a nagyképűség, a hányavetiség, a lenézés.

10.19
Herman nem gondolta volna, hogy személye ilyen heves indulatok vált majd ki. Azt mondja: a megyei közgyűlésben anno 15 igennel választották meg, ott konstruktívabbnak tartja a légkört. Nem tartja magát kalandornak. Három gyermekes családapa, ezt fontosabbnak tartotta, mint az országos poltikai pályafutását.

10.17
Orosz Lászlóné visszautasítja, hogy Herman kalandor életet él.

10.04
Komlósi Csaba kérdez: a jelöltnek mi a végzettsége, illetve lemond-e megyei közgyűlési alelnöki tisztségéről.  Ifj. Herman István válaszol: tegnap lemondott alelnöki tisztségéről, képviselői pozíciójáról holnap mond le.
Négy évig tanult a Miskolci Egyetemen, majd az egri főiskolán, hadtörténet volt a specializációja. Nyelvvizsgák hiányában nincs diplomája, de a képzést elvégezte. Számos tudományos konferencián kérték fel előadónak, több szakmai kiadványban, kötetben publikál.
2010 óta folyamatosan dolgozik, vagy Eger önkormányzatában, mint külsős bizottsági tag, illetve a megyei közgyűlésben, mint alelnök. Emellett minisztériumi főtanácsadó is volt.

Komlósi Csabának nem azzal van baja, hogy a jelöltnek nincs diplomája, hanem, hogy magát történésznek írja le, végzettség nélkül.

Bognár Ignác szerint a külsős alpolgármesterség csak a Fidesz trükkje. Szerinte ha Herman választáson mérettetné meg magát, nem kerülne be a testületbe. A jobbikos képviselő szerint az alpolgármester-jelölt kalandor, izgága ember, aki nem tud megmaradni egy helyen.

9.59
Alpolgármester-választás következik. Habis László emlékeztet: az alakuló ülésen döntöttek úgy, hogy dr. Turcsányi Dániel általános alpolgármesterként dolgozzon. Ő szeptember 22-én mondott le tisztségéről, mert EVAT stratégia irányítására szeretne koncentrálni. Habis László megköszöni közel egyéves munkáját.
– Azért kértem, hogy ma hozhassunk döntést az új alpolgármester személyéről is, mert hallatlan fontos fejlesztési időszakot élünk, sokmilliárdos beruházásokat hajtunk végre, el kell indítanunk a jövő év költségvetését… – sorolja a polgármester, s Ifj. Herman Istvánt javasolja alpolgármesternek.

 

9.55
16 igen, 2 nem a szavazás eredménye: dr. Martinecz Gergely a PÜB új külsős tagja.

9.49
Komlósi Csaba szerint lehet úgy tenni, mintha nem tudtak volna az összeférhetetlenségről, de a törvénytelenül felvett pénzről el kell számolni.

Császár még soha nem találkozott Oroján Sándorral, remélte, hogy itt lesz és elköszönhetnek tőle.

Bognár Ignác szerint Oroján felelőtlen fiatalember, ő pedig már régen mondja, hogy nem szereti a messziről jött embereket.

Dr. Stefán Zoltán újra: Oroján Sándor kiválóan végezte a munkáját.

9.39
Itt az első napirend. Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság új külsős bizottsági tagot választ (Oroján Sándor mondott le a tisztségről), dr. Martinecz Gergelyt javasolja a grémiumba a polgármester.

Császár Zoltán szeretné tudni az okot, mert nem tud róla, miért mondott le Oroján, mi a csere oka.

Tóth István arra kíváncsi, mikor derült ki mindez.

Komlósi Csaba nem ismeri az új jelöltet. Azt viszont nem érti, miért nem korábban mondott le Oroján, hiszen szerinte majd’ egy éve tartott a törvénytelen állapot, miszerint Oroján maklári alpolgármester és bizottsági tag is volt. Azt kérdi: “miért asszisztált ehhez” az önkormányzat. Arra is kíváncsi mikor mondott le Oroján.

Dr. Kovács Luca elmondja: Oroján Sándor idén szeptember 1-jén mondott le a külsős bizottsági tagságáról, ezt nem indokolta, nem is kell. A jegyzőasszony szerint az önkormányzat nem asszisztált összeférhetetlenséghez, ez a bizottsági tag felelőssége.

Dr. Stefán Zoltán bizottsági elnökként válaszol. Elmondja: Oroján nem jelezte az összeférhetetlenséget. Szerinte a bizottság és az önkormányzat teljesen szabályosan járt el az ügyben. Martinecz Gergelyt megfelelő jelöltnek tartja.

9.33
Napirend előtt kér szót Kovács Cs. Tamás. Az Eszterházy Károly Főiskola egyetemmé válásának kérdéséről, pontosabban az Eszterházy Petícióról szól. Aláírásra buzdít.
Habis László az Eger Ünnepe rendezvény, illetve a kerekesszékes vívó vb jelentőségéről beszél napirend előtt.

9.27
Bognár József válaszol. Elmondja: rendszeresen tartanak olyan akciókat, amely során a kerékpárosokat, illetve a közlekedőket ellenőrzik. Így lesz ez a jövőben is. A kamerákkal kapcsolatban elmondja: a szerkezetek jelentős mértékben hozzájárulnak a megelőzéshez, felderítéshez. Jövő héten javaslatot tesznek, hová lenne érdemes új kamerákat tenni.

9.23
Napirend előtt a rendőrkapitánytól lehet kérdezni. Habis László kezd. Azt kérdi: ellenőrzi-e a rendőrök, hogy a kerékpárosok szabályosan közlekednek-e, például a gyalogátkelőhelyeknél. Azt is kéri, a kapitány adjon tájékoztatást a térfigyelő kamerákkal kapcsolatban.
Komlósi Csaba kérdi: tervez-e a rendőrség az új kerékpárútnál ellenőrzéseket, mert sokan szabálytalanul használják.
Orosz Lászlóné elmondja: jelentősen csökkentek a bűnesetek a Hajdú-hegy környékén, ahol korábban sok volt a betörés.

9.20
Tóth István javasolja, hogy a 4-es napirendi pontot, a parkolási rend változásáról szólót, időkorlát nélkül tárgyalják. A többség ezt nem támogatja.

9.18
Kezdődik az ülés. Sürgősségi indítványként szerepel az alpolgármester-választás.

9.14
Itt vannak a kéményseprő szakszervezet képviselői is. Elhangzik: jótékonysági gyűjtésbe kezdtek, 200 ezer forint értékben ajánlanak fel szén-monoxid érzékelőket rászorulóknak.

9.10
Mindenki a teremben. A napirendek tárgyalás előtt a veszi át Pro Agria szakmai díját dr. Vadnay István az egészségügy területén végzett kiemelkedő teljesítményéért. Az elismeréseket augusztus 20-án adták át, a főorvos akkor nem tudott ott lenni az ünnepségen.