Közgyűlés

Az Egri Kulturális és Művészeti Központhoz kerül az egykori Egal Klub – egyebek között erről is döntött a közgyűlés. Határoztak a képviselők arról is, hogy egységes irányítás alá vonják a városi cégeket, amitől költséghatékonyabb működést remél az önkormányzat.

 

Reggel óta figyeltük az eseményeket, le is írtuk, mi történik éppen:

12.00
Tájékoztatók következnek, a tudósítást befejeztük.

11.46
Bognár Ignác szerint félresiklott a program, mert nem az egri és környékbeli zenekarokat támogatnak, hanem sok a koncertszervezésre igényelt és kapott összeg.

 

Rázsi Botond sajnálja, hogy Bognár anno nem olvasta el az előterjesztést, mert abban szerepelt, hogy ez is cél.

 

A javaslatot a többség támogatta.

11.43
Az Egri Ifjúsági Zenei Program következik. Rázsi Botond sikeresnek ítéli a kezdeményezést. Mint mondja: a ostani kiírásra 16 pályázat érkezett be, az igényelt támogatás összesen 1,69 millió forint. Tizenkét pályázatban ingyenes koncert szervezéséhez kérnek támogatást, míg a többiben zenekar próbatermének bérléséhez vagy hangfelvételek készítéséhez kérnek segítséget.

A javaslat szerint így osztják fel a keretösszeget:

 

A pályázott projekt

Pályázó szervezet

Javasolt támogatás

Mygl & Hó Márton zenekar: ingyenes könnyűzenei koncert szervezése Egerben.

2015. 10. 23. és 10. 30. között; tiszteletdíj, hangosítás

Part Egri Kult. Ifj. és Körny. Egyesület

80.000,-

Lone Waltz Records három énekes-dalszerzőjének bemutatkozó estje: ingyenes könnyűzenei koncert szervezése Egerben.

2015. 10. 22. és 10. 23. között; tiszteletdíj, hangosítás

Part Egri Kult. Ifj. és Körny. Egyesület

80.000,-

Morningdeer zenekar: ingyenes könnyűzenei koncert szervezése Egerben.

2015. 10. 10. és 10. 11. között; tiszteletdíj

Part Egri Kult. Ifj. és Körny. Egyesület

90.000,-

Kama zenekar: ingyenes könnyűzenei koncert szervezése Egerben.

2015. 10. 14. és 10. 15. között; tiszteletdíj, hangosítás, nyomda költség

Part Egri Kult. Ifj. és Körny. Egyesület

70.000,-

Flexible Juice, Nyolcadikosok zenekarok: ingyenes könnyűzenei koncert szervezése Egerben.

2015. 10. 14. és 10. 15. között; tiszteletdíj, hangosítás

Part Egri Kult. Ifj. és Körny. Egyesület

80.000,-

Buster Keaton (UK) zenekar: ingyenes könnyűzenei koncert szervezése Egerben.

2015. 10. 09. és 10. 10. között; tiszteletdíj, hangosítás

Part Egri Kult. Ifj. és Körny. Egyesület

60.000,-

Kenu zenekar: ingyenes könnyűzenei koncert szervezése Egerben.

2015. 10. 09. és 10. 10. között; tiszteletdíj

Part Egri Kult. Ifj. és Körny. Egyesület

60.000,-

Szabó Benedek és a Galaxisok zenekar: ingyenes könnyűzenei koncert szervezése Egerben.

2015. 11. 27. és 11. 28. között; tiszteletdíj

Part Egri Kult. Ifj. és Körny. Egyesület

100.000,-

Barkóczi Noémi énekes-dalszerző támogatása: hangfelvétel készítésében, 5 dal, 2015. 12. 31-ig

Part Egri Kult. Ifj. és Körny. Egyesület

100.000,-

The Hangover Band: 5 dal rögzítése stúdióban, 2015. december 24-ig

Konszenzus Alapítvány

100.000,-

Our Trip: 5 dal rögzítése stúdióban, 2015. december 24-ig

Konszenzus Alapítvány

100.000,-

Wonky Swing Trio: könnyűzenei est a Zöld Pecsét Kávézó és Borbárban, 2015. szeptember 16; hangtechnika bérlése, tiszteletdíj

Mandatum Speciale Kult. Egyesület

60.000,-

Torn From Earth, Shapat Terror, The Mighty Manlifter: könnyűzenei est a Zöld Pecsét Kávézó és Borbárban,2015. szeptember 26; hangtechnika bérlése, tiszteletdíj

Mandatum Speciale Kult. Egyesület

60.000,-

MC Sena (Irie Maffia)és DJ Mango: könnyűzenei est a Zöld Pecsét Kávézó és Borbárban, 2015. szeptember 12; hangtechnika bérlése, tiszteletdíj

Mandatum Speciale Kult. Egyesület

60.000,-

Apacuka, Tekergő, Rutkai Bori: könnyűzenei koncert gyerekeknek, családoknak, 2015. 09. 18-19; tiszteletdíj, útiköltség, szállás, hangosítás

Kavalkád Egri Pedag., Műv. és Körny.véd. Egyesület

120.000,-

Furry Squash (egri) zenekar próbaterem bérlés 2015. szeptembertől decemberig.

A Remenyik Középiskoláért Alapítvány

40.000,-

11.41
AZ előterjesztést 12 igen, 4 nem, 2 tartózkodás mellett elfogadták.

11.32
Dr. Turcsányi Dániel összegez: szerinte az anyag egyértelmű, amit a jobbikos képviselők mondanak az puszta demagógia.

– Szó sincs arról, hogy bárki szórta volna a közpénzt, csak szeretnénk jobbá tenni a működést. Írásos anyagok akkor lesznek, amikor a jogi kereteket határozzuk meg. Ha van jobb javaslatuk, meg fogjuk vizsgálni.

 

Habis László sajnálja, hogy “picit cirkusszá vált” a napirend tárgyalása, mert ez sem az ügyhöz, sem a cégeknél dolgozó 1200 emberhez nem méltó.
– Az a meggyőződés alakult ki bennünk több hónapos elemzés után, hogy meg kell próbálni további hatékonysági tartalékokat feltárni. Magam azt is eredménynek tartom, hogy az egri távfűtő rendszer soha nem állt le, noha nem voltak milliárdos fejlesztések. Az, hogy ez a város tartja fenn az ország legnagyobb csökkentett munkaképességűeket foglalkoztató cégét, ugyancsak eredménynek tartom. Nem gondolom hogy e cégek vezetői méltatlanul vették fel a javadalmazásukat, vagy, hogy az igazgatóság tagjait pocskondiázni kellene. Nem emberek fölött törünk pálcát, hanem a vállalati szervezetrendszerben rejlő tartalékokat igyekszünk feltárni – összegez, hozzátéve: szeptemberben és októberben is tárgyalnak majd a témáról, s várják is a javaslatokat.

11.29
Tóth István szerint az ellenzéknek fölösleges energiát pazarolni arra, hogy előterjesztést írjanak, mert úgyis leszavazzák.

Orosz Lászlóné ezt visszautasítja, mert szerinte, aki szót kér, kap, s minden javaslatról szavaznak. Kiemeli: az októberi közgyűlésen újra téma lesz mindez, most arról szavaznak, hogy előkészítsék azt a javaslatot.

11.20
Bognár Ignác elfogadja, hogy nem kell sokat gondolkodni a szövegen, mert az “középiskolai fogalmazás szintű”. Szerinte az anyagból kiderül, hogy “nem csúcsemberek vezetik a városi cégeket”, pedig komolyan meg vannak fizetve. Úgy véli, nem kerülhető el a felelősségre vonás.

Dr. Kovács Luca sajnálja, hogy Bognár így beszél a hivatali dolgozók munkájáról. AZt kéri, nyújtson be egy olyan előterjesztést, amit etalonnak tekinthetnek.

Földvári Győző egyetért azzal, hogy valamit lépni kell, de szerinte a központosítás nem helyes, mert más problémákkal küzd az Agria Humán és az Arnauth Pasa fürdője. Több alternatívát szeretne látni a megoldásra.

11.12
Tóth István szerint a cégek eddigi működése kapcsán több aggályt is megfogalmazott már. Úgy véli, a Fidesz-KDNP kormány felelőssége a kialakult helyzet, az, hogy a város cégei nem költséghatékonyan működnek.

Császár Zoltán nem zárkózik el a centralizálástól, abban azonban egyetért Tóth Istvánnal, hogy a mindenkori vezetés felelőssége a cégek működése.

11.08
Dr. Turcsányi Dániel azt mondja: azért csak most kapták meg az anyagot, mert most készült el. Úgy képzeljük el a cégek egységes irányítását, hogy az EVAT Zrt. törzsház alá vonják a társaságokat.
– A cégek tevékenységét értékeltük, mindent megtettek a költséghatékony gazdálkodás érdekében, ám az eddigiek alapján további előrelépés nem érhető el. A cél, hogy költséghatékonyabbá tegyük a működést. Adótanácsadók, jogászok bevonásával vizsgáltuk a lehetőségeket.

(Bognár Ignác kérdésére válaszolva elmondja: nincs erről írásos anyag). Hozzáteszi: most egy elvi döntést hoznak a jövőbeni irányról.

Az alpolgármester kiemeli: az EVAT-ot, a felügyelőbizottságokat nem érinti a döntés, a Törzsház-jelleget kívánják erősíteni mindezzel.

11.01
Az önkormányzati tulajdonú intézmények egységes irányítási rendszerének kialakítása a 10-es napirend. Átvizsgálták a helyi társaságok működését így az EVAT Zrt., az Eger Termál Kft., a Média Eger Nonprofit Kft., a Városgondozás Eger Kft., az Agria-Humán Közhasznú Nonprofit Kft., az Agria Film Kft. és az Egri TISZK Nonprofit Kft.-t. Az előterjesztés értelmében az EVAT alá kerülnének e cégek.

 

Az anyag szerint:
“Az egységes törzsház irányítás kifejezett célja, hogy a cégcsoport alkalmassá váljon:

színvonalasabb (köz)szolgáltatások ellátására,
hatékonyabb működésből következően alacsonyabb költségszinten való gazdálkodásra,
kisebb finanszírozási igényt támasztani az önkormányzattal szemben,
gyorsabb, rugalmasabb reagálásra és döntéshozatalra az operatív irányítás terén”

Bognár Ignác kéri: miért csak tegnap kapta meg az anyagot? Arra is kíváncsi, ha “mindenki rosszul dolgozott”, lesz-e felelősségrevonás.

Tóth István azt mondja: az EVAT igazgatóságában nincs ellenzéki. Azt kérdi: ha – amint az anyag írja – kiszélesítik a kontrollt, akkor az “közgyűlési vagy fideszes kontroll lesz?”

10.49
Martonné Adler Ildikó kiemeli: nem ingyen kap lakást senki, egy idegenlégiós, NBI-es kézilabdázó jut lakáshoz, aminek bérleti díját a klub fizeti.

Az előterjesztést támogatta a testület.

10.41
AZ önkormányzati bérlakások hasznosítása kapcsán Habis László elmondja: javítják a bábszínház személyi működésének feltételeit, illetve az élsport lehetőségeit is, azaz bábszínész és NBI-es kézilabdázó kap lehetőséget. Emellett karitatív ügyekben is megoldást nyújtanak a döntéssel: a családsegítő egy munkatársa és egy kerekesszékes egri költözhet a bérlakásba.

Tóth István nem adna lakást a bábszínésznek és a sportolónak, inkább egy hajléktalannak segítene. Úgy véli, egy ilyen döntés után nem nézhetnek az egriek szemébe. Hozzáteszi:  lehet, hogy nem is sportoló lakik majd ott, csak egy sportegyesületi tag, vagy valaki a főiskoláról. Szerinte a javaslat az egriek arculcsapása.

10.39
Bognár Ignác névváltoztató indítványát nem fogadja el a testület. Az OTI-val kötött szerződés felbontását, illetve, azt hogy az EGAL az EKMK telephelye legyen, elfogadta a többség.

10.35
A polgármester sokra tartja az EKMK közművelődési tevékenységét, szerinte, amire Gál Tibor utalt, az inkább az üzleti szemlélet elterjesztésére vonatkozik. A névváltoztatásra – azt ígéri – még idén visszatérnek, de szerinte a javaslat alapján mindenki az Unicumra gondol majd, így az nem szerencsés.

10.17
Földvári Győző szerint is kárt okozott a Zrt., s elvette a lehetőséget a más fajta hasznosítás elől.

Orosz Lászlóné szerint szó sincs arról, hogy a vállalkozó szánt szándékkal idézte elő ezt a helyzetet. Kiemeli: az anyagban szerepel, hogy forráshiány miatt nem tudták megvalósítani a beruházást, s amikor ez kiderült, az önkormányzat lépett.

– Az EKMK nem fogja máról holnapra felvirágoztatni a területet, de kidolgozhat egy tervet a jövővel kapcsolatban – húzza alá.

Bognár Ignác arra kéri a döntéselőkészítőket, hogy “a messziről jött, nagymellényű, pályázati pénzben bízó” emberekkel szemben legyenek fenntartásaik. Módosítója van: az EKMK neve legyen a jövőben EgriKum (nem biztos, hogy így kell írni, de talán…)

Gál Tibor azt kívánja, bárcsak a név lenne a legnagyobb gond az EKMK-nál. Szerinte inkább a működés az.

Habis László elmondja: ha van álmatlan éjszakája, az nem az EGAL miatt van, mert bár az állaga olyan, amilyen, de az elmúlt két évben nem romlott. Azt mondja, inkább foglalkoztatja, hogy megvalósítsák a tervezett 4700 millió forintnyi beruházást.

10.12

Komlósi Csaba szerint nagyvonalúan bánik az OTI-val a város, pedig itt nagy károkat okoztak a két évi “hitegetéssel”. Úgy véli, akár bérleti díjat is lehetne kérni a cégtől. Hozzáteszi: úgy véli, jelen állapotában semmire nem használható az ingatlan, az EKMK-nak pedig nincs pénze a felújításra. Számára szimpatikus volt az a megoldás, hogy civilek működtessék a területet.

Tóth István emlékeztet: 2013-ban is elmondta, nem szerencsés a megoldás. HOzzáteszi, ha nem is tetszik a polgármesternek az ellenzék mindig el fogja mondani véleményét. Bejárták az ingatlant, s szerinte az önkormányzat rossz gazdája volt. – El kell rajta gondolkodni, hogy mit kezdjünk a területtel, nem biztos, hogy ez a döntés, hogy “rálőcsöljük” az EKMK-ra, az jó.

10.07
Habis László válaszol. Földvári Győzőnek elmondja: korábban úgy ítélték meg a pályázó a saját kockázatait is az önkormányzatra akarta hárítani, ebbe nem mentek bele. Amikor jelzést kaptak, hogy az eredeti elképzelés nem valósítható meg, s más vállalkozókat vontak volna be, akkor döntött az önkormányzat a szerződés felbontása mellett, hogy senkinek ne legyen semmilyen szerződéses joga a területen.

– Ha ez megvalósult volna, egy 300 millió forintos csilli-villi dolog jött volna létre – fogalmaz a polgármester. – Volt szándék jelzálogra, értelemeszerűen az önkormányzat azon az állásponton volt, hogy kizárólag értéknövelő beruházás erejéig jöhetett volna ez létre, tehát tehermentes most az ingatlan. Az EKMK-tól azt várjuk, hogy kulturális közösségi tér jöjjön itt létre. Érdemi állagromlás nem következett be, de rossz állapotú az ingatlan. Ki kell dolgozni, hogyan lehet ez egy őrzött, használható az ingatlan. Azért nem halogatnánk az ügyet, mert szeretnénk a jogi procedúra végére érni, s lezárni a szerződést.

10.05
Az Egal, illetve az ottani ingatlanegyüttes jövője a következő téma. Ismeretes: két éve az OTI Orvosi Turizmus Iroda Zrt. kereste meg az önkormányzatot egy új komplexum kialakításának tervével. Pályázati pénzből hozták volna létre a komplexumot. A cég idén júliusban jelezte, hogy forrás hiányában nem tudja megvalósítani a tervezett beruházásokat. A mostani előterjesztés szerint az EKMK-hoz kerülne az ingatlanegyüttes (az Egal, az Egrix és a szabadidőpark). Habis László hozzáteszi, csak akkor szöntetik meg közös megegyezéssel  szerződést a Zrt.-vel, ha a számlákat rendezi a társaság. Úgy tudja: 800 ezer forintos tartozás áll fenn.

Földvári Győző kérdi: ki kezdeményezte a szerződés felbontását.

Komlósi Csaba arra kíváncsi: tartalmazott-e a szerződés olyan kitételt, ami a felbontásra alkalmazható. Azt is kérdi: van-e jelzálog az ingatlanon, s azt is, mit várhatunk a jövőben az EKMK-tól az ügyben.

Mirkóczki Zita is kérdez: adnak-e plusz forrást és embert az EKMK-nak a feladathoz. Nem tudja alkalmas-e bármire az ingatlan.

10.01
Rövid szünet. Dr. Kovács Luca és dr. Turcsányi Dániel véletlenül szavazógépet cseréltek, orvosolni kell a hibát.

9.55
300 ezer forinttal segítené a város a Rákóczi Szövetség munkáját. Habis László elmondja: emellett számos eszközzel segíti a város a határon túli, így a kárpátaljai magyarokat. Bognár Ignác szerint szerény a 300 ezer forintos összeg, ő megemelné félmillióra. Habis László kéri, vonja vissza a módosítót, egyeztettek a szövetség elnökével, s ennyit kért a szervezet.

Előbb a módosítóról szavaznak: 2 igen, 13 nem, 3 tartózkodás.

Az eredetit elfogadják: 16 igen, 2 tartózkodás.

9.54
A vármúzeum létszámkeretét négy fővel emelné, erre a grémium is rábólint.

9.48
Intézményi előirányzatok módosítása a következő téma. A színházban jelmezeket, kellékeket szereznek be, az EKMK is technikai eszközöket vesz, míg a sportiskola felszereléseket.

9.35
A házasságkötés és a bejegyzett élettársi kapcsolat hivatali munkaidőn kívüli, valamint hivatali helyiségen kívüli létesítésének engedélyezéséről és a többlet-szolgáltatásokért fizetendő díjakról szóló rendelet módosítása következik. Hivatali munkaidőn kívül a díszteremben kötött házasságot 8 000 Ft + ÁFA-t kell fizetni.

Idén eddig közel 200 házasságot kötöttek a városházán, ebből 53 külső helyszínen történt.

Bognár Ignác kérdi: mi van, ha valaki most, közgyűlés ideje alatt akar házasságot kötni. Dr. Kovács Luca válaszol: 30 nappal előtte kell bejelentkezni a párokat, s ha tudják, hogy közgyűlés van, akkor ezt jelzik. Bognár Ignácnak nem tetszik a válasz. Szerinte bele kell írni a rendeletbe: hogy “ha a helyiség foglalt”, akkor mi a helyzet.

Császár Zoltán szerint korrekt az előterjesztés. Úgy véli nem életszerű: “hogy drága Csillagom, most rohanjunk házasságot kötni”.

Tóth István úgy érzi, meg kell szólalnia. Szerinte a Polgármesteri Hivatal nyújt szolgáltatást, így a hivatalnak kell alkalmazkodnia a párokhoz.

Dr. Kovács Luca tisztázza: hivatali időn kívüli, hivatali helyiségen kívüli szabályozásról kell most dönteni. A jegyzőasszony hozzáteszi: a gyakorlatban nem munkaidőben házasodnak az emberek.

Habis László tisztázni szeretné: az anyakönyvvezetők nagy empátiával dolgoznak, megbízhatóak, korrektek.

A vita kezd elszabadulni.  Inkább szavaznak.

16 igen, 2 tartózkodás

9.18
A rendőrkapitányság vezetőjéhez nincs kérdés. Első napirend: szabályozási terv módosítása a kerékpárút kapcsán. Kovács Cs. Tamás olyan nem önkormányzati ingatlanokról van szó, amelyek tulajdonosaival ingatlanösszevonásokról tárgyaltak, sikerrel.

Komlósi Csaba kérdez: van-e költségvetési vonzata az ingatlanösszevonásoknak. Habis László válaszol: kötöttek egy megállapodást az Egererdő Zrt.-vel, nem a városnak kell megépíteni egy korlátot a Tárkány-pataknál, így nem lesz költségvetési ráhatása a dolognak.

17 igen a javaslatra.

9.14
Még mindig napirend előtt: Cseh László VB-eredményéről beszél. A sportoló egri klub úszójaként ért el sikereket. Szeptember 10-én a Városházán köszöntik majd.

9.11
A napirendek tárgyalása előtt Habis László polgármester köszönti Földi Marcell paraúszót, aki a július 25-e és augusztus 2-a között, Los Angelesben megrendezett Speciális Nyári Világjátékokon szerzett egy arany- és két ezüstérmet. A játékokon 170 ország képviseletében 7000 sportoló vett részt.

 

9.08
Habis László elmondja: szép hagyomány, hogy köszöntik azokat, akik mostanában ünneplik/ünnepelték névnapjukat. Folytatják a hagyományt ezúttal Gál Judit, Orosz Ibolya, Komlósi Csaba, Turcsányi Dániel, Bátori István és Tóth István kap tapsot, illetve ajándékot.

9.00
A meghívó szerint 21 napirendi pont vár a testület tagjaira, közte az Egal jövőjével foglalkozó előterjesztés.