Megmarad a szőlész- és borászképzés Egerben

Nyitrai Zsolt, Eger országgyűlési képviselőjének közleménye:

Egerben és környékén több ezer család él a borászatból, ennek tükrében nyilvánvaló, milyen fontos szerep hárul az egri középfokú agrárszakképzésre, melynek színtere jelenleg az Egri Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Vendéglátóipari Szakközép -, Szakiskola és Kollégium.

Az Országgyűlés 2011-ben megalkotott egy új szabályozást, amelynek következtében megszűnt volna a szőlészeti és borászati képzés Egerben, hiszen ilyen oktatás csak a földművelésügyi tárcához tartozó intézményekben folyhatott volna.

Ezért az érintettekkel egyeztetve beadtunk egy módosító javaslatot annak érdekében, hogy megmaradhasson ez a képzés.

Az Országgyűlés a mai napon – 112 igen és 58 nem szavazat mellett – megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely a szakképzésről szóló 2011. évi törvény, valamint a felnőttképzésről szóló 2013. évi törvény módosítását tartalmazza. A 112 támogató voksból 110 a kormánypárti oldalról érkezett.

A törvénymódosítás következtében Egerben fennmaradhat a 115 éves múltra visszatekintő agrárszakképzés, és azon belül is a térség számára kiemelkedő fontossággal bíró szőlész- és borászképzés. Az, hogy mindez pontosan hány helyet jelent, az a későbbi egyeztetések után dőlhet majd el.

Eger és térsége az ország egyik legnagyobb, erőteljes fejlődést mutató borvidéke, amely jelentős számú munkahelyet biztosít a szakképzett munkaerő részére. Ezért is külön öröm, hogy a város, a kormányzati szervek és a miniszterelnök közreműködésével egy olyan megoldás született, amely biztosítja a borvidék fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges szakemberek utánpótlását.