Koszorúzás és kiállítás

Gárdonyi Géza halálának 92. évfordulóján koszorúzták meg az író sírját. A megemlékezés után az Egri Főegyházmegyei Könyvtárban nyílt kiállítás az egykor Gárdonyinak tervezett mauzóleum terveiből.

Keller Péter, Gárdonyi Géza dédunokája emlékezett az író sírjánál. Mint fogalmazott: Gárdonyi Gézát sokan nevezték a szeretet írójának, de e mellett szeretett író is volt, amit jól bizonyít a Nagy Könyv versenyben elért siker, az egri Gárdonyi-ház felújítása is. 1923 óta egyébként minden évben megkoszorúzzák Gárdonyi sírját a Bebek-bástyánál.
A megemlékezés az egri Főegyházmegyei Könyvtárban folytatódott. A Heves Megyei Levéltár munkatársai mutatták be itt azt a kiállítást, amely az egykor Gárdonyi Gézának tervezett mauzóleumi vázlatokat mutatta be.
A tárlat megnyitóján többször elhangzott, hogy a tervezetek ellenére Gárdonyi Géza méltó helyen nyugszik a várban. Keller Péter szerint a meg nem valósult mauzóleumi tervek újbóli bemutatása mégis azt mutatja, mekkora szeretet övezi még ma is Gárdonyit.
A kiállítást az Egri Bazilika Liturgikus Kórusa és Dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója nyitotta meg. Hangsúlyozta, hogy bár sosem valósultak meg a tervek, remek lehetőséget adnak a kor stílusjegyeinek vizsgálatára is. Ezen felül kitartó kutatómunka eredményeként valósulhatott meg most a kiállítás.
A megnyitón elhangzott az is: csak holt test van, holt lélek nincsen, így Gárdonyi Géza hagyatéka sosem tűnik el Eger városából.