Kegyelet

Mindenszentek és Halottak napja alkalmából ezrek keresik fel az egri sírkerteket, hogy leróják kegyeletüket elhunyt hozzátartozóik nyughelyénél. A nagyobb temetők környékén rendőrök irányítják a forgalmat. A városi fenntartású temetőkben sokan matricákat találhatnak a nyughelyeknél. Mintegy ezer hozzátartozót értesítenek így arról, hogy szükséges valamilyen ügyintézés az adott nyughellyel kapcsolatban.

Már pénteken óriási volt a forgalom a temetők környékén, a dömping azonban a hétvégére, Mindenszentekre és a Halottak napjára várható. A sírkertek a szokásos nyitva tartás szerint, este 8 óráig várják a látogatókat. A Városgondozás Kft. munkatársai a héten kitakarították az önkormányzati fenntartásban lévő temetőket és rendbe tették a nyilvános illemhelyeket. Mivel sok hozzátartozó csak ezen az ünnepen látogat ki a nyughelyekhez, a temetőfenntartó egy matricán keresztül figyelmeztet, ha szükséges valamilyen ügyintézés, például újra meg kell váltani a sírhelyet. Mintegy ezer síremléken hagynak így üzenetet.

A temetőknél rendőrök járőröznek és forgalmat irányítanak. Civil ruhás rendőrök tolvajokat, autófeltörőket igyekeznek leleplezni. A megelőző intézkedések mellett óvatosságra intik a sírkertekbe látogatókat.

A katasztrófavédelem szakemberei arra hívják fel a figyelmet, hogy a megemlékezők vigyázzanak a gyertya- és mécsesgyújtásnál, mert az avar és a száraz dísz könnyen lángra kap. A helyijáratok a hétvégén munkaszüneti napokra vonatkozó menetrend szerint járnak, kivéve a 7-es és 13-as számú buszokat, amik szombat délután gyakrabban, munkanap szerint közlekednek.