Rackajuhok a Mátrában

Egyelőre 28 fekete rackajuh legeli a parádi hegyoldalt. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság állította vissza a hazánkban hagyományos legeltetéses állattenyésztést a Mátrában. Az állomány bővítését is tervezik.

Kíváncsian fogadták az első érdeklődőket a parádi lejtők rackái. Még a karámba is betessékelték a vendégeket.
A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei régóta dolgoztak azon, hogy a térségben korábban jellemző legeltetéses állattartást visszahozzák. Egyelőre 28 anyajuh legeli a hegyoldalt, a nemzeti park munkatársai azonban később bővítenék az állományt.
Parádon egyébként hosszú múltra tekint vissza a legeltető állattartás. Most ezt a hagyományt elevenítik fel a településen.
„Az állattartás visszakerült oda, ahol a helye van.” – fogalmazott V. Németh Zsolt államtitkár. Hozzátette, hogy felelősek vagyunk környezetünk jövőjéért, így fontos, hogy harmóniában érvényesüljenek a környezeti, gazdasági és társadalmi érdekek. Erre jó példa a parádi beruházás.
A nemzeti park abban bízik, hogy lesznek olyan gazdálkodók, akik bekapcsolódnak majd a legeltetéses állattartásba. A parádiak között mindenesetre egyre több lesz a fekete bárány, de aligha bánják a helyiek.